Nauja Kabulo gyventojų kasdienybė: griūvanti ekonomika, sustojęs gyvenimas ir bauginančiai tylus Talibanas

Nors gatvės ramios, Kabulo gyventojai jaučia valstybės perversmo padarinius: nedirba nei bankai, nei vyriausybinės įstaigos, o žmonių galvos užimtos mintimis dėl neaiškios valstybės ateities.

Vos per naktį milijonams Kabulo gyventojų teko patirti staigų valdžios pasikeitimą, po beveik 20 metų JAV remiamo valdymo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vos per naktį milijonams Kabulo gyventojų teko patirti staigų valdžios pasikeitimą, po beveik 20 metų JAV remiamo valdymo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pasak talibų, moterys turi vilkėti burkas – viso kūno drabužius ir dengiančius veidą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pasak talibų, moterys turi vilkėti burkas – viso kūno drabužius ir dengiančius veidą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vos per naktį milijonams Kabulo gyventojų teko patirti staigų valdžios pasikeitimą, po beveik 20 metų JAV remiamo valdymo.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Vos per naktį milijonams Kabulo gyventojų teko patirti staigų valdžios pasikeitimą, po beveik 20 metų JAV remiamo valdymo.<br>SIPA Press/Scanpix nuotr.
Vos per naktį milijonams Kabulo gyventojų teko patirti staigų valdžios pasikeitimą, po beveik 20 metų JAV remiamo valdymo.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vos per naktį milijonams Kabulo gyventojų teko patirti staigų valdžios pasikeitimą, po beveik 20 metų JAV remiamo valdymo.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 25, 2021, 9:00 PM

Amerikiečiams išvyko, Afganistano vyriausybė žlugo, o Talibanas valdo Kabulo gatves. Vos per naktį milijonams Kabulo gyventojų teko patirti staigų valdžios pasikeitimą, po beveik 20 metų JAV remiamo valdymo.

Antradienį, praėjus devynioms dienoms po to, kai Talibanas grįžo į valdžią, vyriausybės paslaugos vis dar buvo nepasiekiamos. Gyventojai stengiasi prisitaikyti kasdieniam gyvenimui ekonomikoje, kuri, pasitelkus amerikiečių pagalbą buvo palaikoma paskutinį dešimtmetį, dabar staiga pradeda byrėti.

Bankai nedirba, grynųjų pinigų taip pat trūksta, dėl valiutos nuvertėjimo staigiai kyla maisto kainos, o degalų rasti darosi vis sunkiau.

Amerikos pajėgoms susispaudus prie tarptautinio oro uosto, kur skubiai vykdoma evakuacija, Talibanas toliau stiprina savo valdžią sostinės apylinkėse ir gatvėse. Nors sostinėje, priešingai nei chaose paskendusiame oro uoste, tvyro ramybė, daugelis gyventojų pasislėpė savo namuose arba tik atsargiai išeina į gatves pasižiūrėti, koks gali būti gyvenimas atėjus naujai valdžiai.

Talibanas – judėjimas, dabar žadantis nuosaikumą ir visuomenės įtraukimą į valdymo organus, tačiau išlaikantis griežtos ir bekompromisės islamistų tvarkos principus.

Net gyventojai, sakę, kad bijo Talibano, buvo priblokšti santykinės tvarkos ir tylos gatvėse – ryškus kontrastas su ilgus metus augusiu nusikalstamumu ir smurtu, kuris tapo kasdieniu sostinės gyvenimo aspektu.

Tačiau kai kurie tylą priima kaip pavojaus ženklą.

Kabulo gyventojas Mohibas pasakojo, kad jo miesto dalyje gatvės apleistos, o žmonės tūno savo namuose „išsigandę ir įbauginti.“

„Žmonės jaučia, kad Talibanas gali ateiti bet kurią akimirką ir atims iš jų viską“, – kalbėjo Mohibas, kuris, kaip ir keliolika dienraščio „The New York Times“ apklaustų gyventojų, dėl saugumo prisistatė tik savo vardu.

