Kuba pirmoji iš pasaulio šalių pradėjo mažų vaikų vakcinaciją nuo COVID-19 Čilė leido skiepyti šešiamečius

Kuba pirmoji iš pasaulio šalių pradėjo mažų vaikų vakcinaciją nuo koronaviruso. Pirmadienį Sjenfuegoso provincijoje pradėti skiepyti 2-11 metų amžiaus grupės vaikai.

Koronavirusas Kuboje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Kuboje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 7, 2021, 8:16 AM, atnaujinta Sep 7, 2021, 9:55 AM

Vaikai skiepijami Kuboje sukurtomis vakcinomis „Abdala“ ir „Soberana“, kurių Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) nėra pripažinusi. Nuo penktadienio Kuboje pradėtas vyresnių nei 12 metų amžiaus vaikų skiepijimas.

Dėl koronaviruso pandemijos Kubos mokyklos nuo 2020 metų kovo daugiausiai buvo uždarytos. Pirmadienį nauji mokslo metai prasidėjo prie televizoriaus, nes tik nedaug namų ūkių komunistinėje Kuboje turi prieigą prie interneto. Žinybos planuoja palaipsniui atverti mokyklas nuo spalio, jei iki tada bus paskiepyti visi vaikai ir jaunuoliai.

Daugelyje kitų šalių taip pat skiepijami vyresni nei 12 metų amžiaus vaikai, kai kuriose atliekami bandymai su jaunesniais vaikais. Kinija, Jungtiniai Arabų Emyratai ir Venesuela paskelbė, kad netrukus pradės jaunesnių vaikų vakcinaciją – tačiau Kuba tapo pirmąja, šalimi, pradėjusia plataus masto mažų vaikų vakcinacijos kampaniją.

Delta atmainos plitimas smarkiai paveikė Kubos sveikatos sistemą. Iš 5 700 mirties nuo COVID-19 atvejų šalyje beveik pusė registruota rugpjūtį.

Čilė leido naudoti „Sinovac“ vakciną vaikams nuo 6 metų

Čilės sveikatos apsaugos pareigūnai pirmadienį leido naudoti kinų bendrovės „Sinovac“ vakciną nuo COVID-19 šešerių metų ir vyresniems vaikams.

Čilė tokį žingsnį žengė pirmoji Lotynų Amerikoje.

Šalies Visuomenės sveikatos instituto direktorius Heriberto Garcia sakė, kad jo įstaiga naująją priemonę patvirtino penkiais balsais, nepritarus vienam balsavusiajam.

Dabar Sveikatos apsaugos ministerija turi nustatyti skiepijimo datas ir mechanizmą.

Leidimas skiepyti vaikus suteiktas šaliai pilnai paskiepijus daugiau kaip tris ketvirtadalius savo suaugusių gyventojų.

Čilės katalikiškasis universitetas šiuo metu vykdo „Sinovac“ poveikio 3–17 metų vaikams tyrimą. Jame dalyvauja 4 tūkst. vaikų.

Tačiau H. Garcia sakė, kad Visuomenės sveikatos instituto ekspertai savo sprendimą grindė „Sinovac“ laboratorijos pateiktos informacijos ir medicinos žurnaluose paskeltų pranešimų apžvalga.

Lotynų Amerikoje kelios šalys 12 metų ir vyresniems vaikams yra patvirtinusios tik „Pfizer“ vakciną nuo COVID-19. Kinija 3–17 metų vaikams leidžia naudoti „Sinovac“ ir „Sinopharm“ vakcinas.

Dar nedaug priežiūros institucijų pasaulyje yra įvertinusios vakcinų nuo COVID-19 saugumą vaikams, tačiau patvirtinimai jau prasideda. Jungtinės Valstijos, Kanada, Singapūras ir Honkongas leidžia naudoti „Pfizer“ vakcinas 12 metų ir vyresniems vaikams.

Čilėje nuo pandemijos pradžios užregistruota per 1,6 mln. COVID-19 atvejų ir daugiau kaip 37,1 tūkst. mirties nuo šios ligos atvejų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.