Rusija ruošiasi blogiausiam scenarijui: davė nurodymus, kaip įrengti masines kapavietes

Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerija išleido potvarkį dėl masinių kapaviečių, pavadintą „Skubus palaikų laidojimas taikos ir karo metu“. Valstybinė žiniasklaida kol kas nepaaiškino, kodėl būtent dabar prireikė tokio dokumento.

Naujasis reglamentas apibrėžia masinių kapų šalyje tvarką.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Naujasis reglamentas apibrėžia masinių kapų šalyje tvarką.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Maskva

Dec 29, 2021, 6:56 AM, atnaujinta Dec 29, 2021, 9:03 AM

Naujasis reglamentas apibrėžia masinių kapų šalyje tvarką: laidojimo normatyvus, darbo sąnaudas, technikos skaičių ir kūnų suguldymo duobėse būdą. Nuo 2022-ųjų vasario 1 dienos šis standartas įsigalios visoje Rusijos Federacijoje.

Dokumentas „Skubus palaikų laidojimas taikos ir karo metu“ yra platus ir išsamus.

Jame nurodoma, kaip įrengti duobes masinėms kapavietėms, kaip paruošti lavonus laidoti, kaip užpilti smėliu pirmąją kūnų eilę ir kaip išdėstyti antrąją.

Taip pat išaiškinama esant kokiam „miesto sunaikinimo laipsniui“ privaloma taikyti naujuosius standartus.

Autorių skaičiavimais, neapsaugotų miesto gyventojų maksimaliai bus prarasta 30 proc., iš kurių 5 proc. žus specialiai įrengtose slėptuvėse, o iki 10 proc. – paprastose slėptuvėse.

Skaičiuojama, kad pramonės įmonėse, jeigu į jas bus smogta įprasta ginkluote, 55 proc. darbuotojų bus prarasta „visiškai negrąžinamai“.

Karo ekspertas, atsargos pulkininkas Viktoras Baranecas tvirtina, kad šis dokumentas buvo rengiamas pusmetį.

Esą taip valstybė nusprendė būti priekyje ir apsidrausti tuo atveju, jei „reikalai pasisuks kritiniu keliu“.

Kitas karo ekspertas Aleksandras Golcas kategoriškai neigia, kad tokiu būdu Kremlius ruošėsi tragiškoms koronaviruso pasekmėms. Jo nuomone, jeigu jau pradėtos skaičiuoti darbo sąnaudos lavonams rinkti, vadinasi, autoriai „remiasi masinio naikinimo ginklų panaudojimo tikimybe“. Tokio masto griaunamojo poveikio nepadarytų nei žemės drebėjimas, nei ugnikalnių išsiveržimas, nei tornadas.

O buvęs Rusijos gynybos ministerijos Tarptautinio karinio bendradarbiavimo vyriausiosios valdybos viršininkas generolas pulkininkas Leonidas Ivašovas mano, kad „šalys jau ne pirmus metus aktyviai ruošiasi karui“.

Leidinio „Novyje Izvestija“ teigimu, iš paties dokumento galima suprasti, kad jį tikrai rengė Nepaprastųjų situacijų ministerija, o ne Gynybos ministerija ar kuri nors kita instancija, ir kelia klausimą: kas ir kodėl nusprendė, kad naujo potvarkio dėl masinių kapaviečių reikia būtent koronaviruso pandemijos bei Rusijos ir NATO konfrontacijos įkarštyje?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.