Posūkis į kairę – neišvengiamas: Lenino gimtajame mieste komunistai kovoja už sovietų atgimimą

Ignoruodama Kremliaus spaudimą Rusijos komunistų partija ketina pasinaudoti augančiu liaudies nepasitenkinimu prastėjančiu pragyvenimo lygiu. Viltys dėl šios savaitės parlamento rinkimų – aukštos.

Uljanovsko V.Lenino muziejuose lankytojų netrūksta, bet revoliucinės dvasios nesijaučia.<br>AP/Scanpix nuotr.
Uljanovsko V.Lenino muziejuose lankytojų netrūksta, bet revoliucinės dvasios nesijaučia.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2021, 7:27 PM

Airatas Gibatdinovas gimė 1986 metais. Michailas Gorbačiovas jau buvo paskelbęs Perestroiką, o Sovietų Sąjunga (SSRS) jau buvo kelyje į susinaikinimą.

Uljanovoskas yra miestas ant Volgos upės kranto, žinomas dėl to, kad iš čia kilo SSRS tėvas kūrėjas Vladimiras Leninas. Šiandien šiame mieste atgijusios Rusijos komunistų partijos jaunas vadovo pavaduotojas paskyrė savo gyvenimą atkurti sovietiniam socializmui – santvarkai, kurios pats neprisimena.

„Mes esame vienintelė partija, kuri kovoja už darbininkų klasę, – kalbėjo A.Gibatdinovas. – Tikiuosi, kol esu gyvas dar išvysti rusiškąjį socializmą.“

V.Leninas savo gimtajame mieste – vis dar didvyris

Šios partijos būstinė Uljanovske yra įspausta tarp brangios kavos parduotuvėlės ir kaljano baro. Viduje netrūksta raudonų vėliavų bei Lenino portretų.

Nors ir laikoma Kremliui ištikima, prijaukinta opozicija, antra didžiausia politinė organizacija šalyje, Rusijos Federacijos komunistų partija (KPRF) pajuto po truputį augantį palaikymą.

Artėjantys Dūmos žemųjų parlamento rūmų rinkimai išryškino faktą, kad Kremliuje karaliaujanti Vieningosios Rusijos partija apklausose užima rekordiškai žemas vietas. Komunistai tikisi visuotinį nepasitenkinimą krentančia gyvenimo kokybe paversti balsais.

KPRF jau nuo pat dešimtojo dešimtmečio yra laikoma Rusijos sistemine partija.

Partijos pirmasis ir kol kas vienintelis lyderis Genadijus Ziuganovas tik per plauką pralaimėjo Borisui Jelcinui 1996 metų prezidento rinkimuose. Pastaruosius du dešimtmečius ši partija labiau laikėsi lojalistinės krypties – atliko parodinės opozicijos vaidmenį, tačiau liko ištikima Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Kažkada buvę didžiausia ir visuotinį palaikymą turėjusi politinė jėga, komunistai dabar laikosi tik senstančių, sovietine nostalgija gyvenančių piliečių balsais. Šie rinkėjai sudaro apie 10-15 proc. elektorato ir koncentruojasi keliose komunizmo tvirtovėse.

Uljanovskas, miestas už 650 km į rytus nuo Maskvos, yra viena šių tvirtovių. Anksčiau Simbirsku vadintame mieste gyvena apie 600 tūkst. gyventojų.

Dabartinis pavadinimas kilo iš garsiausio šio miesto piliečio – Vladimiro Iljičiaus Uljanovo, kitaip žinomo kaip Leninas – vardo.

Nors ir sparčiai augantis provincijos centras nebeturi daug bendro su ramiu miesteliu, kuriame 1870 metais gimė V.Leninas ir būdamas 17-os išvažiavo visam laikui, bolševikų vado atminimas Uljanovske gyvas ant kiekvieno kampo.

Miesto centre gausu muziejų, kuriuose prisimenami V.Lenino gyvenimas ir darbai, o jo biustas puošia ne vieną studentų pamėgtą barą.

Pagrindinėje miesto aikštėje esantis Uljanovsko Pedagoginis universitetas pavadintas V.Lenino tėvo Iljos Uljanovo, provincijos mokyklos direktoriaus vardu.

Uljanovsko komunistams ryšys su revoliucionieriumi yra nesibaigaintis pasididžiavimo šaltinis.

„Vienintelis dalykas, ką žmonės žino apie Uljanovską yra tai, kad čia gimė Vladimiras Iljičius Leninas, – nespėldamas pasididžiavimo sakė A.Gibatdinovas. – Nors šiandien Lenino revoliucijos istorija mokyklose nebėra tinkamai dėstoma, kažkas mūsų pasaulėžiūroje išliko. Žmonės čia yra išlaiką stiprų teisingumo troškimą.“

Simpatija revoliucijoms čia gyva netgi po trijų dešimtmečių po SSRS griūties. Paskutiniuose parlamento rinkimuose 2016 metais Uljanovskas buvo vienas iš nedaugelio miestų, kur KPRF nugalėjo Vieningąją Rusiją.

