Išpuolio sukrėsta Norvegija gedi aukų: liudininkai pasakoja, kas vyko per kruviną ataką Pareigūnai mano, kad tai buvo teroro aktas

Trečiadienį Norvegiją sukrėtė žinia apie išpuolį Kongsberge, kur vyras ėjo per miestą ir iš lanko strėlėmis šaudė į žmones. Iš viso per ataką žuvo 5 žmonės, dar keletas buvo sužeistų. Ketvirtadienį paryčiais žiniasklaida pranešė, kad sulaikytasis žudikas – 37 metų Danijos pilietis.

 Išpuolis Norvegijoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Išpuolis Norvegijoje.<br> lrytas.lt koliažas.
 Išpuolis Norvegijoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Išpuolis Norvegijoje.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Išpuolis Norvegijoje.<br> NTB/Scanpix nuotr.
 Išpuolis Norvegijoje.<br> NTB/Scanpix nuotr.
 Išpuolis Norvegijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Išpuolis Norvegijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Išpuolis Norvegijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Išpuolis Norvegijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Išpuolis Norvegijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Išpuolis Norvegijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Oct 14, 2021, 10:08 AM, atnaujinta Oct 14, 2021, 2:39 PM

Incidentas Kongsberge šiuo metu atrodo kaip teroro aktas, tačiau tyrimas, kuriam vadovauja Pietryčių policijos apygarda, padės išsamiau išsiaiškinti incidentų motyvus, praneša policija. Terorizmo lygis vis dar laikomas vidutiniu.

Pasak policijos, tas vyras buvo atsivertęs į islamą, jį nuo praėjusių metų stebėjo policija dėl būgštavimų, kad jis gali radikalizuotis.

„Anksčiau būta būgštavimų, susijusių su radikalizacija“, – sakė norvegų policijos pareigūnas Ole Bredrupas Saeverudas.

Tas vyriškis prisipažino siautėjęs Kongsberge, esančiame į pietvakarius nuo sostinės Oslo, nurodė prokurorė Ann Iren Svane Matthiassen. Ji sakė, kad vyras buvo apklaustas naktį.

Policija pranešė, kad įtariamasis vaikščiojo po miestą ir šaudė į žmones strėlėmis. Pasak policijos, keli asmenys buvo sužeisti parduotuvėse.

Sulaikytasis, kuris gyvena Kongsberge, yra žinomas policijai, norvegų transliuotojui TV2 sakė A. I. Svane Matthiassen.

Pranešama, kad išpuolį surengęs vyras buvo apsiginklavęs lanku ir į žmones šaudė strėlėmis. Policijos žiniomis, vyras veikė vienas. Policija ir laikraštis „Aftenposten“ patvirtino, kad vyras neseniai buvo priėmęs islamo tikėjimą. 

Teisingumo ministrė Erna Solberg apgailestavo, kad pranešimai apie incidentą „siaubingi“.

„Suprantu, kad daugelis žmonių bijo, tačiau svarbu pabrėžti, kad policija dabar viską kontroliuoja“, – sakė ji spaudos konferencijoje.

Teigiama, kad užpuolikas pradėjo ataką „Coop Extra“ prekybos centre vakarinėje Kongsbergo pusėje. Vienas iš sužeistųjų buvo ne tarnybos metu dirbęs policijos pareigūnas, tuo metu buvęs parduotuvėje.

Vėliau prekybos tinklo atstovas spaudai patvirtino „rimtą incidentą“ jų parduotuvėje ir pridūrė, kad nė vienas iš jų darbuotojų nebuvo fiziškai sužeistas.

Pranešama, kad įvykus konfliktui su policija, vyras galiausiai buvo sulaikytas 18 val. 47 min. vietos laiku, praėjus 34 minutėms po atakos pradžios.

Viena liudininkė vietiniam televizijos kanalui TV2 sakė girdėjusi triukšmą ir mačiusi besislepiančią moterį, tada „vyrą, stovintį kampe su strėlių krepšeliu ant peties ir lanku rankoje“.

„Vėliau pamačiau bėgančius žmones, bandančius išgelbėti gyvybę. Viena iš jų buvo moteris, kuri rankose laikė vaiką“, – pridūrė ji.

Pareigūnai taip pat tiria, ar užpuolikas incidento metu naudojo kitus ginklus, žurnalistams sakė viršininkas.

Įtariamasis vėliau persikėlė į didelę teritoriją, o pareigūnai uždarė kelias miesto dalis. Gyventojams buvo liepta likti patalpose, kad valdžios institucijos galėtų ištirti įvykio vietą ir surinkti įrodymus.

Kongsbergo meras Kari Anne Sand sakė, kad tai buvo šokiruojantis išpuolis, įvykęs tankiai apgyventame rajone ir kad krizių komanda padės visiems nukentėjusiems.

Įtariamasis buvo nuvežtas į policijos nuovadą Drammeno mieste, kur jį ginti pasirinkęs advokatas Fredrikas Neumannas sakė, kad bendradarbiauja su valdžios institucijomis.

Norvegijos teisingumo ministrė Monica Maeland sakė, kad policija dar nežino, ar tai teroro aktas, ir negali komentuoti informacijos apie įtariamąjį. J.Neumannas taip pat nepateikė daugiau informacijos apie vyro kilmę.

Šokiruojantys liudijimai

Netoli parduotuvės „Coop“ gyvenusi moteris sakė, kad eidama namo ji išgirdo signalizaciją.

