ES ragina skubiai imtis Pasaulio prekybos organizacijos reformos

Europos Komisijos (EK) pirmininkės pavaduotojas Valdis Dombrovskis ketvirtadienį paragino skubiai imtis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) reformos, pareiškęs kad dabar pats laikas pokyčiams šioje pasaulinėje prekybos organizacijoje.

Europos Komisijos (EK) pirmininkės pavaduotojas Valdis Dombrovskis ketvirtadienį paragino skubiai imtis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) reformos.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Europos Komisijos (EK) pirmininkės pavaduotojas Valdis Dombrovskis ketvirtadienį paragino skubiai imtis Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) reformos.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 17, 2021, 11:44 AM, atnaujinta Sep 17, 2021, 11:46 AM

V. Dombrovskis taip pat pažymėjo esąs pasirengęs svarstyti esminę PPO ginčų sprendimo sistemos pertvarką.

EK pirmininkės pavaduotojas ketvirtadienį, likus kiek daugiau nei dviem mėnesiams iki prekybos organizacijos ministrų konferencijos, kuri vyks Ženevoje nuo lapkričio 30 iki gruodžio 2 dienos, apsilankė PPO Ženevos būstinėje, kur susitiko su organizacijos generaline direktore Ngozi Okonjo-Iweala.

Po to jis išdėstė Europos Sąjungos (ES) prioritetus dėl PPO ateities.

„Nuo PPO įkūrimo“ 1995 metais „prekybos veidas smarkiai pasikeitė“, pareiškė V. Dombrovskis.

„Tuo tarpu taisyklės, kuriomis reglamentuojama organizacijos veikla, – ne.“

„Dabartinės formos ir būsenos PPO yra įstrigusi tarp kūjo ir priekalo. Jos derybinė funkcija yra paralyžiuota. Jos ginčų sprendimo sistema yra įšaldyta.“

EK pirmininkės pavaduotojas taip pat pažymėjo, kad organizacijos 164 valstybės narės neturi bendro tikslo.

„PPO skubiai reikia reformos“, – pareiškė jis.

Ir diplomatai, ir ekspertai sutinka, kad pasaulinė prekybos organizacija, kuri sprendimus priima tik bendru sutarimu, jau metų metus yra užstrigusi aklavietėje ir negalinti užbaigti didelio masto derybų.

Buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija, blokavusi naujų teisėjų paskyrimą, neutralizavo organizacijos Apeliacinę instituciją, dar vadinamą aukščiausiu pasaulio prekybos teismu.

D. Trumpo įpėdinis Joe Bidenas dar nesiėmė priemonių, kad ši institucija galėtų vėl pradėti veikti.

V. Dombrovskis paragino pertvarkyti PPO taisykles dėl investicijų skatinimo ir subsidijų, įskaitant pramonės ir žemės ūkio subsidijas.

Buvęs Latvijos ministras pirmininkas taip pat pažymėjo, kad prekyba turi atlikti savo vaidmenį atlaikant „didžiuosius mūsų laikų išbandymus – nuo sveikatos problemų iki klimato kaitos ir skaitmeninės [atskirties]“.

Tikimasi prasmingų rezultatų

Pasak V. Dombrovskio, ES yra pasirengusi svarstyti „esmines“ PPO Apeliacinės institucijos ginčų sprendimo sistemos reformas, jeigu jas įgyvendinus sistema taps „veiksmingesnė ir teisėtesnė“.

EK pirmininkės pavaduotojas pažymėjo, kad būsimoje 12-oje ministrų konferencijoje turi būti pradėtas rimtas derybų dėl Apeliacinės institucijos reformų procesas, kuris turi būti užbaigtas iki 13-osios konferencijos.

„Kad PPO reforma būtų prasminga, reikia, kad dalyvautų ir Jungtinės Valstijos“, – pridūrė jis.

Ginčų sprendimo sistemos atgaivinimas yra vienas pagrindinių N. Okonjo-Iweala prioritetų.

Ji taip pat tikisi ateinančioje ministrų konferencijoje pristatyti susitarimą dėl žuvininkystės subsidijų ir taip parodyti, kad PPO tebegali baigti sudėtingas derybas.

V. Dombrovskis pažymėjo, kad susitarimas šiuo klausimu yra „įmanomas“, tačiau pabrėžė, kad labai didelius žvejybos laivynus turinčios šalys, „tokios kaip Kinija, neturėtų reikalauti specialių ir diferencijuotų sąlygų“.

EK pirmininkės pavaduotojas taip pat pareiškė esąs tikras, kad per lapkričio pabaigoje ir gruodžio pradžioje Ženevoje įvyksiantį susitikimą gali būti pasiekta „prasmingų rezultatų“. Anot jo, dėl naujos PPO vadovės ir J. Bideno administracijos, kuri „daugiašališkumo idėją“ palaiko, regis, „kur kas labiau“ už D. Trumpą, dabar tam yra „geras postūmis“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.