JAV nerimauja, kad „Ruandos viešbučio“ didvyriui nebuvo užtikrintas sąžiningas teismas

Jungtinės Valstijos pirmadienį pareiškė nerimaujančios, kad filme „Ruandos viešbutis“ (Hotel Rwanda) didvyriu pavaizduotam Pauliui Rusesabaginai, pirmadienį nuteistam kalėti 25 metus dėl kaltinimų terorizmu, nebuvo užtikrintas sąžiningas teismas.

 JAV nerimauja, kad Pauliui Rusesabaginai, pirmadienį nuteistam kalėti 25 metus dėl kaltinimų terorizmu, nebuvo užtikrintas sąžiningas teismas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV nerimauja, kad Pauliui Rusesabaginai, pirmadienį nuteistam kalėti 25 metus dėl kaltinimų terorizmu, nebuvo užtikrintas sąžiningas teismas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 21, 2021, 8:29 AM

„Jungtinėms Valstijoms susirūpinimą kelia Ruandos vyriausybės nuosprendis neriboto galiojimo leidimą teisėtai gyventi JAV turinčiam Pauliui Rusesabaginai“, – rašoma Valstybės departamento atstovo Nedo Price'o paskelbtame pareiškime.

„Garantijų dėl sąžiningo teismo neužtikrinimas, apie kurį buvo pranešta, kelia klausimų dėl nuosprendžio teisingumo“, – priduriama jame.

P. Rusesabagina, kuriam yra išduota JAV imigracinė viza („žalioji kortelė“), pirmadienį aukštojo teismo Kigalyje buvo nuteistas už tai, kad priklausė sukilėlių grupuotei, kaltinamai kruvinais išpuoliais Ruandoje 2018–2019 metais.

67 metų P. Rusesabagina, buvęs viešbučio savininkas, vėliau tapęs griežtu vyriausybės kritiku, kaip teigiama, išgelbėjo daugiau kaip 1,2 tūkst. gyvybių per 1994 metų genocidą. Šis jo darbas įkvėpė minėtą Holivudo filmą.

Valstybės departamento atstovas sakė, kad Vašingtonui „susirūpinimą kelia P. Rusesabaginos reikšti protestai dėl to, kad jam nebuvo užtikrinta teisė konfidencialiai ir nekliudomai bendrauti su savo advokatais ir gauti bylos medžiagą, taip pat iš pat pradžių susitikti su advokatu“.

„Raginame Ruandos vyriausybę imtis žingsnių išnagrinėti šiuos trūkumus pono P. Rusesabaginos byloje ir įvesti saugiklius, kad būtų išvengta panašių rezultatų ateityje“, – sakė N. Price'as.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.