Žeminančias apžiūras oro uoste patyrusi grupė australių į teismą padavė Kataro institucijas

Grupė moterų, kurioms Dohos oro uoste buvo atliktos ginekologinės apžiūros, paduos Kataro valdžios institucijas į teismą ir sieks žalos atlyginimo dėl patirtų išgyvenimų, pirmadienį agentūrai AFP sakė jų advokatas.

Moteris Kataro Dohos oro uoste.<br>123rf nuotr.
Moteris Kataro Dohos oro uoste.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2021, 10:13 AM

Praėjusių metų pabaigoje, kai valdžios institucijos ieškojo oro uosto tualete rasto palikto naujagimio motinos, 10-ties „Qatar Airways“ skrydžių iš Dohos keleivėms, tarp kurių buvo ir 13 australių, buvo atliktos apžiūros.

Incidentas sukėlė pasipiktinimą visame pasaulyje ir pakurstė susirūpinimą dėl Kataro elgesio su moterimis, nes ši Persijos įlankos valstybė 2022 metais ruošiasi priimti tūkstančius užsienio svečių, atvyksiančių į Pasaulio futbolo čempionatą.

Damianas Sturzakeris iš Sidnėjuje įsikūrusios firmos „Marque Lawyers“ sakė, kad septynios nukentėjusios keleivės dabar planuoja imtis teisinių veiksmų ir „pasiųsti žinią Kataro valdžios institucijoms, kad taip elgtis su moterimis negalima.“

„Tą vakarą, prieš kiek daugiau nei metus, grupė moterų patyrė didžiulį stresą. Jos patyrė traumą ir toliau kenčia dėl to, kas įvyko“, – sakė jis AFP.

D. Sturzakeris sakė, kad moterys siekia oficialaus atsiprašymo, kompensacijos ir apsaugos būsimoms oro uosto keleivėms.

Kataras yra itin konservatyvi musulmoniška monarchija, kurioje už nesantuokinius lytinius santykius ir vaikų gimdymą baudžiama kalėjimu.

Artėjant Pasaulio futbolo čempionatui šalis stengiasi įtikinti kritikus, kad jos pažadai dėl moterų teisių, darbo santykių ir demokratijos yra patikimi.

Po šio incidento Kataras, susidūręs su potencialiai pražūtinga komercine ir reputacine žala, pažadėjo ateityje užtikrinti keleivių saugumą.

Šalies premjeras taip pat atsiprašė, o apžiūras kontroliavęs oro uosto policijos pareigūnas, kaip pranešama, buvo nuteistas.

Tačiau D. Sturzakeris teigė, kad moterys nebuvo informuotos apie oro uosto procedūrų patobulinimus, o jų bandymai siekti mediacijos buvo nesėkmingi.

Pasak jo, dabar moterys nori atkreipti dėmesį į savo atvejį prieš FIFA turnyrą, kad kitos keliautojos būtų gerai informuotos prieš atvykdamos į Katarą.

„Jos turėtų žinoti, kad nors išoriškai oro uostas ar nacionalinis oro vežėjas atrodo labai išvystytas ir modernus, atsitinka tokie įvykiai ir niekas neužkerta kelio jiems pasikartoti“, – sakė advokatas.

Kataro ambasada Kanberoje ir „Qatar Airways“ delsė atsakyti į prašymus pateikti komentarus.

D. Sturzakeris sakė, kad ieškinys Kataro civilinės aviacijos administracijai, Hamado tarptautiniam oro uostui, „Qatar Airways“ ir šalies vyriausybei bus pateiktas Australijoje per kelias ateinančias savaites.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.