Rusijoje atlikta krata žurnalistinių tyrimų tinklapio „The Insider“ redaktoriaus namuose

Rusijos policija ketvirtadienį atliko naują kratą žurnalisto Romano Dobrochotovo ir jo šeimos narių namuose, pranešė jo advokatams, šalies valdžiai toliau didinant spaudimą nepriklausomai žiniasklaidai.

38 metų žurnalistas ir aktyvistas R. Dobrochotovas yra tiriamosios žurnalistikos tinklalapio „The Insider“ įkūrėjas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
38 metų žurnalistas ir aktyvistas R. Dobrochotovas yra tiriamosios žurnalistikos tinklalapio „The Insider“ įkūrėjas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 30, 2021, 3:22 PM, atnaujinta Sep 30, 2021, 10:28 PM

38 metų žurnalistas ir aktyvistas R. Dobrochotovas yra tiriamosios žurnalistikos tinklalapio „The Insider“ įkūrėjas ir vyriausiasis redaktorius. Šis Latvijoje registruotas tinklalapis yra tiriamosios žurnalistikos grupės „Bellingcat“ svarbus partneris.

„The Insider“ kartu su „Bellingcat“ tyrė Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno beveik mirtiną apnuodijimą, taip pat mėginimą nužudyti Jungtinės Karalystės mieste Solsberyje gyvenusį buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį. Pasak ekspertų, prieš abu juos buvo panaudota Sovietų Sąjungoje sukurta kovinė cheminė medžiaga „Novičiok“.

Ketvirtadienį ryte kratos buvo atliktos R. Dobrochotovo bute ir jo tėvų namuose, „The Insider“ citavo redaktoriaus advokatę Juliją Kuznecovą.

Ji pridūrė, kad pradėtas baudžiamasis tyrimas dėl „neteisėto sienos kirtimo“. Už tokį nusižengimą gali būti skirta iki dvejų metų laisvės atėmimo.

Pasak J. Kuznecovos, kratas atliko Federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnai, taip pat išsivežė apklausti žurnalistos žmoną. Nepriklausoma televizija „Dožt“ pranešė, kad pareigūnai taip pat išsivežė apklausto R. Dobrochotovo tėvą.

Vėliau ketvirtadienį FSB paskelbė pranešimą, kad R. Dobrochotovas kaltinamas praeitą mėnesį neteisėtai kirtęs Rusijos ir Ukrainos dieną, „apeidamas veikiančias perėjas“.

FSB nurodė planuojanti įtraukti R. Dobrochotovą į ieškomų asmenų sąrašą, „siekiant jį sulaikyti ir patraukti baudžiamojon atsakomybėn“.

J. Kuznecova sakė „Dožd“, kad žurnalistas į FSB ieškomų asmenų sąrašą įtrauktas jau nuo rugsėjo 23 dienos.

R. Dobrochotovas per „Twitter“ patvirtino, kad buvo surengtos kratos ir kad vykdomas baudžiamasis tyrimas. Kaip pranešima, jis yra pabėgęs iš Rusijos.

Liepą „The Insider“ Rusijoje buvo įtrauktas į „užsienio agentų“ sąrašą. Toks žingsnis įpareigoja juridinius subjektus ir asmenis atskleisti savo finansavimo šaltinius, taip pat specialiai žymėti visas savo publikacijas.

Vėliau tą patį mėnesį policija atliko kratą R. Dobrochotovo namuose ir išsivežė jį apklausti. Pareigūnai paėmė redaktoriaus telefoną, kompiuterį ir pasą, tuo metu sakė jo advokatė.

R. Dobrochotovas buvo apklaustas kaip liudininkas vienoje šmeižto byloje. „The Insider“ nurodė, kad byla buvo iškelta pateikus skundą vienam Nyderlandų tinklaraštininkui, kurį leidinys sieja su Rusijos karine žvalgyba.

J. Kuznecova rusų žurnalistams sakė, kad R. Dobrochotovas kaltinamas nuo liepos 31-osios iki rugpjūčio 1-osios neteisėtai kirtęs sieną, kad patektų į Ukrainos rytinę Luhansko sritį, iš dalies kontroliuojamą prorusiškų separatistų.

Kremliaus kritikai sako, kad per du dešimtmečius valdžioje prezidentas Vladimiras Putinas nutildė daugumą disidentų ir užmovė apynasrį žiniasklaidai.

Rusijoje tebeveikiantys nedaugelis opozicijos ar nepriklausomų žiniasklaidos kanalų patiria didžiulį spaudimą, sako Kremliaus oponentai.

Tačiau Kremlius neigia varžantis žiniasklaidos laisvę ir tvirtina, kad „užsienio agento“ etiketė neužkerta kelio žiniasklaidos priemonių veiklai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.