Centrinėse vietovėse, kuriose yra gausu talibų, moterų buvo nedaug, o išeinančios dėvėjo burkas – viso kūno drabužius, dengiančius ir veidą, tačiau kitoje miesto vietoje, kur talibai pasirodo retai, moterys išeina „su įprastais drabužiais, kaip buvo prieš Talibaną“, pasakojo vietos gyventoja Shabaka ir pridūrė, kad ji pati išėjo į lauką ir sutiko su Talibano narių, kurie dėl jos nekvaršino galvos, nepaisant to, kad moteris vilkėjo „įprastus drabužius.“

Nors afganė pasakojo, kad jos kaimynystėje tvyro baimė, ji taip pat pripažino – situacija čia rami.

Kiti turėjo teigiamų dalykų apie Talibano atvykimą, priešingai nei JAV remiami Afganistano pirmtakai, plačiai niekinami dėl jų korupcijos.

Kiti gyventojai teigiamai atsiliepė apie Talibano atvykimą, priešingai nei apie JAV remiamus Afganistano pirmtakus, plačiai niekinamų dėl korupcijos.

Kompanijos rajone vakariniame Kabulo pakraštyje, nors degalų rasti vis sunkiau, kelių eismas ir verslas beveik grįžo į senas vadžias.

Sunkvežimių ir autobusų vairuotojai sakė, kad Afganistano greitkeliai tapo saugesni dabar, kai Talibanas sustiprino šalies kontrolę. Vairuotojai gyrė, kad buvo pašalintos dešimtys patikros punktų, kuriuose saugumo pajėgos ir milicija anksčiau buvo plėšusios kyšius, visa tai pakeitė viena rinkliava Talibanui.

„Džiaugiamės Islamo Emyratu, – sakė 34 metų Ruhullah, Vardako provincijos gyventojas, vairuojantis keleivinį autobusą pagrindiniu greitkeliu nuo Herato iki Kabulo. – Atvykus Talibanui, mūsų problemos buvo išspręstos. Nebėra policijos priekabiavimo ir kyšininkavimo.“

Vakuume, kurį sukėlė Afganistano vyriausybės žlugimas, Talibano lyderiai kreipėsi į Rusiją ir buvusį Afganistano prezidentą Hamidą Karzai, svarstydami naujos vyriausybės formą.

Žlugus senajai Afganistano vyriausybei, jos vietą greitu metu turėtų užimti naujai sudaryta talibų valdžią. Tiesa, kol kas Kabulo institucijose naujos vyriausybės užuomazgų nematyti.

Sostinės gyventojas Khalidas pasakojo, kad valstybės tarnautojai nepasirodė darbuose, bijodami Talibano atpildo.

Pasak kitų gyventojų, kitose vyriausybės įstaigose aktyviai vyksta personalo pasikeitimai.

„Tie, kurie turėjo darbą vyriausybėje, jo neteko, o Talibanas paskyrė naujus darbuotojus“, – nurodė kelionių agentas Raziqas.

Greitas Talibano valdžios perėmimas pakenkė trapiai šalies ekonomikai, kuri daugiausia priklausė nuo užsienio pagalbos. JAV ir Tarptautinis valiutos fondas uždarė pinigų srautus į Afganistaną, todėl Talibanas liko izoliuotas ir susiduria su finansine krize.

Gyventojai teigė, kad užsidarę ne tik bankai, bet ir „hawalas“, neoficialios pinigų pervedimo įmonės. Žmonės kaupė JAV dolerius, nes vietinė valiuta, afganai, vis pasiekdavo naujas žemumas.

Žmonėms pritrūko grynųjų pinigų, nes jie neturėjo prieigos prie savo banko sąskaitų, nurodė žurnalistas Rahmatullah.

„Ir žmonės negali skolintis, nes niekas neturi grynųjų“, – sakė Rahmatullah.

Infliacija dar labiau apsunkino kasdienį žmonių gyvenimą. Rahmatullah nurodė, kad penkių litrų kepimo aliejaus kaina pakilo 500 iki 1200 afganų.

Daugelis gyventojų patvirtino, kad apskritai maistas tapo brangesnis.

