Rusijos negelbsti net dalinis užsidarymas: ligoninės priverstos rinktis, kam skirti deguonį

Keliuose Rusijos regionuose trūksta medicininio deguonies dėl didėjančio COVID-19 atvejų skaičiaus, sakė gydytojai, deguonies tiekėjai ir pareigūnai.

 Keliuose Rusijos regionuose trūksta medicininio deguonies dėl didėjančio COVID-19 atvejų skaičiaus.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
 Keliuose Rusijos regionuose trūksta medicininio deguonies dėl didėjančio COVID-19 atvejų skaičiaus.  <br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2021, 8:51 AM

Ligoninėse sunkiai sekasi rasti skysto deguonies atsargų pacientų plaučių funkcijai pagerinti, nes šalyje ir toliau kasdien fiksuojami mirtingumo rekordai, o siekiant pažaboti viruso plitimą, šalyje buvo paskelbtas dalinis uždarymas.

„Nenoriu, kad skambėtų isteriškai, bet padėtis labai įtempta. Tikrai neturime galimybių padidinti gamybos apimtis“, – sakė bendrovės „Cryongenmash“, vienos iš trijų didžiausių medicininio deguonies gamintojų šalyje, generalinis direktorius Dmitrijus Kuznecovas.

D.Kuznecovas sakė, kad pandemijos metu jo įmonė padidino gamybos apimtis ir dabar pagamina 300 iš 2 000 tonų medicininio deguonies, kuris kasdien sunaudojamas Rusijos ligoninėse.

„Ieškome kuo kūrybiškesnių sprendimų, nes suprantame, kad esame socialiai atsakingi“, – pridūrė jis.

Išskyrus pavienius atvejus, Rusijoje iki šiol pavyko išvengti plataus masto deguonies stygiaus, panašaus į tą, kuris praėjusį pavasarį buvo pastebėtas Indijoje, kai ligoninėse pritrūkus deguonies mirė pacientai visoje šalyje.

Tačiau medikai ir tiekėjai sako, kad per naujausią infekcijų bangą šalyje, kurioje tik 33 proc. suaugusiųjų yra visiškai paskiepyti, jie susiduria su precedento neturinčia paklausa.

„Nuo pandemijos pradžios medicininio deguonies paklausa labai išaugo. Kai kuriais atvejais ji išaugo dešimt kartų, – sakė Vokietijos įmonės „Linde“, kuri kartu su Prancūzijos įmone „Airliquide“ yra viena iš dviejų pagrindinių medicininio deguonies gamintojų Rusijoje, atstovė spaudai Anna Žemčiugova.

A.Žemchogova sakė, kad „Linde“ nesusidūrė su deguonies trūkumu tarp savo klientų, tačiau teigė, kad įmonė dirba „visu pajėgumu“.

Praėjusią savaitę Čiuvašijos respublika, regionas už 600 km į rytus nuo Maskvos, pirmoji paskelbė apie kilusi nerimą, pranešusi apie „didelio pavojaus padėtį“ dėl deguonies trūkumo ligoninėse.

„Dabartinė situacija klostosi taip, kad deguonies trūksta“, – sakė respublikos lyderis Olegas Nikolajevas. Pareigūnai teigė, kad 99,5 proc. regiono COVID-19 lovų yra užimtos.

Du gydytojai, dirbantys Čiuvašijos sostinės Čeboksarų infekcinėje ligoninėje, kalbėdami su anonimiškumo sąlyga, perspėjo, kad deguonies labai trūksta.

„Artėjame prie to, kad turėsime rinktis, kas gaus deguonies“, – sakė vienas iš jų.

Izoliuotoje Rusijos šiaurinėje Komi respublikoje regiono vadovas Vladimiras Uyba teigė, kad padėtis netrukus taps kritinė.

Deguonis yra naujasis auksas. Kiekvieną dieną skaičiuojame kiekvieną gabalėlį ir žiūrime, kuriems miestams ir ligoninėms jo labiausiai reikia. Netrukus viskas sprogs. Deguonies mums nebeužteks“, – antradienį sakė V.Uyba.

Ketvirtadienį vaizdo kreipimesi į Komi gyventojus jis pakartojo, kad regionas turi „didžiulių problemų dėl deguonies trūkumo“.

Komi infekcinėje ligoninėje dirbantis medikas, pritardamas V.Uybai, apibūdino nuotaiką kaip „įtemptą, ties dramatiškumo riba“.

„Kartais deguonis atkeliauja paskutinę minutę, jaučiamės taip, tarsi gyventume ant ribos“, – sakė jis.

O Uralo mieste Permėje vienas medikas vietos interneto svetainei „Ura News“ sakė, kad jau būta atvejų, kai pritrūko deguonies.

Apie deguonies trūkumą taip pat pranešė Sibiro Altajaus regionas ir Šiaurės Osetijos respublika Kaukaze.

Priešingai nei provincijose, dviejuose didžiausiuose Rusijos miestuose – Maskvoje ir Sankt Peterburge – apie deguonies trūkumą nebuvo pranešta.

Pagal galiojančią tvarką ligoninės deguonį perka pačios, skelbdamos konkursus iš tiekėjų.

Ekspertai teigia, kad deguonį gabenti sudėtinga, nes dideliais kiekiais per didžiulę šalį jį gabenti reikia specialių cisternų.

„Dauguma didžiųjų deguonies tiekėjų, tokių kaip „Linde“ ir „Air Liquide“, yra įsikūrę netoli didesnių miestų, todėl ten padėtis nėra tokia kritiška“, – sakė dujų balionus gaminančios bendrovės „Rev&Partners“ komercijos direktorius Arturas Achmetdinovas.

