Uždarame susitikime popiežius Pranciškus atsivėrė: „Kai kurie norėjo, kad aš mirčiau“

Popiežius Pranciškus kreipėsi į savo vis garsesnius konservatyvius kritikus, pavadindamas jų „bjaurius komentarus“ velnio darbu.

Bažnyčios galva tikino, kad kai kurie norėjo jo mirties po neseniai atliktos žarnyno operacijos.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Bažnyčios galva tikino, kad kai kurie norėjo jo mirties po neseniai atliktos žarnyno operacijos.<br>Imago images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 29, 2021, 11:58 PM, atnaujinta Sep 29, 2021, 11:59 PM

Bažnyčios galva taip pat pridūrė, kad kai kurie norėjo jo mirties po neseniai atliktos žarnyno operacijos.

Pranciškus išsakė tokius komenturus rugsėjo 12 d. privačiame susitikime su Slovakijos jėzuitais vizito metu Slovakijos sostinėje Bratislavoje. Susitikimo stenogramą antradienį paskelbė jėzuitų žurnalas „La Civilta Cattolica“, kuriame dažnai pateikiamos faktinės istorijos apie Pranciškaus uždarus susitikimus su bendruomenės nariais.

Popiežius taip pat pademonstravo savo humoro jausmą, ypač kai kunigas jo paklausė, kaip jis jaučiasi. Rugsėjo 12–15 d. Vengrijos ir Slovakijos kelionė buvo pirmoji Pranciškaus tarptautinė išvyka po liepos mėnesio operacijos, kurios metu buvo pašalinta storosios žarnos dalis.

„Dar gyvas, – juokėsi Pranciškus. – Nors kai kurie norėjo, kad aš mirčiau. Žinau, kad net buvo susitikimų tarp kunigų, kurie manė, kad popiežius yra blogesnės būklės, nei buvo sakoma. Jie jau rengėsi konklavai.“

„Kantrybės! Ačiū Dievui, man viskas gerai“, – pridūrė jis.

Šis komentaras atspindėjo didelį susidomėjimą popiežiaus sveikata visame katalikų pasaulyje ir spėliones apie tai, kas nutiktų, jei jį ištiktų mirtis. Tai visada lydi pontifikus, tačiau Pranciškaus atvejis išskirtinis, kadangi jis taip pat turi atremti balsingą opoziciją iš dalies bažnyčios.

Popiežiui būnant ligoninėje net kilo kalbos apie galimą jo pasitraukimą, tačiau Pranciškus teigė, kad atsistatydinimo mintis „net neatėjo į galvą.“

Pranciškaus taip pat buvo paklausta, kaip jis žiūri į susiskaldymo problemą ir žmones, kurie jį vertina neigiamai. Tai buvo nuoroda į katalikus konservatorius, kurie jau seniai priešinasi Pranciškaus kapitalizmo kritikai ir jo požiūriui į aplinkosaugą bei migrantus.

Jų kritika virto pasipiktinimu, kai liepos mėnesį Pranciškus sugriežtino senųjų Lotynų Mišių šventimą. Pranciškus įvedė apribojimus švęsti senąsias apeigas, sakydamas, kad toks žingsnis yra būtinas, nes Lotynų Mišios tapo priešpriešos šaltiniu ir buvo išnaudojamos ideologiniais sumetimais.

„Aš asmeniškai galiu nusipelnyti išpuolių ir įžeidinėjimų, nes esu nusidėjėlis, bet bažnyčia to nenusipelno – tai velnio darbas, – atsakė Pranciškus. – Taip, yra net kunigų, kurie apie mane bjauriai kalba. Kartais prarandu kantrybę, ypač kai jie priima sprendimus, nesileisdami į tikrą dialogą. Tu nieko negali su tuo padaryti.“

Tačiau Pranciškus tikino, kad jo reakcija yra tik pamokslauti: „Aš tiesiog einu į priekį, nesileisdamas į jų idėjų ir fantazijų pasaulį.“

Parengta pagal ABC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.