„Black lives matter“ judėjimas atsigręžė prieš Mineapolio gyventojus: klausia, kur dingo policija

Po to, kai žiaurus juodaodžio nužudymas supykdė visuomenę ir sukėlė nacionalinio masto protestus, Mineapolio policija staiga pasikeitė: pareigūnai pradėjo rečiau stabdyti mašinas, tikrinti dėl narkotikų ir ginklų. Mieste apimtame smurto, piliečiai klausia: kur dingo policija?

Policininkai pasitraukė iš darbo po G.Floydo mirties, bijodami, kad bet koks susidūrimas gali tapti kitu pykčio pliūpsniu.<br>Lrytas.lt koliažas.
Policininkai pasitraukė iš darbo po G.Floydo mirties, bijodami, kad bet koks susidūrimas gali tapti kitu pykčio pliūpsniu.<br>Lrytas.lt koliažas.
Policijos pokyčiai turėtų nestebinti prisiminant, kad vasarą aplink departamentą siautėjo riaušininkai.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Policijos pokyčiai turėtų nestebinti prisiminant, kad vasarą aplink departamentą siautėjo riaušininkai.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Didžiąją dalį pokyčių policijoje lemia stiprus pareigūnų trūkumas – maždaug ketvirtadalis uniformuotų miesto pareigūnų pasitraukė į pensiją arba pasitraukė iš darbo po G.Floydo mirties.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Didžiąją dalį pokyčių policijoje lemia stiprus pareigūnų trūkumas – maždaug ketvirtadalis uniformuotų miesto pareigūnų pasitraukė į pensiją arba pasitraukė iš darbo po G.Floydo mirties.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Chaosas Mineapolio gatvėse praėjusių metų gegužę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Chaosas Mineapolio gatvėse praėjusių metų gegužę.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 22, 2021, 7:46 AM

Vieną šios vasaros vakarą kulkos skriejo kiaurai Brandy Earthman namo sieną Mineapolio šiaurinėje pusėje. Šūviai skrodė per svetainę, kurioje žaidė jos vaikai. Viena iš kulkų atsidūrė 19-mečio sūnaus rankoje.

Tai vienas atvejis iš daugybės šaudynių įvykusių šiais metais Mineapolyje, kur mirčių daugėja kiekvieną dieną, o B.Earthman ir kiti skundžiasi, kad policijos dažnai niekur nematyti.

„Jiems tai neberūpi, – įsitikinusi mama. – Jie tiesiog leis visiems išsižudyti.“

Policijos darbo tvarka Mineapolyje kardinaliai pasikeitė tais metais, kai baltaodis policininkas nužudė George'ą Floydą. Vaizdo įraše užfiksuotas juodaodžio nužudymas sukėlė riaušes, nacionalines diskusijas apie rasinę nelygybę teisėsaugoje ir pradėjo kalbas apie policijos finansavimo panaikinimą.

Vėlesniais mėnesiais keli miestai daugiau grūmėsi su klausimu, kokia turėtų būti Amerikos teisėsaugos ateitis Mineapolyje. Pareigūnai čia bandė pertvarkyti, mažinti ar net panaikinti gausias miesto policijos pajėgas – kol kas nesėkmingai.

Tuo tarpu, „Reuters“ atliko tyrimą, kuris nustatė, kad Mineapolio policijos pareigūnai kardinaliai pakeitė savo darbo metodiką ir pradėjo vadovautis atsainesniu požiūriu į kasdienius įstatymų pažeidinėjimus mieste, kuriame žmogžudysčių rodikliai išaugo iki tokio lygio, kokio nebuvo matyti dešimtmečius.

Beveik iš karto po Floydo mirties, „Reuters“ duomenimis, policijos pareigūnai nustojo stabdyti automobilius keliuose. Remiantis įrašais, jie stabdė mažiau žmonių, kurie sukeldavo įtarimų, ir pastebėjo mažiau apsvaigusių, smurtaujančių ar narkotikų pavartojusių žmonių.

Kai kurie miesto gyventojai, įskaitant ir pačius policijos pareigūnus, sako, kad uniformą vilkintys vyrai ir moterys atsitraukė po G.Floydo mirties, bijodami, kad bet koks susidūrimas gali tapti kitu pykčio pliūpsniu.

