Skaudi Lenkijos abortų draudimo pasekmė: dėl komplikacijų užgeso moters gyvybė Šalyje kilo protestų

Nuo Konstitucinio Tribunolo sprendimo dėl abortų praėjo daugiau nei metai. Kai kurios asociacijos nuo pat pradžių nerimavo, kad šio sprendimo pasekmės turės tragišką poveikį kai kurių moterų gyvenimui. Neseniai tokiu atveju pasidalino advokatė Jolanta Budzowska.

2020 m. spalio 22 d. Konstitucinis Tribunolas nusprendė, kad vienas iš nėštumo nutraukimo pagrindų prieštarauja Konstitucijai. (Asociatyvi nuotr.)<br>AP/Scanpix nuotr.
2020 m. spalio 22 d. Konstitucinis Tribunolas nusprendė, kad vienas iš nėštumo nutraukimo pagrindų prieštarauja Konstitucijai. (Asociatyvi nuotr.)<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-03 07:38, atnaujinta 2021-11-03 07:39

Į įrašą, be daugelio kitų, sureagavo Europos Parlamento narys Radoslaw Sikorski ir Konstitucinio Tribunolo teisėja Krystyna Pawlowicz.

J.Budzowskos įrašas socialiniuose tinkluose paskelbtas penktadienį, spalio 29 d. Advokatė yra žinoma dėl to, kad dažnai domisi medicininio aplaidumo bylomis.

J.Budzowska nusprendė su sekėjais pasidalyti viena istorijų, susijusių su Konstitucinio Tribunolo sprendimu dėl abortų, ir pabrėžė pasekmes, kurias Lenkijoje jau metus kenčia nėščios moterys.

„Konstitucinio Tribunolo 2020-10-20 sprendimo pasekmės, bylos Nr. K 1/20 praktikoje. 22 savaičių pacientė, bevandenis laikotarpis. Gydytojai laukė, kol vaisius numirs. Vaisius mirė, pacientas mirė. Septinis šokas. Penktadienį praleidau prokuratūroje. Gero savaitgalio, laikas atsinaujinti“, – „Twitter“ rašė advokatė.

„Juk nuo pat pradžių buvo žinoma, kad tokių atvejų bus! (...) patologinio nėštumo nutraukimo galimybės nebuvimas be reikalo kelia nėščiajai intrauterinės infekcijos ir sepsio pavojų. Gydytojas turėtų galvoti apie pacientą, o ne apie jo religines ar politines pažiūras“, – atsakyme rašė pagarsėjęs gydytojas ir infekcinių ligų specialistas slapyvardžiu Medexit.

Į šį įrašą, be kitų, sureagavo Pilietinės platformos europarlamentaras Radoslawas Sikorskis. Komentaruose politikas pažymėjo advokatą Jerzy Kwasniewskį ir „Ordo Iuris“ institutą. Vėliau jis taip pat pasidalino advokatės įrašu su prierašu „Patenkinta?“ pažymėjęs Konstitucinio Tribunolo teisėją Krystyną Pawlowicz.

Buvusi Teisės ir teisingumo parlamentarė netrukus atsakė: „Pone Sikorski, vaikų mirtimi patenkinti tik abortus remiantys žmonės. Taigi, ir jūs.“

„Twitter“ vartotojai pažymėjo, kad KT teisėjai labiau rūpėjo vaisiaus mirtis, o ne moters mirtis, kuriai nebūtų tekę mirti, jei gydytojai būtų nusprendę atlikti abortą.

„Jūs sąmoningai neperskaitėte ponios J.Budzowskos žinutės – motinos mirtis buvo pilnai abortų draudimo pasekmė. Prašome pakomentuoti (aš esu gydytojas)“, – rašė Jakubas Turekas teisėjai.

Tačiau gydytoja jokio atsakymo nepateikė. Sekmadienio rytą K.Pawlowicz apkaltino R.Sikorskį „aklu sukčiavimu“ ir tariamu „kitų klaidinimu“. Ji nepaaiškino, kuo grindžia savo kaltinimus.

„Tai pirmas žinomas atvejis. Kiek tokių atvejų mes nežinome? Tie, kurie pasirašė šį „nuosprendį“, turėtų pagalvoti, kiek mirčių turės ant sąžinės. Jei žinotų, kas yra sąžinė...“ – taip pat sureagavo Senato maršalkos pavaduotoja Gabriela Morawska-Stanecka.

2020 m. spalio 22 d. Konstitucinis Tribunolas nusprendė, kad vienas iš nėštumo nutraukimo pagrindų prieštarauja Konstitucijai. Kalbama apie vadinamąją embriopatologinę prielaidą – aborto nebegalima daryti, kai vaisiui diagnozuojamas sunkus ir negrįžtamas vaisiaus sutrikimas arba nepagydoma liga, kelianti grėsmę jo gyvybei. Priėmus šią nuostatą, visoje šalyje buvo rengiams Moterų streiko demonstracijos.

Dabar teisėtai nutraukti nėštumą galima tik išžaginimo arba kraujomaišos atvejais, taip pat kai nėštumas kelia pavojų moters gyvybei.

Moterų teisių organizacijos pirmadienio vakarą sukvietė žmones į protestus, kurių moto buvo „Nė vieno (atvejo) daugiau!“. Šimtai moterų ir vyrų susirinko ne tik Pščynoje, bet ir daugelyje kitų miestų.

Televizijos rodė, kaip protestuotojai prie Konstitucijos teismo Varšuvoje degina žvakeles. Kai kurie plakatai skelbė „Moterų teisės yra žmogaus teisės!“, „Ir jos širdis dar plakė!“. Ligoninės vadovas paprašė nedaryti skubotų išvadų. Jaunos moters mirtį dabar tiria prokuratūra.

Parengta pagal „Gazeta“ ir ELTA inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.