Graikija ir Vokietija užverčia istorijos puslapį, A. Merkel atvykus paskutinio vizito

Graikija ir Vokietija užbaigs neretai įtampos temdytą dvišalių santykių istorijos skyrių, Angelai Merkel penktadienį atvykus į Atėnus savo paskutiniojo vizito einant kanclerės pareigas.

A. Merkel vizitas Graikijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Merkel vizitas Graikijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2021, 2:19 PM

Susitikime su Graikijos prezidente Katerina Sakelaropulu A. Merkel sakė, kad santykiuose su Atėnais „būta pakilimų ir nuopuolių, tačiau jų pamatas tvirtas“.

„Šiuo laikotarpiu mums stiprybės suteikė tai, kad visada jautėme, jog mums pakeliui“, – sakė kanclerė.

Vokietijos propaguojama griežta fiskalinė drausmė niekada nepatiko graikams, nukreipusiems savo įtūžį į A. Merkel ir tuometinį jos finansų ministrą Wolfgangą Schaeuble, kai šaliai 2008 metais skaudžiai smogė finansų krizė, privertusi Europos Sąjungą įvesti griežtas taupymo priemones.

K. Sakellaropoulou, buvusi Graikijos aukščiausios instancijos administracinio teismo teisėja, dalyvausi nagrinėjant bylas dėl kai kurių su finansine pagalba šaliai susijusių apkarpymų, kanclerei sakė, kad Graikijai teko „mokėti didžiulę kainą“, ir kartais šalis pagrįstai jautėsi palikta viena kitų ES šalių.

„Abipusis supratimas“

Tačiau vėlesnių metų patirtis, įskaitant Vokietijos pagalbą per 2015-ųjų migracijos krizę, „prisidėjo prie abipusio supratimo“, sakė prezidentė.

„Viena iš labiausiai nekenčiamų moterų Graikijoje“ – taip Vokietijos bulvarinis laikraštis „Bild“ apibūdino A. Merkel, kai ši 2012 metais per vizitą Atėnuose buvo sutikta piktais protestais.

Rugsėjį A. Merkel pripažino, kad „sudėtingiausias momentas per mano kadenciją buvo, kai aš tiek daug paprašiau Graikijos“.

Nuo 2010 metų A. Merkel ėmė spausti Graikijos tuometinį socialistų premjerą Andrėjas Papandrėjas imtis griežtų taupymo priemonių besipučiančiam biudžeto deficitui mažinti.

Graikijos vyriausybė sutiko su skausmingais biudžeto apkarpymais ir mokesčių didinimu mainais į 300 mlrd. eurų tarptautinę finansinę pagalbą.

Buvo sumažintos pensijos ir minimalioji mėnesinė alga, nesiekusi 600 eurų, taip pat prasidėjo privatizacijos banga. Be to, buvo smarkiai apkarpyti etatai viešųjų paslaugų sektoriuje bei ligoninėse ir juntamas vaistų bei kitų medicinos priemonių stygius.

Per patį krizės įkarštį 2012 metais į Graikiją atvykusią A. Merkel pasitiko pikti protestuotojai, laikę plakatus su nupieštomis svastikomis ir karikatūromis, vaizdavusiomis kanclerę kaip Hitlerį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.