Rusija į „užsienio agentų“ sąrašą įtraukė protestų stebėjimo organizaciją

Rusijos vyriausybė trečiadienį „užsienio agentais“ paskelbė vyriausybę kritikuojančią protestų stebėsenos organizaciją ir dar vieną žiniasklaidos priemonę, toliau tęsdama susidorojimą su kitaminčiais.

 Rusija į „užsienio agentų“ sąrašą įtraukė protestų stebėjimo organizaciją.<br>TASS/Scanpix nuotr.
 Rusija į „užsienio agentų“ sąrašą įtraukė protestų stebėjimo organizaciją.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2021, 8:55 PM

Tai paskelbta pasibaigus tris dienas trukusiems parlamento rinkimams, per kuriuos nepopuliari valdančioji partija po beprecedenčio susidorojimo su opozicija paskelbė iškovojusi dviejų trečdalių daugumą žemuosiuose rūmuose.

Trečiadienį Teisingumo ministerija į „užsienio agentų“ sąrašą įtraukė „OVD-Info“, kuri stebi opozicijos protestus, ir interneto svetainę „Mediazona“.

„Mediazona“ yra internetinis leidinys, kuriame, be kitų temų, rašoma apie teismo bylas ir kalinių teisių pažeidimus.

Į sąrašą pateko ir „Mediazonos“ vyriausiasis redaktorius Sergejus Smirnovas bei prieš Kremlių nusiteikęs aktyvistas Piotras Verzilovas, kuris taip pat yra „Mediazonos“ leidėjas, sakoma Teisingumo ministerijos pranešime.

„OVD-Info“, taip pat teikianti teisinę pagalbą politinio persekiojimo aukoms, pasmerkė Teisingumo ministerijos žingsnį kaip „politinio spaudimo aktą“.

Ji teigė, kad į sąrašą buvo įtraukta po to, kai kelios dešimtys žiniasklaidos priemonių, įskaitant ir protestų stebėtojų portalą, pradėjo kampaniją prieš prieštaringai vertinamus teisės aktus dėl „užsienio agentų“.

Pagal įstatymą subjektai, kurie yra įvardyti kaip „užsienio agentai“, prie visų savo tekstų, vaizdo įrašų ir socialinės žiniasklaidos pranešimų turi pridėti perspėjimą, jog tai – „užsienio agento“ turinys.

Ši etiketė atgraso informacijos šaltinius ir reklamos pirkėjus, o žurnalistams dėl jos tampa sunku atlikti savo darbą.

S. Smirnovas sakė, kad jam buvo uždrausta naudotis „Twitter“ tinklu.

„Vadinti ką nors užsienio agentu Rusijoje yra tiesiog virš visko. Tai lygiai tas pats, kaip (ką nors) pavadinti liaudies priešu“, – pridūrė jis.

Ši frazė ir terminas „užsienio agentas“ turi neigiamą atspalvį, primenantį Stalino laikus.

Daug nepriklausomos žiniasklaidos priemonių, įskaitant „Dožd“ televiziją ir populiarią interneto svetainę rusų kalba „Meduza“, jau anksčiau buvo paskelbtos „užsienio agentais“.

Prieš parlamento rinkimus Rusijos valdžios institucijos „užsienio agentu“ paskelbė ir nepriklausomą rinkimų stebėjimo organizaciją „Golos“. Trečiadienį į tą patį sąrašą buvo įtraukta ir 20 „Golos“ darbuotojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.