Nevyriausybinės organizacijos smerkia Lenkijos abortų draudimo „neapskaičiuojamą žalą“

14 teisių gynimo grupių koalicija antradienį pasmerkė „ypatingas kliūtis“ teisėtai nutraukti nėštumą Lenkijoje, kur prieš metus buvo uždrausti praktiškai visi abortai, ir sakė, kad moterų teisių gynėjai susiduria su vis didesniu pavojumi.

Nevyriausybinės organizacijos smerkia Lenkijos abortų draudimo „neapskaičiuojamą žalą“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Nevyriausybinės organizacijos smerkia Lenkijos abortų draudimo „neapskaičiuojamą žalą“.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2021, 12:41 PM

Abortų klausimas tapo politinio mūšio lauku Lenkijoje, kur 2020 metų spalį aukščiausios instancijos teismas palaikė šios katalikiškos šalies dešiniojo sparno vyriausybę ir nusprendė, kad abortai dėl vaisiaus apsigimimo prieštarauja konstitucijai. Taip buvo sugriežtinti ir anksčiau buvę itin griežti abortų įstatymai.

Grupė nevyriausybinių organizacijų, tarp kurių yra ir „Human Rights Watch“ bei „Amnesty International“, sakė, jog dėl to „moterys, merginos ir visi besilaukiantys asmenys siekdami legalaus aborto susiduria su ypatingomis kliūtimis“.

Organizacijos taip pat įspėja, kad „po šio sprendimo moterų žmogaus teisių gynėjai taip pat susiduria su vis priešiškesne ir pavojingesne aplinka“ Lenkijoje.

Jos paminėjo aktyvistės Martos Lampert, kuri vadovavo demonstracijoms už abortus ir moterų teises, ir sulaukė grasinimų mirtimi, atvejį.

„Konstitucinio Tribunolo sprendimas daro neapskaičiuojamą žalą moterims ir mergaitėms, ypač neturtingoms, gyvenančioms kaimiškosiose vietovėse ar atsidūrusioms visuomenės paribyje“, – bendrame pareiškime rašė Urszula Grycuk (Uršula Grycuk) iš Moterų ir šeimos planavimo federacijos Lenkijoje.

„Besilaukiančių žmonių orumui, laisvei ir sveikatai kyla pavojus, nes jų pačių vyriausybė neleidžia jiems pasinaudoti būtina reprodukcinės sveikatos priežiūra“, – sakė ji.

Lenkijos Konstitucinis Tribunolas, kuris, kaip teigia Europos Sąjunga, prarado nepriklausomumą, šiuo metu yra kito ginčo su Briuseliu centre – dėl prieštaringai vertinamo sprendimo prieš Bendrijos įstatymų viršenybę.

Teisių gynimo grupės sako, kad Lenkijos valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) po sprendimo dėl abortų „nusitaikė į moterų teisių organizacijas“.

„Aktyvistai sako, kad vyriausybės retorika ir žiniasklaidos kampanijos, kuriomis šmeižiami jie ir jų darbas, skatina dezinformaciją ir neapykantą, galinčias kelti pavojų jų saugumui“, – sakoma bendrame pareiškime.

Nevyriausybinės organizacijos paragino Europos Komisiją nedelsiant įgyvendinti mechanizmą, leidžiantį Briuseliui sustabdyti išmokėjimą bloko narei, nesilaikančiai ES vertybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.