Buvęs valdančiųjų sąjungininkas staiga pakeitė retoriką: Vyriausybę vadina mafija

„Turime reikalą ne su vyriausybe, o su mafija, kuri paperka liudininkus, kaupia sufalsifikuotus įrodymus kovoti su neįtinkančiais valstybės tarnautojais“, – pareiškė Lenkijos Seimo narys Marcinas Kierwinskis.

M.Banasas nori, kad Seimo nariai sudarytų specialią komisiją ištirti, kokiais tikslais ir būdais TTP siekia jį sukompromituoti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Banasas nori, kad Seimo nariai sudarytų specialią komisiją ištirti, kokiais tikslais ir būdais TTP siekia jį sukompromituoti.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Aukščiausių kontrolės rūmų vadovas M.Banasas suabejojo šalies premjero M.Morawieckio (nuotr.) turto skaidrumu.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Aukščiausių kontrolės rūmų vadovas M.Banasas suabejojo šalies premjero M.Morawieckio (nuotr.) turto skaidrumu.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Dec 16, 2021, 10:23 PM

Opozicinės Piliečių platformos partijos (PPP) generalinis sekretorius M.Kierwinskis taip pakomentavo Aukščiausių kontrolės rūmų (AKR) direktoriaus Mariano Banaso pareiškimą.

Valstybės išlaidas prižiūrinčių AKR vadovas pranešė, kad Lenkijos valdančioji Tvarkos ir teisingumo partija (TTP) renka prieš jį melagingus kaltinimus, ir kreipėsi į seimūnus pagalbos.

M.Banasas pareiškė turintis raštiškus kelių asmenų prisipažinimus, kad jų buvo prašyta apšmeižti AKR vadovą ar jo šeimos narius.

M.Banasas nori, kad Seimo nariai sudarytų specialią komisiją ištirti, kokiais tikslais ir būdais TTP siekia jį sukompromituoti.

Visuomenę labiausiai šokiravo M.Banaso pareiškimas, kad jis įrašė „nepalankią valdantiesiems informaciją“, kuri būtų paskelbta jo suėmimo atveju.

Pagal įstatymą, AKR vadovas yra skiriamas šešerių metų kadencijai ir turi neliečiamumą, tačiau valdantieji Seime pradėjo rengti projektą M.Banasui nušalinti.

Bendražygiai tapo priešais

Įdomiausia tai, kad 66 metų M.Banasas dar visai neseniai buvo priskiriamas prie TTP šalininkų.

Kai ši partija 2015 metais laimėjo Seimo rinkimus ir sudarė vyriausybę, jis buvo paskirtas Muitinės tarnybos vadovu, o vėliau tapo Iždo administracijos direktoriumi.

2019 metų pradžioje M.Banasas premjero Mateuszo Morawieckio vyriausybėje ėmė vadovauti Finansų ministerijai, tačiau po pusmečio buvo paskirtas AKR direktoriumi.

Netrukus žiniasklaida demaskavo, kad M.Banasui priklausančiame name Krokuvoje įrengtas viešbutis, kuriame kambarius kelioms valandoms nuomojasi prostitutės su klientais. Kilo įtarimų, kad nuoma vyksta už grynuosius pinigus, nesumokant valstybei mokesčių, o patį viešbutį ir prostitutes kontroliuoja vienas mafiozas.

Nors M.Banasas tokius kaltinimus neigė ir viešbutį skubiai pardavė, TTP dėl kilusio skandalo pasiūlė jam atsistatydinti.

Kai AKR vadovas nesutiko, antikorupcijos policija pranešė iškėlusi M.Banasui ir jo sūnui Jakubui bylą dėl mokesčių slėpimo.

Pastarojo namuose ir bendrovėje pareigūnai ėmė reguliariai daryti kratas.

Paviešino nusižengimus

Tokie tyrėjų ir buvusių kolegų vyriausybėje veiksmai įsiutino Šarvuoto Mariano pravardę jaunystėje įgijusį M.Banasą.