„Mačiau grupę policijos pareigūnų, įskaitant tą, kuris rankoje laikė kelias strėles“, – laikraščiui „Aftenposten“ kalbėjo Marit Hoefle.

„Išgirdau kraupų šauksmą, kurį galima surikti tik mirties metu. Tai buvo absoliučiai siaubinga, nieko panašaus dar nebuvau girdėjęs“, – Norvegijos televizijai 2 pasakojo liudininkas Thomas Nilsenas.

Kitos dvi liudininkės, Gudoon Hersi ir jos draugė Silje Limstrand, ėjo senamiesčiu, kai pateko tiesiai į policijos vykdomą įtariamojo medžioklę.

„Mes ir kiti vaikščiojome čia, kol jis buvo laisvėje. Labai bjauru apie tai galvoti“, – sakė merginos.

Jos nė neįsivaizdavo kas jų laukia, kai 18.30 val. išėjo iš savo namų. Merginos planavo eiti į centrą apsipirkti, bet kelionę atidėjo dešimčiai minučių. Be to, jos turėjo atsiimti siuntinį pašte.

„Pirmas dalykas, kurį pamatėme, buvo du policijos automobiliai ir mėlyni žibintai“, – pasakoja G.Hersi apie tai, kas jas pasitiko priešais parduotuvę „Coop“.

„Iš pradžių pagalvojau, kad tai nėra kažkas rimto. Tai Kongsbergas, – sako S.Limstrand. – Čia niekada nieko neatsitinka. Čia yra tik mažytės, malonios kavinukės, jaukios parduotuvėlės ir žmonės, išėję pasivaikščioti.“

Daugeliui žmonių Kongsberge didžioji vakaro dalis buvo skirta vienam dalykui: skambinti ir siųsti žinutes draugams bei šeimos nariams siekiant sužinoti, ar jie yra saugūs.

„Dabar visi domisi, kokie žmonės neteko savo gyvybės. Ar yra kas nors, ką mes pažįstame? Čia, Kongsberge, visi visus pažįsta, – sako S.Limstrand. – Tada galvojame apie nusikaltėlį. Ar jis gyvena čia, Kongsberge? Ar jis yra žmogus, su kuriuo esame susitikę?“

Abi draugės svarsto, ar po to, kas įvyko, Kongsbergo senamiestyje viskas gali būti taip, kaip anksčiau.

„Baisu vaikščioti centre po to, kas įvyko. Vėliau vakare per televiziją pamatėme, kad vaikščiojome po visas vietas, kuriose buvo nusikaltėlis. Buvome labai arti“, – sako G.Hersi.

Netrukus po išpuolio Norvegijos nacionalinė policijos vadovybė nurodė pareigūnams visoje šalyje nešiotis šaunamuosius ginklus. Norvegijos policija paprastai yra neginkluota, tačiau pareigūnai prireikus turi prieigą prie ginklų ir šautuvų.

„Tai yra papildoma atsargumo priemonė. Policija iki šiol nemato jokių požymių, kad pasikeistų nacionalinis grėsmės lygis“, – sakoma policijos pranešime.

Norvegijos naujienų agentūra NTB citavo policiją, nurodžiusią, kad įtariamasis panaudojo ir kitų ginklų.

Policija sakė, kad per išpuolį įvyko su suėmimu susijusi „konfrontacija“ tarp policininkų ir užpuoliko, bet išsamiau nepaaiškino.

Abu sužeistieji gydomi ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje. Vienas iš jų yra policininkas, kuris ne tarnybos metu lankėsi vienoje parduotuvėje ir buvo užpultas. Apie sužeistųjų būklę informacijos kol kas nėra.

Lyderiai reaguoja

Išpuolis įvyko paskutinę Ernos Solberg kadencijos dieną, o ketvirtadienį bylą perims naujas ministras, vadovaujamas leiboristų vyriausybės.

Įtariamasis suimtas dėl preliminarių kaltinimų, o tai tėra žingsnis nuo oficialių kaltinimų. Policija mano, kad jis veikė vienas.

Policija apie išpuolį buvo informuota trečiadienį apie 18 val. 15 min. vietos (19 val. 15 min. Lietuvos) laiku ir sulaikė įtariamąjį maždaug po 30 minučių.

Policijos atstovas Oyvindas Aasas sakė, kad „prie išsamesnio įvykių eigos apibūdinimo grįšime, kai turėsime geresnę įvykio apžvalgą“.

„Savaime suprantama, kad tai labai rimta ir didelė situacija, kuri natūraliai paveikė Kongsbergą ir čia gyvenančius žmones“, – sakė jis.

Norvegijos paskirtasis premjeras Jonas Gahras Store, turintis pradėti darbą šiame poste vėliau ketvirtadienį, pavadino ataką „siaubinga“.

„Tai nerealu. Tačiau realybė tokia, kad penki žmonės žuvo, daug buvo sužeisti ir daugelis patyrė šoką“, – ketvirtadienį Norvegijos transliuotojui NRK sakė J. Gahras Store.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas tviteryje parašė esąs „sukrėstas ir nuliūdęs dėl tragiškų naujienų iš Norvegijos“.

Kongsbergo pareigūnai sakė, kad pagrindinė miesto bažnyčia yra atvira visiems, kuriems reikia paramos.

Maždaug 26 tūkst. gyventojų turintis Kongsbergas yra apie 66 km į pietvakarius nutolęs nuo Oslo.

Parengta pagal BBC,  „The Guardian“ ir  „Aftenposten“ inf.​

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?