JAV įveikė pirmąją kliūtį, siekdamos išvengti vyriausybės įstaigų uždarymo

JAV Atstovų Rūmai ketvirtadienį nubalsavo, kad federalinės agentūros dirbtų dar 11 savaičių, taip išvengiant daug kainuojančio vyriausybės įstaigų uždarymo švenčių sezonu, tačiau šios laikinos priemonės dar laukia sunkus kelias Senate.

 JAV vėliava.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 JAV vėliava.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2021, 9:42 AM, atnaujinta Dec 3, 2021, 11:24 AM

Penktadienį 23 val. 59 min. turi pasibaigti vyriausybės įstaigų finansavimas, tad demokratų kontroliuojami Atstovų Rūmai priėmė laikiną įstatymą, kad įstaigų darbas galėtų tęstis iki vasario 18 dienos.

Pagal šią laikinąją priemonę nereikėtų artinantis Kalėdoms išleisti neapmokamų atostogų milijonų valstybės tarnautojų. Taip tektų daryti, jei pasibaigus finansavimui būtų uždaryti parkai, muziejai, kiti federaliniai objektai ir paslaugas teikiančios įstaigos.

Tačiau griežtosios linijos respublikonų grupelė grasina trukdyti priemonei Senate – taip ji ketina protestuoti prieš Baltųjų rūmų atsaką į pandemiją. Tai reiškia, kad uždarymas vis dar labai tikėtinas.

Šie respublikonai sako, kad nenusileis, jei demokratai nesutiks su balsavimu dėl prezidento Joe Bideno įpareigojimo didelėms kompanijoms vakcinuoti arba testuoti darbuotojus finansavimo nutraukimo.

Dešiniojo sparno respublikonų grupelė, kurioje gali būti tik du ar trys senatoriai, tvirtina, kad šiuo įpareigojimu puolama asmens laisvė.

Tik vienas Atstovų Rūmų respublikonas – eksprezidento Donaldo Trumpo priešininkas Adamas Kinzingeris – balsavo už ketvirtadienio laikinąją priemonę, priimtą 221 balsu. Prieš šią priemonę balsavo 212 Atstovų Rūmų narių.

Teoriškai priemonė sutektų įstatymų leidėjams papildomo laiko derėtis dėl išlaidų visiems likusiems fiskaliniams 2022 metams.

Tačiau jai turėtų pritarti visi 50 Senato respublikonų – lygiai pusė senatorių – kad nereikėtų įprastos, ne vieną dieną trunkančios procedūros ir būtų galima išvengti vyriausybės įstaigų uždarymo jau šį savaitgalį.

780 tūkstančių aukų

Nuo COVID-19 Jungtinėse Valstijose jau mirė per 780 tūkst. žmonių, o nauja pandeminio koronaviruso omikron atmaina pakurstė nuogąstavimus dėl galimo užsikrėtimo atvejų šuolio žiemą.

Tačiau daugėja teisinių iššūkių J. Bideno įsakui paskiepyti ar kas savaitę testuoti dalį JAV darbo jėgos, įskaitant žmones daugiau kaip 100 darbuotojų turinčiose kompanijose.

Senatorius Mike'as Lee agitavo nutraukti federalinį įsako įgyvendinimo finansavimą ir jį remiančių dešiniojo sparno atstovų atsirado abejuose Kongreso rūmuose.

„Jei reikia rinktis laikiną nebūtinų funkcijų sustabdymą arba neveikimą, kai iki 45 mln. amerikiečių praranda darbą, pragyvenimo šaltinį ir galimybę dirbti, aš kaskart palaikysiu amerikiečių darbuotojus“, – sakė M. Lee.

Jo pacituotas skaičius reikštų daugiau kaip ketvirtadalį JAV darbuotojų, kurių iš viso yra 157 mln., kaip nurodo sociologinių tyrimų agentūra „Pew Research Center“.

Tik 5 proc. nepasiskiepijusių suaugusiųjų sako, kad dėl įpareigojimo skiepytis išėjo iš darbo, rodo spalio mėnesį atliktas ne pelno organizacijos „Kaiser Family Foundation“ tyrimas.

Senate, kur jėgos pasiskirsčiusios po lygiai, bet kuris vienas senatorius gali sužlugdyti bet kokį balsavimą.

Tačiau dauguma Senato respublikonų, įskaitant jų lyderį Mitchą McConnellą, tam nepritaria, nes nenori būti kaltinami dėl įstaigų uždarymo.

Prieš balsavimą Atstovų Rūmuose M. McConnellas užsiminė, kad respublikonai parems laikinąją priemonę, bet nesakė, kad privertė M. Lee ir kitus prieštaraujančius senatorius paklusti.

Aklavietė

Atstovų Rūmų pirmininkė, jų demokratų lyderė Nancy Pelosi anksčiau apkaltino M. Lee ir jo šalininkus „mokslo ir visuomenės sveikatos ignoravimu“.

Jei Kongresui nepavyks užkirsti kelio vyriausybės įstaigų uždarymui, jis prasidės šeštadienį iškart po vidurnakčio. Tokiu atveju tikėtina, kad įstaigos nedirbs ir kitą savaitę.

JAV vyriausybės įstaigos dar niekada nebuvo uždarytos tokiomis sąlygomis kaip dabar, per COVID-19 pandemiją, bet Kongreso biudžeto tarnyba (CBO) apskaičiavo, kad uždarymas 2018–2019 metais nuo JAV ekonomikos nubraukė 11 mlrd. dolerių (9,7 mlrd. eurų).

Panaikinus vyriausybės įstaigų uždarymo grėsmę, demokratų vadovybė galėtų sutelkti dėmesį į J. Bideno vidaus politikos darbotvarkę – 1,8 trln. dolerių (1,59 trln. eurų) socialinio aprūpinimo ir kovos su klimato kaita planą.

Šis įstatymo projektas yra labai svarbus J. Bidenui, bet gali žlugti dėl demokratų progresyviųjų ir centristų frakcijų kivirčų.

Įstatymų leidėjai taip pat yra aklavietėje dėl pirmo per istoriją JAV skolinių įsipareigojimų nevykdymo perspektyvos. Tokiu atveju būtų prarasta maždaug 6 mln. darbo vietų ir 15 trln. dolerių (13,2 trln. eurų) namų ūkių turto.

Vyriausybei pinigų tikriausiai pritrūks gruodžio 15 dieną ar kiek vėliau, jei Kongresas nepadidins federalinio skolinimosi limito, yra įspėjusi iždo sekretorė Janet Yellen.

Tačiau respublikonai sako nepadėsiantys, nors valdant ankstesniam prezidentui Donaldui Trumpui palaikydavo siūlymus skolinimosi limitą didinti. Dabar jie pabrėžia nenorintys prisidėti prie didžiulio demokratų socialinių reformų paketo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.