Pasak A.Achmetdinovo, dabar deguonį bus sunku gauti vietovėse, esančiose toliau nei 200 km nuo deguonies gamybos įrenginių.

„Šios vietos kenčia ir susiduria su nestabiliu tiekimu“, – sakė jis.

Problemą apsunkina tai, kad mažesnės ligoninės regionuose, prastai pritaikytos tokiai sunkiai ligai kaip COVID-19, ne visada turi galimybę sukaupti didelius deguonies kiekius, sakė D.Kuznecovas.

Rusijos pramonės ir prekybos ministerija, kuri yra atsakinga už medicinos prekių tiekimą šalyje, praėjusią savaitę pripažino, kad pastarojo meto problemas lėmė didesnės struktūrinės priežastys.

„Deja, šios problemos regionuose dažnai kyla dėl to, kad trūksta deguonies sandėliavimo ir gamybos bei pristatymo transporto priemonių“, – sakė ministerija.

Didelė pramonė imasi veiksmų

Šių metų pradžioje Rusija ėmėsi priemonių, kad pabandytų išvengti deguonies trūkumo, nes ekspertai rudenį prognozavo naują koronaviruso bangą.

„Pramonės ir prekybos ministerija iš tikrųjų ėmėsi atsakomybės ir dabar būtent ji perkelia deguonį ten, kur jo reikia“, – sakė A.Achmetdinovas.

Pavasarį ministerija pradėjo sparčiau išduoti medicininio deguonies gamybos licencijas, ragindama tokias bendroves kaip „Cryogenmash“ atsisakyti pramoninio deguonies gamybos.

„Jie labai palengvino licencijos gavimą, tai buvo labai naudinga. Mes greitai ją gavome ir buvome pasirengę gaminti medicininį deguonį“, – sakė D.Kuznecovas.

Prancūzijos deguonies gamintoja „Air Liquide“ teigė, kad nuo pandemijos pradžios medicininio deguonies gamybą padidino 600 proc., o šią vasarą pridėjo naujų gamyklų.

„2021 m. vasarą taip pat paleidome naują deguonies gamybos vietą ir medicinizavome keturias naujas vietas“, – sakoma bendrovės pranešime.

Nepaisant pasiruošimo, naujausia infekcijos banga, atrodo, užklupo kai kuriuos Rusijos regionus netikėtai.

„Kai kurie regionai neatsižvelgė į ankstesnių pandemijos bangų pamokas ir nesiėmė pakankamų priemonių, nors mes juos ne kartą įspėjome“, – sakė Pramonės ir prekybos ministerija.

Vienas Prekybos ministerijos pareigūnas Maskvoje dabartinius COVID-19 apribojimus tiesiogiai susiejo su šalyje pastebėtu deguonies trūkumu.

„Padėtis regionuose tikrai neatrodo labai šviesi, – sakė pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga. – Manau, kad daugelį dabar vykdomos politikos priemonių lemia baimė pritrūkti deguonies.“

Kaip ir anksčiau pandemijos metu, Rusija paprašė sunkiosios pramonės atstovų prisidėti.

Medicininis deguonis sudaro maždaug 5 proc. viso šalyje pagaminamo deguonies, nes didžioji jo dalis naudojama geležies ir plieno pramonėje.

Pirmasis pramonės ministro pavaduotojas Vasilijus Osmakovas liepos pradžioje, pačiame trečiosios pandemijos bangos įkarštyje Rusijoje, nurodė plieno ir metalo bendrovėms sumažinti pramoninio deguonies suvartojimą, kad būtų galima padidinti medicininio deguonies tiekimą ligoninėms.

Oligarchui Ališerui Usmanovui priklausanti stambi plieno gamintoja „Metalloinvest“ pareiškime nurodė, kad per mėnesį ligoninėms tiekė daugiau kaip tūkstantį tonų medicininio deguonies.

Kitų sektorių taip pat buvo paprašyta padėti.

Anksčiau šį mėnesį „Roskosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas sakė, kad šalis sustabdys raketų variklių bandomuosius šaudymus viename iš savo konstrukcinių biurų Voronežo mieste, kad išsaugotų deguonies atsargas COVID-19 pacientams.

„Vien mūsų įmonė per dieną tiekia iki 33 tonų deguonies“, – sakė D.Rogozinas.

O Rusijos gynybos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad 27 Rusijos regionams išsiuntė iš viso 347 tonas medicininio deguonies.

„Visi šie žingsniai, be abejo, padės, tačiau rezultatai bus matomi ne iš karto, – sakė vidutinio dydžio metalo gamyklos netoli Permės, kuri buvo perorientuota į medicininio deguonies gamybą, vyresnysis vadybininkas. – Reikia laiko, kad gamyba būtų pertvarkyta medicininiam naudojimui“.

Ligoninėse naudojamas deguonis skiriasi nuo pramonėje naudojamo deguonies, nes jis tiekiamas labiau koncentruotas.

„Ir tai neišsprendžia kai kurių ligoninėse pastebimų struktūrinių problemų. Rusija tiesiog turi suvaldyti COVID-19“, – perspėjo vadovas.

Kol kas, nepaisant rekordinės paklausos ir „Cryogenmash“ pelno, D.Kuznecovas tikisi, kad skiepijimo tempo suaktyvėjimas sumažins jo įmonės deguonies poreikį.

„Labai noriu, kad pagaliau prasidėtų skiepijimo kampanija. Bet iki tol dirbsime dieną ir naktį“, – sakė jis.

Parengta pagal „The Moscow Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.