Iranas tikisi „konstruktyvaus“ TATENA vadovo vizito

Iranas pirmadienį išreiškė viltį, kad Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovo vizitas bus konstruktyvus, ruošiantis po kelių dienų atnaujinti derybas dėl 2015 metų branduolinio susitarimo atgaivinimo.

Irano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Irano vėliava.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-22 14:01, atnaujinta 2021-11-25 08:37

Jungtinėms Tautoms pavaldžios TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi vėliau pirmadienį ruošiasi atvykti į Teheraną.

Pranešama, kad jis susitikti su užsienio reikalų ministru Hosseinu Amir-Abdollahianu ir Atominės energijos organizacijos vadovu Mohammadu Eslami, taip pat einančiu vieno iš Irano viceprezidentų pareigas.

„Tikimės, kad Rafaelio Grossi vizitas bus toks pat konstruktyvus kaip ir ankstesni“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Saeedas Khatibzadeh.

„Visuomet patarinėjame TATENA likti techninio bendradarbiavimo kelyje ir neleisti tam tikroms šalims TATENA vardu siekti savo politinių tikslų“, – pridūrė jis.

Penktadienį JT agentūra pranešė, kad Teheranas dar padidino savo turimas smarkiai prisodrinto urano atsargas, daug kartų viršydamas 2015 metų susitarimu nustatytą ribą.

R. Grossi vizitas rengiamas, Iranui ruošiantis lapkričio 29 dieną Vienoje prasidėsiančioms deryboms su pasaulio galingosiomis valstybėmis. Šio proceso dalyvės sieks išgelbėti žlungantį 2015 metų paktą, kuriuo Teheranui buvo pažadėta sušvelninti sankcijas mainais į branduolinės programos apribojimus.

„Į Vieną išvyksime su visa komanda ir rimtu noru panaikinti sankcijas“, – pareiškė S. Khatibzadeh.

„Kitos šalys taip pat turėtų stengtis atvykti į Vieną, kad būtų pasiektas praktiškas ir išsamus susitarimas“, – pridūrė jis.

2018 metais šį istorinį susitarimą torpedavo tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo vienašališkas sprendimas iš jo pasitraukti ir įvesti skaudžių sankcijų režimą.

Vėliau Iranas atsisakė vykdyti daugelį savo įsipareigojimų, tačiau dabartinio JAV prezidento Joe Bideno administracija pasisako už grįžimą prie diplomatijos, siekiant išsaugoti sutartį.

Likusios signatarės – Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija – prisijungs prie derybų, o Jungtinės Valstijos jose dalyvaus netiesiogiai.

Pastarąjį kartą M. Grossi Teherane lankėsi rugsėjį. Tuomet buvo pasiektas susitarimas dėl galimybės susipažinti su branduolinių objektų stebėjimo įrangos medžiaga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.