Varšuvą sudrebino šnipinėjimo skandalas: „Esate demoralizuotų nusikaltėlių gauja“

Lenkijos valdantiesiems šios Kalėdos neša ne taiką ir ramybę, o didelius politinius skandalus. Vyriausybei dar neatsikvošėjus nuo triukšmo, kurį sukėlė į Baltarusiją pabėgęs ir greičiausiai tai šaliai šnipinėjęs pasienietis, dar didesnį skandalą sukėlė Kanados Toronto universiteto mokslininkų pranešimas, atskleidęs, kad su Lenkijos opozicija susiję teisininkai buvo šnipinėjami šalies valdančiųjų.

Teisininkai Romanas Giertychas ir Ewa Wrzosek.<br>AP/Scanpix nuotr.
Teisininkai Romanas Giertychas ir Ewa Wrzosek.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai lrytas.lt, Varšuva

Dec 22, 2021, 5:12 PM

Prie universiteto veikianti organizacija „Citizen Lab“, tirianti internetinio saugumo bei žmogaus teisių problemas, paskelbė apie du neteisėto politinio šnipinėjimo atvejus Lenkijoje. Pranešta, kad, naudojant tarptautinio terorizmo sekimui sukurtą programą „Pegasus“, buvo šnipinėjami Lenkijos opozicijai talkinantys advokatai Romanas Giertychas ir Ewa Wrzosek.

Izraelio įmonės „NSO Group“ sukurta karinė programinė įranga „Pegasus“ leidžia be telekomunikacinių firmų žinios klausytis jų klientų pokalbių bei susirašinėjimų. „Pegasus“ kūrėjai ją reklamavo, kaip priemonę kovai su terorizmu ir mafijos nusikaltimais, tačiau programą pamėgo ir autoritarinių valstybių vadovai, jos pagalba ėmę sekti opoziciją.

Dėl šios priežasties JAV neseniai įtraukė „Pegasus“ į juodąjį sąrašą, o įmonė „Apple“ padavė šią programinę įrangą sukūrusią įmonę į teismą, siekdama „Apple“ telefonais ir kita kompanijos produkcija besinaudojančius klientus apsaugoti nuo šnipinėjimo bei kitų asmens privatumą pažeidžiančių nusikaltimų.

Lenkijos opozicijos lyderiai jau anksčiau įtarinėjo, kad yra sekami valdžios pasitelkiant „Pegasus“. Mat valdančioji Teisės ir teisingumo partija (TTP) kažkokiu būdu sužinodavo visus opozicijos planus.

Pirmadienį tarptautinė naujienų agentūra „Associated Press“ paviešino Lenkijos valdančiuosius demaskavusį kanadiečių pranešimą, kad į Varšuvos advokato R.Giertycho telefonus „Pegasus“ programa buvo slapta instaliuota net aštuoniolika kartų.

Opoziciją teismuose atstovaujantis bei su jos lyderiais glaudžius ryšius palaikantis R.Giertychas buvo sekamas prieš ir po 2019m. Seimo rinkimų. Įdomu tai, jog prieš penkiolika metų R.Giertychas ėjo vicepremjero bei Švietimo ministro pareigas valdant TTP, tačiau vėliau advokatas perėjo į opozicijos pusę.

Advokatė E.Wrzosek buvo sekama pernai, kai ėmė vadovauti nepriklausomai advokatų organizacijai, kritikuojančiai teismų reformą. Advokatė teigia žinojusi, kad yra sekama, nes į jos „Apple“ telefoną buvo atėjęs pranešimas, jog kažkas bando įdiegti neleistiną programą.

„Esate demoralizuotų nusikaltėlių gauja“ – taip po „Associated Press“ pranešimo į valdančiuosius kreipėsi R.Giertychas. Advokatas pareiškė, kad sieks tarptautinio tyrimo ir paduos Teisingumo bei Slaptųjų tarnybų koordinavimo ministrus į teismą Italijoje.

Mat jo pokalbiai „Pegasus“ programa buvo sekami net nuvykus į šią šalį.

„Tai milžiniškas skandalas, kuris privalo sudrebinti Lenkiją, o jį ištirti turi specialiai suburta Seimo komisija“ – pareiškė tinklapio „Onet“ redaktorius Bartoszas Weglarczykas.

Partijos „Lenkija 2050“ lyderis Szymonas Holownia parašė – „Tų, kurie politiniuose oponentuose ėmė įžiūrėti potencialius teroristus, baimė akivaizdžiai perkopė paranojos lygį“.

Lenkijos Slaptųjų tarnybų koordinavimo ministerijos atstovas spaudai Stanislowas Zarynas pareiškė, jog vyriausybė nevykdė opozicijos lyderių šnipinėjimo, tačiau atsisakė paviešinti ar naudojo „Pegasus“ programą.

Opozicija tuo visgi neabejoja. Mat dėl tarptautinio spaudimo Izraelis prieš mėnesį pranešė, kad „Pegasus“ programinių atnaujinimų nebetieks autoritarinio valdymo šalims, prie kurių priskyrė ir Lenkiją bei Vengriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.