„Nėra didelio apetito agresyviam policijos darbui, be abejo, esame ten ir esame prisiekę saugoti ir tarnauti, bet jūs taip pat turite apsaugoti save ir savo šeimą, – kalbėjo šiais metais į pensiją išėjęs Mineapolio policijos vadas Scottas Gerlicheris. – Niekas negali kaltinti pareigūnų, kad jie yra mažiau agresyvūs.“

Pasak „Reuters“ tyrimo, praėjusiais metais po Floydo mirties 2020 m. gegužės 25 d., žmonių, kuriuos dėl įtarimų sustabdė pareigūnai, skaičius sumažėjo net 76 proc.

Policininkai dėl eismo taisyklių pažeidimų sustabdė net 85 proc. mažiau automobilių. Atlikdami mažiau patikrų, jie rado ir paėmė mažiau nelegalių ginklų.

„Tai savęs saugojimas“, – paaiškino vardo nenorėjęs skelbti pareigūnas, išėjęs į pensiją po G.Floydo mirties.

Jis tikino, kad pajėgų vadai nedavė nurodymo dirbti atsainiau, bet taip pat nieko nedarė darbui sulėtėjus.

Mineapolio meras Jacobas Frey sakė, kad pajėgos susidūrė su daugybe problemų, nes G.Floydo mirtis atkreipė viso pasaulio dėmesį į pareigūnų elgesį: „Mūsų miestas ir mūsų pareigūnai turi spręsti daugybę klausimų, prie kurių jokia kita jurisdikcija nenori priartėti net iš tolo.“

Meras sakė, kad didžiąją dalį pokyčių policijoje lemia stiprus pareigūnų trūkumas – maždaug ketvirtadalis uniformuotų miesto pareigūnų pasitraukė į pensiją arba pasitraukė iš darbo po G.Floydo mirties.

Policijos atstovas Johnas Elderis teigė, kad mažas darbuotojų skaičius lėmė tai, kad „mes bėgome nuo skambučio iki skambučio ir neturėjome laiko niekam kitam.“

Balandžio mėn. vidutinis reagavimo laikas į prioritetinius pagalbos skambučius buvo 40% ilgesnis nei prieš metus, nustatė „Reuters“.

Nepaisant to, „Reuters“ skelbia, kad policijos inicijuotų susidūrimų sumažėjimas buvo didesnis ir staigesnis nei pareigūnų skaičiaus sumažėjimas. Lyginant su praėjusiais metais, 2020 m. liepos mėn. pareigūnų inicijuotų patikrinimų skaičius sumažėjo 70 proc., sustabdytų automobilių skaičius sumažėjo 76 proc.

Galutinio ryšio tarp policijos pasitraukimo ir didėjančio nusikalstamumo nustatymas gali būti sudėtingesnis nei atrodo. Žmogžudysčių padaugėjo visoje Jungtinėse Valstijose nuo 2020 m., tačiau trys „Reuters“ kalbinti teisėsaugos ekspertai teigė, kad mažiau aktyvios policijos pajėgos tikrai gali turėti įtakos bendruomenės saugumui.

„Įrodymai, kad aktyvi policija veikia, yra gana tvirti“, – tikino Nebraskos universiteto kriminalistas Justinas Nixas. Dažnesni sustojimai kelia pavojų žmonėms nelegaliai nešiotis ginklus. Ir gyventojai gali būti mažiau linkę kviesti pagalbą, jei mano, kad pareigūnai neatsakys.

Į policijos darbą gyventojai reagavo skirtingai

Nepasitikėjimas policija užsiliepsnojo, kai policininkas Dereckas Chauvinas daugiau nei devynias minutes laikė prispaudęs keliu Floydo kaklą ir nužudė jį viską įrašant kamerai. D.Chauvinas balandžio mėnesį buvo nuteistas už žmogžudystę, trys jo kolegos pareigūnai laukia teismo bendradarbiavimą.

Vos per kelias dienas policija pasikeitė.

Sąveika tarp pareigūnų ir visuomenės paprastai prasideda vienu iš dviejų būdų: arba kas nors skambina ieškodamas pagalbos – dažniausiai skambindamas 911 – arba pareigūnas kažką pamato ir reaguoja.

Norėdami išmatuoti policijos pokyčius, „Reuters“ išnagrinėjo milijonus miesto policijos pajėgų iškvietimų ir nusikaltimų įrašų, kurie seka, kaip pareigūnai leidžia laiką. Šis modelis buvo ryškus: per kelias dienas po Floydo mirties miesto patrulių inicijuotų sustojimų ir kitų susitikimų skaičius sumažėjo iki žemiausio per pastaruosius metus.

