Europos Parlamentas patraukė į teismą Europos Komisiją

Europos Parlamentas penktadienį inicijavo ieškinį Europos Komisijai dėl numanomo vėlavimo taikyti mechanizmą, susiejantį Bendrijos lėšas su įstatymo viršenybės principu valstybėse narėse.

Europos Parlamentas patraukė į teismą Europos Komisiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
Europos Parlamentas patraukė į teismą Europos Komisiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2021, 5:34 PM, atnaujinta Oct 29, 2021, 5:49 PM

„Kaip buvo prašoma Parlamento rezoliucijose, mūsų teisės tarnyba penktadienį [Europos] Teisingumo Teismui padavė ieškinį Europos Komisijos atžvilgiu dėl Sąlygų reglamento netaikymo“, – sakoma parlamento pirmininko Davido Sassoli pareiškime.

Įstatymo viršenybės mechanizmas buvo įtrauktas į Europos Sąjungos 750 mlrd. eurų atsigavimo po pandemijos paketą. Mechanizmas yra būdas ribojant ES išmokas sustabdyti bloko demokratinių normų pažeidimus šalyse narėse.

EP teisinių veiksmų ėmėsi tęsiantis ginčui tarp EK ir Lenkijos dėl Varšuvos ES teisinių ir demokratinių normų laikymosi.

EK pirmininkė Ursula von der Leyen pareiškė, jog Komisija panaudos „visas mūsų turimas priemones“, kad priverstų Lenkiją atsisakyti sprendimų, kurie laikomi atsitraukimu nuo demokratinių standartų, ypač teismų nepriklausomumui kenkiančių Varšuvos žingsnių.

Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis praėjusią savaitę kreipėsi į Europos Parlamentą, norėdamas apginti savo vyriausybės poziciją, kaltindamas EK „šantažu“ ir valstybių narių suvereniteto trypimu.

Šis klausimas dominavo praėjusios savaitės pabaigoje vykusiame ES viršūnių susitikime, kurio metu Vokietija ir Prancūzija bandė sumažinti įtampą, iš esmės atidėdamos jį iki kito viršūnių susitikimo gruodį.

Tuo metu EK yra sulaikiusi 36 mlrd. eurų Lenkijai skirtų dotacijų ir paskolų iš atsigavimo po pandemijos fondo, kol bus išspręsti ginčai dėl teismų.

Ji taip pat renka įrodymus dėl tolesnių galimų būsimų veiksmų prieš Lenkiją, įskaitant D. Sassoli nurodyto mechanizmo aktyvavimą.

Nors europarlamentarai nori, kad šis mechanizmas būtų aktyvuotas anksčiau, U. von der Leyen vadovaujama Komisija teigia, jog turi veikti kruopščiai, kad užtikrintų, jog nugalės, jei būtų patraukta į Europos Teisingumo Teismą.

D. Sassoli nurodė, kad EP ir toliau ragins Komisiją veikti.

„Tikimės, kad Europos Komisija veiks nuosekliai ir laikysis to, ką pirmininkė von der Leyen pasakė per vėliausią mūsų plenarinę diskusiją šia tema“, – sakė jis.

„Žodžiai turi būti paversti darbais“, – pridūrė EP pirmininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.