Naujasis, sparčiau plintantis COVID-19 variantas: koks jis yra ir kodėl jis kelia susirūpinimą?

Mokslininkai aptiko naują COVID-19 variantą, pavadintą B.1.1.1.529, ir bando suprasti jo galimą poveikį. Pietų Afrikoje, Honkonge, Izraelyje ir Botsvanoje nustatyta apie 100 patvirtintų atvejų.

Koronavirusas.<br>123rf nuotr.
Koronavirusas.<br>123rf nuotr.
 COVID-19.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 COVID-19.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 26, 2021, 5:46 PM, atnaujinta Nov 29, 2021, 2:52 PM

Mokslininkai teigė, kad B.1.1.1.529 variantas turi labai neįprastą mutacijų grupę, kuri kelia nerimą, nes gali padėti išvengti organizmo imuninio atsako ir padaryti jį labiau užkrečiamu.

Bet koks naujas variantas, galintis išvengti skiepų arba plintantis greičiau nei dabar dominuojantis Delta variantas, gali kelti didelę grėsmę pasauliui atsigaunant po pandemijos.

Jungtinės Karalystės Sveikatos saugumo agentūros vyriausioji patarėja medicinos klausimais dr. Susan Hopkins sakė, kad Pietų Afrikos Gautengo provincijoje, kur pirmą kartą buvo aptiktas B.1.1.529 variantas, efektyvus dauginimosi skaičius šiuo metu yra 2.

Toks perdavimo lygis neužfiksuotas nuo pat pandemijos pradžios, prieš pradedant taikyti apribojimus.

Jei R yra didesnis nei 1, epidemija auga eksponentiškai.

Kur jis buvo nustatytas?

Pirmieji diagnostikos laboratorijų duomenys rodo, kad šis variantas sparčiai plinta Gautenge ir jau gali būti paplitęs kitose aštuoniose Pietų Afrikos Respublikos provincijose.

Nacionalinis užkrečiamųjų ligų institutas (NICD), reguliariai kasdien atnaujindamas informaciją apie patvirtintus atvejus šalies mastu, pranešė apie 2465 naujus COVID-19 infekcijos atvejus, t. y. Beveik dvigubai daugiau nei ankstesnę dieną.

NICD nesusiejo naujausio suaktyvėjimo su naujuoju viruso variantu, nors kai kurie pirmaujantys vietos mokslininkai įtaria, kad tai yra pagrindinė priežastis.

Mokslininkai mano, kad net 90 proc. naujų atvejų Gautene gali būti B.1.1.529.

Honkonge užregistruoti du užsikrėtimo atvejai žmonėms, kurie karantino laikotarpiu dirbo oro uosto viešbutyje.

Nustatyta, kad keliautojas iš Pietų Afrikos Respublikos užkrėtė gretimame kambaryje gyvenusį asmenį. Tikimasi, kad karantino laikotarpis sustabdys tolesnį ligos plitimą.

Izraelis pranešė, kad nustatė pirmąjį šio viruso atmainos atvejį asmeniui, grįžusiam iš Malavio.

Kaip jis skiriasi nuo kitų variantų?

Ketvirtadienio vakarą vyresnieji mokslininkai B.1.1.529 variantą apibūdino kaip blogiausią nuo pandemijos pradžios.

Jame yra 32 mutacijos smaigalio baltyme – viruso dalyje, kuri daugumoje vakcinų naudojama imuninei sistemai prieš COVID-19 stiprinti. Tai yra beveik dvigubai daugiau nei Delta variante.

Mutacijos smaigų baltyme gali turėti įtakos viruso gebėjimui užkrėsti ląsteles ir plisti, bet taip pat apsunkina imuninių ląstelių kovą su sukėlėju.

Delta variantas pirmą kartą buvo aptiktas Indijoje 2020 m. pabaigoje, tačiau išplito visame pasaulyje, sukeldamas susirgimų ir mirčių skaičiaus didėjimą.

Kiti koronaviruso variantai: Alfa (kilęs iš Kento miesto Jungtinėje Karalystėje), Beta (anksčiau žinomas kaip Pietų Afrikos variantas) ir Gamma (iš pradžių aptiktas Brazilijoje).

Po to, kai Japonijoje sumažėjo susirgimų atvejų, buvo iškelta prielaida, kad variantai gali „mutuoti patys iš savęs“.

Kokie nauji apribojimai įvedami?

Nuo penktadienio vidurdienio Pietų Afrika bus įtraukta į Anglijos „raudonąjį sąrašą“, kuriame numatyti kelionių apribojimai. Tai paveiks 500-700 žmonių, kurie paprastai kasdien keliauja į Jungtinę Karalystę iš Pietų Afrikos per oro linijų bendroves, įskaitant „British Airways“ ir „Virgin“.

Draudimas taip pat bus taikomas skrydžiams iš Namibijos, Lesoto, Botsvanos, Esvatinio ir Zimbabvės. Škotija patvirtino, kad nuo penktadienio vidurdienio visi atvykstantys iš šių šalių turi patys izoliuotis ir atlikti du PGR testus, o visi, atvykstantys po šeštadienio 4 val. ryto, turės apsistoti valdomame karantino viešbutyje.

Siekiant išvengti šio viruso atmainos patekimo į šalį, taip pat bus surasti neseniai atvykę asmenys iš pietų Afrikos ir jiems bus pasiūlyta atlikti tyrimus.

Izraelis taip pat paskelbė, kad uždraus savo piliečiams keliauti į pietų Afriką, kuri apima tas pačias šešias šalis ir Mozambiką, ir uždraus atvykti užsienio keliautojams iš šio regiono.

Vokietija, Japonija, Prancūzija, Bahreinas ir Čekija yra tarp kitų šalių, sustabdžiusių skrydžius. Europos Komisija planuoja sustabdyti skrydžius iš šio regiono.

Kokią įtaką naujasis variantas gali padaryti Kalėdoms?

Kol kas dar per anksti pasakyti. Jungtinės Karalystės mokslininkai dirba visą parą, kad daugiau sužinotų apie šį variantą.

Kadangi jis atsirado neseniai, mokslininkai dar neturi įrodymų apie jo užkrečiamumą ar gebėjimą išvengti skiepų.

Gali praeiti kelios savaitės, kol mokslininkai gaus visą informaciją apie šį variantą ir apie tai, kokią rimtą grėsmę jis gali kelti pasauliui.

Ar galiu kaip nors apsisaugoti?

Taip. Patariama pasiskiepyti, jei dar to nepadarėte, taip pat nešioti apsaugines veido kaukes, plauti ir dezinfekuoti rankas bei paviršius.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.