Pandemijos išsekinti medikai traukiasi: „Pagrindinė priežastis – katastrofiškas nuovargis“

Drauge su ketvirtąja koronaviruso banga, kai infekuotųjų skaičius kasdien siekia 40 tūkstančių, o mirusiųjų – 1,1 tūkstančio, Rusiją apėmė ne mažesnė bėda – medikai pavargo gydyti.

Koronavirusas Rusijoje.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Koronavirusas Rusijoje.<br>TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Nov 4, 2021, 10:01 PM

Apklausa parodė, kad gydytojai ir medicinos personalas, nuo pandemijos pradžios dirbantys raudonosiose zonose, masiškai praneša apie psichologinį perdegimą ir yra pasiryžę išeiti iš darbo.

Šiuo metu dėl nuovargio viską mesti galėtų trečdalis specialistų, kurie tiesiogiai dirba su COVID-19 ligoniais.

Tuo pat metu 37 proc. sveikatos sistemos darbuotojų dėl emocinio išsekimo patiems pasireiškė sveikatos problemų.

Dvigubai išaugo ir su koronavirusu kovojančių medikų mirčių skaičius. Apie tai pranešė Rusijos Dūmos Biudžeto komiteto pirmininkas Andrejus Makarovas, remdamasis duomenimis apie kompensacijas mirusių gydytojų šeimoms: 2020-aisiais anapilin iškeliavo 485 medikai, o 2021-ųjų pirmąjį pusmetį – jau 1100.

Situaciją iš dalies gelbėja padidinti atlyginimai, kurie mokami dirbantiems COVID-19 klinikų raudonosiose zonose.

„Koronavirusas suteikė galimybę jiems nors kažkiek užsidirbti. Suprantama, kad dauguma turi šeimas, kreditų“, – kalba gydymo įstaigų vadovai.

Skirtumas nemažas. Medicinos sesuo paprastoje ligoninėje per mėnesį uždirba 25 tūkst. rublių (300 eurų), gydytojas – 40 tūkst. rublių (480 eurų).

COVID-19 stacionare atitinkami atlyginimai – 90 tūkst. rublių (1080 eurų) ir 150 tūkst. rublių (1800 eurų).

Bet tuo pat metu daugybė specialistų mediciną meta. „Pagrindinė priežastis – katastrofiškas nuovargis, – sakė Rusijos felčerių ir medicinos seserų asociacijos direktorius Valerijus Samoilenka. – Pandemija daugybę kartų padidino ir taip milžinišką medikų krūvį, o kai nematai pabaigos, kai viską padarai, bet lengviau netampa, tai...“

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, dabar Rusijoje trūksta apie 150 tūkst. slaugytojų. „O tai žmonės, kuriems COVID-19 ligoninėse tenka didžiausias fizinis krūvis, nes daugumai pacientų reikia nuolatinės priežiūros: palaikyti deguonies tiekimą, keisti kūno padėtį.

Visa ši našta krito ant paprastų medicinos seselių pečių“, – kalbėjo V.Samoilenka.

Tačiau labai stinga ir aukščiausio medicinos personalo, ypač – anesteziologų ir reanimatologų. Per pastarąjį pusmetį laisvų tokių darbo vietų padaugėjo 48,2 proc., o kur rasti specialistų – nežinia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.