Kremliaus prijaukinti komunistai kelia galvas

Visgi visi Rusijos komunistai susiduria su dilema: kaip suderinti revoliucingą ideologiją su savo sisteminės, valdžiai palankios partijos statusu?

Miesto deputatas Dūmoje Aleksejus Kurinis yra vienas radikaliausių komunistų, viešai pagyręs Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno drąsą grįžti į Rusiją. Tuo tarpu regiono gubernatorius Aleksejus Ruskichas, taip pat KPRF narys, į šį postą buvo paskirtas paties V.Putino, spėjama, kad už ištikimybę ir pagalbą Kremliui.

„Komunistai yra labai kompleksiška, pasidalijusi partija, – aiškino politikos konsultantė Tatjana Stanovaja. – Vyresnio amžiaus kadrai žino, ką jie gali prarasti, todėl jie žaidžia pagal Kremliaus taisykles.“

„O daugybė jaunesnių politikų regionuose nebijo eiti į konfrontaciją su valdžia.“

Šiandien matome ženklų, kad komunistų taikaus sugyvenimo su Kremliumi era eina į pabaigą.

Apklausos rodo, kad KPRF palaikymas padvigubėjo dėl mažų algų ir prastėjančios socialinės apsaugos sistemos. Valdžia uždraudė kai kuriems stipriems komunistams kandidatuoti rinkimuose.

Liepą agrokultūros magnatui Pavelui Grudininui buvo uždrausta rugsėjį dalyvauti parlamento rinkimuose. P.Grudininas 2018 prezidento rinkimuose po V.Putino užėmė antrąją vietą.

Nors oficialiai P.Grudininas buvo nubaustas už neteisingai deklaruotas investicijas užsienyje, jis pats ir daugelis komunistų yra įsitikinę, kad tai buvo politinis susidorojimas su populiariu ir nepriklausomu kandidatu.

Panaši istorija pasikartojo ne kartą. Dauguma komunistų mano, kad valdžios nemeilės jie susilaukia dėl augančio nepaklusnumo.

„Nuotaikos partijoje – vis radikalesnės, – teigė Maskvos miesto Dūmos deputatas komunistas Jevgenijus Stupinas. Politikas susidūrė su mėginimais išmesti jį iš posto po to, kai jis žiemą apsilankė A.Navalno palaikymo protestuose. – Vieningosios Rusijos reitingai yra labai žemi, todėl jie stengiasi diskvalifikuoti mus, užkirsti mums kelią laimėti.“

Duobėtas kelias į pergalę

Nors kritikai teigia, kad jau ilgus metus Rusijos rinkimai nebuvo laisvi ir sąžiningi, „prijaukintos“ opozicinės partijos bent jau karts nuo karto galėdavo laimėti.

Bet atsiradus išankstinio ir elektroninio balsavimo schemoms, kurios tik palengvins balsų falsifikavimą, opozicionieriai komunistai abejoja, kad pergalė gali būti įmanoma.

„Jie gali tiesiog viską sufalsifikuoti“, – apie išankstinio ir elektroninio balsavimo sistemas atsiliepė A.Gibatdinovas, kandidatuojantis į Dūmą Uljanovsko regione.

Viena aišku – visi kandidatai turės kovoti su Rusijos piliečius kamuojančia apatija.

Naujame tyrime, kurį atliko Kremliui artima agentūra „VTsIOM“ atskleidžiama, kad žmonių susidomėjimas politika toks žemas nebuvo jau 17 metų.

Uljanovsko V.Lenino muziejuose lankytojų netrūksta, bet revoliucinės dvasios nesijaučia.

„Mes čia esame nutolę nuo politikos, – vietinio Lenino gimtojo namo – muziejaus gidė Olga Šaleva. – Žmonės mūsų muziejuje lankosi ne dėl politinių pažiūrų, o iš susidomėjimo istorija.“

Pasak kai kurių ekspertų, mažas aktyvumas rinkimuose pasitarnaus Vieningajai Rusijai.

Nors valdančiosios partijos reitingai nesiekia 30 proc. po korupcijos skandalų ir nepopuliarios 2018 metais įvestos pensijų reformos, antrojoje vietoje esantys komunistai susilaukia vos 16 proc. palaikymo.

Jei rinkėjų aktyvumas bus mažas, Vieningoji Rusija išlaikys dviejų trečdalių Valstybės Dūmoje, net ir sumažėjus palaikymui.

„Kremlius nori kuo nuobodesnių rinkimų“, – sakė politikos analitikė T.Stanovaja. – Jie nori, kad aktyvumas būtų mažas ir kad opozicijos rinkėjai liktų namie.“

Visgi, tvirtai nusiteikę miesto komunistai laikosi pozicijos, kad net ir nedemokratiškoje Rusijoje verta dalyvauti rinkimuose, nepaisant rinkėjų abejingumo, falsifikuojamų rinkimų ir Kremliaus spaudimo.

„Žmonėms smegenys buvo plaunamos metų metus, kad jie mūsų nemėgtų. Kad ir bus sunku, bet mes vis tiek dar galime laimėti, – tvirtino A.Gibatdinovas. – Posūkis į kairę – neišvengiamas.“

Parengta pagal „The Moscow Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.