Prokurorai apskundė teismo nuosprendį „Ruandos viešbučio“ didvyrio byloje

Ruandos prokurorai trečiadienį pranešė, kad apskundė teismo sprendimą, kuriuo filme „Ruandos viešbutis“ didvyriu pavaizduotam Pauliui Rusesabaginai buvo skirta 25 metų laisvės atėmimo bausmė už teroristinius nusikaltimus.

 Ruandos prokurorai trečiadienį pranešė, kad apskundė teismo sprendimą, kuriuo filme „Ruandos viešbutis“ didvyriu pavaizduotam Pauliui Rusesabaginai buvo skirta 25 metų laisvės atėmimo bausmė už teroristinius nusikaltimus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ruandos prokurorai trečiadienį pranešė, kad apskundė teismo sprendimą, kuriuo filme „Ruandos viešbutis“ didvyriu pavaizduotam Pauliui Rusesabaginai buvo skirta 25 metų laisvės atėmimo bausmė už teroristinius nusikaltimus.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2021, 8:54 PM, atnaujinta Oct 21, 2021, 11:24 AM

Nacionalinė prokuratūra skundžia teismo sprendimus P. Rusesabaginos, prezidento Paulio Kagame griežto kritiko, ir dar 20 kaltinamųjų byloje, naujienų agentūrai AFP nurodė prokuratūros atstovas Faustinas Nkusi.

67 metų P. Rusesabagina ir kartu su juo teisiami kaltinamieji buvo nuteisti rugsėjo 20 dieną po teismo proceso, kurį žmogaus teisių gynėjai ir jo rėmėjai pavadino sufabrikuotu.

Kol kas neaišku, ar prokurorai pateikė apeliaciją dėl teismo skirtos bausmės, ar viso nuosprendžio.

Tačiau vyriausiasis prokuroras  Aimable Havugiyaremye tuomet sakė, kad kaltintojai „yra nepatenkinti teismo nuosprendžiu, nes visi kaltinamieji gavo mažesnes bausmes nei prašė prokurorai“.

Prokurorai siekė P. Rusesabaginai, buvusiam Kigalio viešbučio vadovui, įkalinimo iki gyvos galvos bausmės. Jis buvo kaltinamas sukilėlių grupės, įtariamos kruvinais išpuoliais Ruandoje 2018–2019 metais, palaikymu.

P. Rusesabagina, kaip teigiama, išgelbėjo daugiau kaip 1,2 tūkst. gyvybių per 1994 metų genocidą. Šis jo darbas įkvėpė Holivudo filmą „Ruandos viešbutis“.

Vėliau pasinaudodamas savo šlove jis pasmerkė Ruandos lyderį Paulį Kagame kaip diktatorių, 1996 metais išvyko iš Ruandos ir gyveno Belgijoje bei JAV.

P. Rusesabagina buvo laikomas už grotų nuo pat savo arešto 2020-ųjų rugpjūtį, kai jo lėktuvas nutūpė Ruandos sostinėje Kigalyje, nors, kaip jis manė, turėjo skristi į Burundį.

Jo šeima sako, kad jis buvo pagrobtas, ir devynis jam pateiktus kaltinimus vadina vyriausybės kerštu už jo atvirai reikštą nuomonę, kritiką P. Kagame.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.