Taip jis buvo pramintas, kai per tardymus, mušimus ir kalinimą už veiklą antisovietinėje opozicijoje niekada neišdavė bičiulių.

Įsižeidęs dėl gąsdinimų įkalinti sūnų, jeigu neatsistatydins, M.Banasas pradėjo viešinti TTP vyriausybės prasižengimus.

Iš pradžių jis įteikė Generalinei prokuratūrai dokumentus, leidžiančius patraukti baudžiamojon atsakomybėn premjerą M.Morawieckį.

Ministras pirmininkas buvo apkaltintas neteisėtai pasiūlęs prezidento rinkimuose balsuoti paštu, nors, pagal konstituciją, tai buvo galima daryti tik įvedus nepaprastąją padėtį.

Rinkimams neįvykus biudžetas patyrė 70 mln. zlotų (15,5 mln. eurų) nuostolių – M.Banasas pasiūlė juos priteisti iš M.Morawieckio.

Toks kaltinimas atgaivino diskusijas dėl M.Morawieckio turto. Anksčiau vieno užsienio banko vadovu dirbusio dabartinio premjero ir jo žmonos turtą ekspertai vertina mažiausiai 40 mln. zlotų (8,9 mln. eurų).

Oficialiai M.Morawieckis deklaruoja turintis 5,5 mln. zlotų (1,2 mln. eurų) turto, nes prieš keletą metų pasirašė juridinį turto pasidalijimo su žmona dokumentą, jai perrašydamas didžiąją dalį. Spėjama, kad premjeras su sutuoktine turi turto ir užsienyje, tačiau to M.Morawieckis nekomentuoja.

Pinigai – ne pagal paskirtį

Generalinė prokuratūra atsisakė kelti bylą premjerui dėl neįvykusiems prezidento rinkimams išeikvotų valstybės lėšų, o TTP Seime ėmė siūlyti atimti neliečiamybę iš M.Banaso.

Saugumo policija surengė kratas M.Banaso žmonos ir sūnaus namuose motyvuodama siekiu rasti įkalčių dėl pajamų slėpimo.

Savo ruožtu AKR vadovas tokius veiksmus pavadino TTP užsakyta provokacija ir pranešė apie rastus pažeidimus teisingumo ministro ir generalinio prokuroro Zbigniewo Ziobros valdose.

AKR paskelbė baigusi devynis mėnesius trukusį Teisingumo fondo (TF) auditą. Prieš dešimtmetį prie Teisingumo ministerijos įkurto TF tikslas – padėti nusikaltimų aukoms ir jų šeimoms.

Iš biudžeto kasmet apie 400 mln. zlotų (87 mln. eurų) gaunantis fondas pastaruoju metu pinigus ėmė skirti visai kitoms reikmėms.

AKR išsiaiškino, kad 2016 metais iš valstybės skirtų 385 mln. zlotų (83,4 mln. eurų) tik 16 mln. zlotų (3,5 mln. eurų) atiteko nusikaltimų aukoms.

Tačiau milijonai buvo pervedami bažnytinėms organizacijoms ir katalikiškai žiniasklaidai, politiniams ir prieš LGBT nukreiptiems renginiams.

Opozicija apkaltino, kad nedidelei dešiniųjų partijai „Solidari Lenkija“ vadovaujantis ministras Z.Ziobra pavertė TF savo partijos renginių finansavimo šaltiniu.

Žurnalas „Newsweek“ nesistebi M.Banaso tvirtinimu, kad valdantieji ėmė falsifikuoti kaltinimus AKR vadovui norėdami jį kuo greičiau nušalinti ir išvengti naujų demaskavimų.

Ši afera esą geriausiai parodo patologijas, sukeltas autoritarinio TTP valdymo, tačiau valdžios veiksmai kelia vis daugiau nerimo.

Buvęs Lenkijos karinės žvalgybos vadas Piotras Pytelis pareiškė iš asmeninės patirties žinojęs, kad sufalsifikuotų įrodymų kūrimas yra tapęs kasdienybe dabartinei valdžiai, ir paragino ištirti M.Banaso mestus kaltinimus susidorojimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.