Vos trečdalį gyventojų paskiepijusi šalis susidūrė su kraupia realybe: ligoninės morgas jau pilnas

55 metų Roxana Pascu, neužsikrėtusi per visas tris COVID-19 pandemijos bangas, manė, kad yra pakankamai stipri, kad atsilaikytų prieš virusą, ir nusprendė atsisakyti vakcinos.

AP/Scanpix nuotr.
AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-09-25 08:52

Šiuo metu smulkųjį verslą valdanti R.Pascu yra viena iš maždaug 1040 COVID-19 pacientų, šiuo metu gydomų intensyvios terapijos palatose Rumunijoje, kur per pastarąją savaitę atvejų padaugėjo daugiau nei dvigubai, o laisvų palatų lovų lieka pavojingai mažai.

Antra nuo galo pagal skiepijimo mastą Europos Sąjungoje (ES), Rumunija ruošiasi ketvirtajai pandemijos bangai, kuri, atrodo taps dar vienu išbandymu ligoninėms, kuriose medicinos personalas jau dabar dirba visu pajėgumu.

„Aš maniau, kad jei aš per tris bangas neužsikrėčiau, aš galiu išgyventi dar vieną be vakcinos“, – silpnu balsu kalbėjo R.Pascu.

Nors ES yra visiškai paskiepijusi 72 proc. suaugusių gyventojų, Rumunijos skaičiai siekia vos 34 proc. Komentuodami nesėkmingą vakcinaciją kampaniją ekspertai beda pirštu į piliečių įsišaknijusį nepasitikėjimą valstybės institucijomis, dezinformacijos kampanijas, prastą kaimo infrastruktūrą ir silpną švietimą apie skiepus.

Vyriausybė, nepaisant mažo vakcinacijos masto sušvelninusi apribojimus, nepasiekė tikslo iki rugsėjo paskiepyti 10 mln. gyventojų. Paskiepytųjų medicinos ir mokyklų darbuotojų skaičius nesiekia net 40 proc., o valdžia galiausiai nustojo reikalauti, kad skiepai būtų privalomi.

Trečiadienį Rumunijoje buvo likusios tik 32 intensyviosios terapijos lovos. Dėl darbuotojų trūkumo ligoninėms sunku sukurti daugiau aktyvios priežiūros palatų.

Koronaviruso užsikrėtimų skaičius Rumunijoje jau dabar peržengė 10 tūkst., visuomenės sveikatos pareigūnai skaičiuoja, kad spalio mėnesį Rumunijoje gali būti 15–20 tūkst. naujų atvejų kiekvieną dieną.

Sostinės Bukarešto pneumologijos instituto vadovė Beatrice Mahler bandė ieškoti naujų darbuotojų mobiliam intensyviosios terapijos skyriui.

„Šiuo metu turiu didelių, didelių problemų kuriant naujas lovas, nes mes negalime dirbti be darbuotojų.“, – nurodė B.Mahler.

Ji sakė, kad instituto morgas taip pat greitai pildosi ir jau ieškoma kur išsinuomoti naujų patalpų kūnams laikyti.

„Aš bijau, nes nežinau, kiek galime padėti, mūsų per mažai, – apgailestavo instituto vyriausioji slaugytoja Anita Timofte. – Aš ... įtariu, kad visiems susirgusiems vietos čia neužteks.“

Apribojimai, įskaitant savaitgalio komendanto valandą, vėl įvedami miestuose ir kaimuose, kuriuose yra itin daug atvejų. Tuo tarpu okyklos vis dažniau pereina prie nuotolinio mokymo.

Kartu su bandymais surasti daugiau darbuotojų ir sukurti kuo daugiau lovų, pareigūnai planuoja į mokyklas siųsti mobiliuosius skiepijimo skyrius ir paskelbė loteriją, kurioje pasiskiepiję turi galimybę laimėti dovanų čekių ir piniginių prizų.

„Svarbiausia yra suteikti specializuotą medicinos pagalbą tiems, kuriems jos reikia. Žmogiškieji ištekliai mus riboja“, – nurodė sveikatos apsaugos viceministras Andrejus Baciu.

Kalbant apie R.Pascu, ji planuoja pasiskiepyti pasveikusi. Taip pat ir Raulis Adinas, 20-metis pacientas, kvėpuojantis per kvėpavimo aparatą.

„Aš 100% planuoju skiepytis“, – sakė jis.

Parengta pagal „Reuters“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.