Brazilijos prezidentas TBT apkaltintas nusikaltimais žmoniškumui

Brazilijos prezidentas Jairas Bolsonaro antradienį Tarptautiniame Baudžiamajame Teisme (TBT) buvo apkaltintas nusikaltimais žmoniškumui dėl įtariamo vaidmens naikinant Amazonės baseino miškus, ir tai pirmoji byla siekiant aiškiai susieti miškų kirtimą su gyvybių praradimu.

Prezidentas apkaltintas dėl įtariamo vaidmens naikinant Amazonės baseino miškus, ir tai pirmoji byla siekiant aiškiai susieti miškų kirtimą su gyvybių praradimu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Prezidentas apkaltintas dėl įtariamo vaidmens naikinant Amazonės baseino miškus, ir tai pirmoji byla siekiant aiškiai susieti miškų kirtimą su gyvybių praradimu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 12, 2021, 2:24 PM

Tarša šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, kurią lemia deginimas ir pramoninio masto žemdirbystė Amazonės baseine, yra didesnė už bendrą metinę Italijos ar Ispanijos taršą. Dėl miškų kirtimo regione į atmosferą jau patenka daugiau anglies dvideginio, nei gali absorbuoti likusi Amazonės miškų dalis.

Austrijos aplinkosaugos aktyvistų grupė „Allrise“ oficialų skundą Hagoje įsikūrusiam teismui pateikė antradienį ryte. Grupė prašo pradėti procesinius veiksmus prieš J. Bolsonaro ir jo administraciją dėl veiksmų, „tiesiogiai susijusių su neigiamu klimato kaitos poveikiu visame pasaulyje“.

Skunde Brazilijos lyderis kaltinamas plataus masto kampanija, nulemiančia aplinkos gynėjų žudymą ir pavojų pasaulinei populiacijai dėl taršos, susijusios su miškų kirtimu.

Ieškovai pasitelkia sparčiai vystomą prieskyros mokslą (angl. attribution science), suteikiantį klimato ekspertams vis daugiau galimybių susieti žmogaus veiklos lemiamus klimato pokyčius su konkrečiais ekstremalių meteorologinių reiškinių atvejais.

Skundą parengusi komanda sakė, kad J. Bolsonaro administracija siekė „sistemingai pašalinti ir neutralizuoti įstatymus, agentūras ir asmenis, pasitarnaujančius Amazonės [baseino] apsaugai“.

Skunde teigiama, kad J. Bolsonaro yra atsakingas dėl maždaug 4 tūkst. kv. km drėgnųjų atogrąžų miškų praradimo kiekvienais metais ir kad jis kontroliavo miškų kirtimo mėnesio tempus, nuo jo atėjimo į valdžią 2019 metų sausio 1-ąją padidėjusius dydžiu iki 88 procentų.

J. Bolsonaro biuras neatsakė į naujienų agentūros AFP prašymą pakomentuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.