Policijos atstovas spaudai, sakė, kad tokie pokyčiai turėtų nestebinti prisiminant, kad vasarą aplink departamentą siautėjo riaušininkai.

Į sulėtėjusį policijos darbą gyventojai reagavo skirtingai. Kai kuriems kritikams, kurie jau seniai siekė kovoti su agresyviais pareigūnais, retesnis mašinų sustabdymas, kaip pretekstas ieškoti ginklų ar narkotikų, tai žingsnis į priekį. Tačiau piliečiams, nukentėjusiems nuo didėjančio smurto mieste, sumažėjęs policijos dalyvavimas sukėlė baimę, kad nusikaltėliai gali nebaudžiamai elgtis kaip nori.

Ayolanda Evans, dirbanti kovos su smurtu grupėje „Protect Minnesota“, prisimena, kaip jaunystėje policija sumušė jos draugus. Dabar ji sako: „Policijos dalyvavimas nėra toks stiprus. Jūs nejaučiate, kad esate profiliuojamas. Tačiau tuo pat metu mačiau abejotinos veiklos ir elgesio, taip pat mačiau, kaip policija pravažiuoja pro šalį.“

Tarybos narys Steve'as Fletcheris, kuris po G.Floydo nužudymo kovojo už policijos finansavimo nutraukimą, tikino, kad jis daugelį metų skundėsi dėl to, kad policija naudojo nedidelius pažeidimus kaip teisinį pagrindą žmonėms sustabdyti ir apieškoti ginklų bei narkotikų.

„Apieškant daugiau nei 400 žmonių surasti vieną ginklą.. daugelis žmonių dėl to patiria priekabiavimus ir nepasitiki policija mūsų mieste“, – sakė jis.

S.Fletcheris abejoja, ar daugiau sustabdymų ar sulaikymų numalšins smurtą, ir sakė, kad verčiau dalį šių išteklių nukreiptų į smurto prevenciją ir psichinės sveikatos paslaugas. Vis dėlto jis teigė esąs susirūpinęs dėl to, kaip policija pakeitė savo darbą.

„Ar geriau tai atimti iš mūsų? Kad parodytų, ką be jų prarandame?, – klausė jis. – Ne.“

G.Floydo mirtis padėjo paskatinti apie rasinę diskriminaciją visoje JAV policijoje. „Reuters“ ištyrus kitas šešias dideles jurisdikcijas paaiškėjo, kad keturiose iš jų, įskaitant Sinsinatį ir Sakramento miestą, pareigūnai per kelias savaites po G.Floydo nužudymo rečiau atliko patikras. Tačiau daugumoje tų vietų aktyvus tikrinimas greitai atsinaujino.

„Tai gangsterių rojus“

Šauliai, atvykę į B. Earthman namus tolimiausiame šiauriniame miesto gale, priartėjo dar nesutemus, sakė ji. Jie šaudė į namus kulkomis iš išorės, pataikė į jos vyriausią sūnų – tai buvo antras kartas, kai jis buvo pašautas. Name ji suskaičiavo 10 ar 11 kulkų skylių.

„Earthman“ sako, kad dabar ieško naujo namo, kuo toliau nuo Mineapolio.

Kadangi policijos dažnai niekur nematyti, kai kurie gyventojai patys ėmė patruliuoti gatvėse.

Vieną rugpjūčio popietę Marcusas Smithas pastatė juodą visureigį prie Mineapolio šiaurės gatvės kampo priešais ryškiaspalvių žaislų ir žvakių paminklą. Memorialas žymi vietą, kur gegužės 17 d. 6 metų mergaitė Aniya Allen buvo nušauta valgydama „McDonald's“ maistą savo šeimos automobilio galinėje sėdynėje.

M.Smithas, pabuvojęs kalėjime už ginklų laikymą, pasakojo, kad po G.Floydo mirties jis palaikė grupes, protestuojančias prieš policiją. Tačiau po A.Allen mirties jis pradėjo dėvėti neperšaunamą liemenę ir vakarus leisti gatvėse kur policija, atrodo, nebepatruliuoja.

„Dabar saugu nešiotis šaunamuosius ginklus legaliai, nelegaliai. Tai galite padaryti Mineapolyje, – sakė jis. – Tai gangsterių rojus.“

Parengta pagal „Reuters“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.