Tačiau kai kurie vietoje auginti vaisiai ir daržovės dabar pigesni nei anksčiau, nes sienos uždarytos ir prekybininkai negalėjo jų eksportuoti, teigė nevyriausybinės organizacijos darbuotojas Hassanas. Jis pridūrė, kad septynių kilogramų obuolių kaina nukrito nuo 500 iki 100 afganų.

Pinigams praradus vertė, nedarbas pastebimai išaugo visame mieste.

„Šimtai samdomų darbuotojų ir statybininkų kasdien vaikšto gatvėmis ir nėra darbdavio, kuris galėtų juos priimti, – kalbėjo valstybės tarnautojas Sayedas. – Kabulas susiduria su gilia skurdo krize.“

Augant degalų kainai, kenčia net triumfavęs Talibanas, sakė gyventojai.

Kai kurie jau nebevairuoja pikapų „Ford Ranger“, kuriuos gavo iš Afganistano policijos. Arba, jei tokia mašina išrieda į miesto gatves, ant jos galima pamatyti net 16 talibų, pasakojo kelionių agentas Raziqas.

Per 20 metų, kai Jungtinės Valstijos kontroliavo Afganistaną, Kabulo gyventojai buvo labiausiai susidūrę su alternatyvia visuomenės vizija – priešingybe Talibano pasaulėžiūrai, kurių šaknys yra kaimo vietovėse ir giliai konservatyviuose etninių puštūnų papročiuose.

Taigi afganai sostinėje, ypač tie, kurie neprisimena gyvenimo prie Talibano, atrodė labiausiai susirūpinę dėl naujos tvarkos.

„Žmonės dabar nerimauja dėl savo gyvenimo, – sakė neoficialų pinigų pervedimo verslą valdantis Saifullah. – Jiems nelabai rūpi savo verslą atnaujinimas. Uždarytos mokyklos, švietimo centrai, jauni mokiniai bando rasti būdą pabėgti iš šalies. Jiems nerūpi grįžimas į mokyklą.“

Pasak vietinių gyventojų, jauni afganai kasdien išvyksta iš Kabulo, bandydami kirsti kaimyninių šalių sienas. Autobusai į pasienio regionus pilni jaunimo, laukiančio šalia viešbučių, kol kontrabandininkai išveš juos per sienas.

„Autobusai, išvykstantys iš Kabulo į pasienio provincijas, yra sausakimši, tačiau grįžę jie būna tušti“, – tikino buvęs vyriausybės pareigūnas Mohammedas ir pridūrė, kad autobuso bilietas iki sienos kainuoja dvigubai brangiau už bilietą atgal.

Kelionių agentas Raziqas pasakojo, kad prieš dieną „Facebook“ platformoje paskelbė, jog gali įforminti vizas į Uzbekistaną, netrukus jis gavo 557 tekstinius pranešimus ir daugiau nei 300 skambučių.

Tiems, kurie dirbo kartu su amerikiečiais ir kitais vakariečiais, staigus pasitraukimas ir po to kilęs chaosas buvo gili gyvenimo, kuriuo jie buvo patikėję, išdavystė.

Anisa, dirbusi keliose tarptautinėse ir Afganistano nevyriausybinėse organizacijose Kunduzo mieste, Šiaurės Afganistano mieste, sudegino visus savo dokumentus, kai Talibanas užvaldė jos miestą ir ieškojo žmonių, dirbusių su užsieniečiais.

Dabar ji apsistojo stovykloje Kabule ir yra itin „blogoje situacijoje.“

Afganė pasakojo, kad pamačius talibus, „baimė ir drebulys persmelkia visą esybę.“

22 metų universiteto studentė Senin sakė, kad Talibano kovotojai šią savaitę neleido jai eiti mokytis. Jos du broliai, dirbę su Amerikos pajėgomis, buvo evakuoti. Tačiau ji buvo palikta su tėvais ir seserimi, o Talibano pareigūnai, žinodami šeimos ryšius su amerikiečiais, grasino šeimai ir sumušė merginą.

„Tai nepakeliama, – apgailestavo Senina. – Žlugo visos mano svajonės.“

Parengta pagal „The New York Times“ inf. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.