Šaliai kovojant su masiniu COVID-19 skiepų pažymėjimų klastojimu, pacientų mirčių skaičius nevaldomai auga

Ukrainos, šalies kurioje skiepijimo nuo koronaviruso lygis yra mažiausias Europoje, Sveikatos apsaugos ministerija trečiadienį pranešė, kad per praėjusią parą šalyje COVID-19 užsikrėtė 18 913 žmonės, mirė 495 pacientai. Ankstesnę dieną buvo skelbta apie 15 579 naujus koronaviruso atvejus bei 538 pacientų mirtį. Mirštamumo rodiklis tądien buvo didžiausias šalyje nuo pandemijos pradžios.

Koronavirusas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2021, 10:57 PM

Šalies sveikatos apsaugos darbuotojai kovoja su dviem tarpusavyje susijusiomis ir opiomis problemomis: plačiai paplitusiu vakcinų skepticizmu ir nelegaliais sandoriais, kurių pagrindu yra prekiaujama suklastotais COVID-19 skiepų pažymėjimais.

Pastaruosius žmonės naudoja siekdami apeiti apribojimus, skirtus sulėtinti viruso plitimą, pavyzdžiui, ketvirtadienį įsigaliojusią naują taisyklę, pagal kurią norint įlipti į traukinį reikia turėti skiepų pažymėjimą arba neigiamą testo atsakymą.

Sukčiavimo problema yra taip plačiai paplitusi, kad šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis šią savaitę ją aptarė susitikime su vyriausybės ministrais ir teisėsaugos pareigūnais.

Padirbtų skiepijimo pažymėjimų platinimas šalyje, kuri jau eilę metų kovoja su korupcija daugelyje viešojo gyvenimo sričių, gali pakenkti Ukrainos kovai su virusu.

Sveikatos apsaugos ministro pavaduotoja Marija Karčevič šio mėnesio pradžioje pareiškė, kad policijos pareigūnai įtaria, jog mažiausiai 15 Ukrainos ligoninių už atlygį išdavė suklastotus pažymėjimus.

Ukrainos naujienų portalai paskelbė daugybę pranešimų apie žmones, kurie ne tik įsigijo suklastotus pažymėjimus, bet ir užregistravo juos internetinėje vyriausybės duomenų bazėje, taip padidindami oficialius vakcinavimo skaičius.

Nėra aišku, kiek tokių klastočių iš viso užregistruota. Tačiau net ir vertinant oficialius duomenis, dalį kurių sudaro suklastoti pažymėjimai, šalies skiepijimo nuo koronaviruso apimtys yra mažiausios Europoje – tik 15 proc. gyventojų yra visiškai paskiepyti.

Ukrainos sveikatos priežiūros sistema patiria didžiulę įtampą. Šiuo metu šalies ligoninės yra užpildytos 65 proc.

Viename regione – Chersono pietuose – pritrūko laisvų lovų ir pacientus teko vežti į kitas ligonines. Be to, trečio pagal dydį Ukrainos miesto Odesos meras sakė, kad ten esančioms ligoninėms sunku rasti pakankamai gydytojų.

Ukrainoje, kurioje gyvena apie 44 mln. gyventojų, per pastarąją savaitę kasdien pranešama apie vidutiniškai 14 348 naujus viruso atvejus, tačiau atsižvelgiant į mažas atliekamų COVID-19 testų apimtis, tikrasis naujų užsikrėtimų skaičius gali būti kur kas didesnis.

Parengta pagal The New York Times inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.