Į mokyklą sugrįžti bijojusios mergaitės pasitraukė iš gyvenimo: užsisklendė komiksų pasaulyje

Lenkiją sukrėtė dviejų 13-mečių žūtis. Mergaitės ryžosi pačios pasitraukti iš gyvenimo, nes per pandeminį karantiną užsisklendė komiksų pasaulyje ir baiminosi, kad teks grįžti į mokyklą.

Lenkiją sukrėtė dviejų 13-mečių žūtis.<br>T.Bauro nuotr.
Lenkiją sukrėtė dviejų 13-mečių žūtis.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

Sep 12, 2021, 8:08 PM, atnaujinta Sep 13, 2021, 12:22 PM

Varšuvos kriminalinės policijos ekspertizė patvirtino: Zusia ir Kinga rugsėjo 1-osios išvakarėse nusižudė, jokie tretieji asmenys prie to neprisidėjo.

„Žinojau, kad daug moksleivių po metų, praleistų namie mokykloms užsidarius dėl COVID-19, išgyveno baimę grįžti į klases, tačiau tokios tragedijos negalėjau numanyti“, – pareiškė Dobčyno aštuonmetės mokyklos direktorė Iwona Sobka.

Pasak pedagogės, mokiniai grįžo baikštūs ir nervingi, dėl ištisinio buvimo internetinėje erdvėje praradę realaus bendravimo įgūdžius.

Per pirmas fizinio lavinimo pamokas po 15 minučių žaidimų mokytojas turėjo daryti poilsio pertraukėlę, nes moksleiviai neteko jėgų, nors anksčiau galėdavo lakstyti be pertraukos.

Zuzia mokėsi Dobčyne, o Kinga – Varšuvoje. Mergaitės susipažino prieš keletą metų: jas suartino bendras pomėgis skaityti knygas, piešti, o labiausiai domėjimasis specifiškais japonų komiksais – manga.

Po paauglių žūties tyrėjai nustatė, kad mergaitės, be oficialių paskyrų, socialiniame tinkle „Facebook“ turėjo ir slapyvardžiais įvardytas paskyras mangos mėgėjų grupėje.

Savo paskyroje paskutinę gyvenimo dieną Zuzia parašė: „Iki pasimatymo, brangusis Osamu Dazai.“

Pareigūnai sunerimo – kas tas paslaptingasis Osamu Dazai ir ar jis nepastūmėjo mergaičių į savižudybę? Juolab kad prieš lemtingą žingsnį moksleivės nepaprastai ryškiai išsidažė ir išsipuošė, o jas negyvas pirmasis pamatęs praeivis pamanė, jog tai teatro lėlės.

Mangos komiksus spausdinančios leidyklos „Tajfuny“ įkūrėja Karolina Bednarz paaiškino, kad Osamu Dazai yra ne tik Japonijoje, bet ir visame pasaulyje paauglių mėgstamas komiksų mistinis herojus.

Šį drąsų, garbingą ir gražų jaunuolį ypač dievina paauglės, neretai jį platoniškai įsimylinčios. K.Bednarz neslepia, jog šis herojus komiksuose svajoja užsimušti drauge su jį įsimylėjusia mergina, tačiau teigia negirdėjusi, kad komiksas būtų ką nors paskatinęs realiai savižudybei.

K.Bednarz priminė, kad amerikietiškuose komiksuose apie Supermeną ar Žmogų Vorą herojai atlieka mirtinai pavojingus triukus, tačiau komiksų niekas nekaltina skatinimu taip rizikuoti gyvybe.

Japoniškų komiksų vertėjas į lenkų kalbą Mikolajus Melanowiczius sakė, kad Japonijoje egzistuoja kitoks požiūris į savižudybę, – tai nėra laikoma nuodėme. Būtent Osamu Dazai pseudonimu kūrė rašytojas Shuji Tsushima, per savo 37-ąjį gimtadienį 1948-aisiais nusižudęs drauge su žmona.

Vaikų psichiatrė Magdalena Grygo irgi nemano, kad dėl Zuzos ir Kingos savižudybės reikėtų kaltinti mangas.

Gydytoja teigia, kad problemos priežasčių verčiau ieškoti šeimose bei mokyklose, – ten paaugliai ypač išgyvena dėl nesugebėjimo pritapti ar patiriamų patyčių.

Zuzia ir Kinga savo mokyklose buvo klasės draugų atstumtos, nes piešė ir kūrė eilėraščius, bet nėjo su visais sportuoti ir šėlti. Be to, jos rengėsi vien juodai, plaukus kirposi trumpai kaip berniukai.

Dėl problemų namuose bei mokykloje, ryškėjančios anoreksijos ir depresijos abi mergaitės kartą buvo gydomos vaikų psichiatrijos ligoninėje, kur ir susipažino. Po to jos tapo neišskiriamos, o per COVID-19 karantiną kartu užsisklendė mangos pasaulyje ir baiminosi grįžti į mokyklą.

Direktorė I.Sobka dėl mergaičių mirties kaltina ir valstybę, kuri pernai dalį vaikų psichiatrijos ligoninių lovų skyrė koronaviruso pacientams. Per pandemiją vaikų ir paauglių psichikos būklė smarkiai pablogėjo, bet sulaukti medicininės pagalbos tapo gerokai sunkiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.