Dauguma vaistų nuo pagirių – neveiksmingi: mokslininkai turi kitų patarimų

Skaudanti galva, liežuvis, kuris sausas ir aštrus lyg kilimas, stiprus pykinimo ir apgailestavimo jausmas – tai būsena, kuri Naujųjų metų dieną daugeliui bus pernelyg gerai pažįstama.

 Naujieji metai.<br> TASS/Scanpix nuotr.
 Naujieji metai.<br> TASS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2022, 12:48 PM, atnaujinta Jan 1, 2022, 12:50 PM

Tačiau nors gali atrodyti, kad pagunda griebtis „vaisto“ nuo pagirių yra pagrįsta, mokslininkai teigia, jog dauguma jų nepadeda.

Mokslininkai teigia įvertinę 23 skirtingų medžiagų, tariamai padedančių išvengti pagirių arba jas gydyti, tyrimus, tačiau nustatė, kad visų šių „vaistų“ veiksmingumas yra menkai įrodytas.

Tyrimas atskleidė, kad tik septynios iš šių medžiagų parodė tam tikrą galimą naudą bendriems pagirių simptomams.

Iš šių septynių medžiagų didžiausią ir stipriausią poveikį turėjo gvazdikėlių ekstraktas, priešuždegiminis vaistas tolfenamo rūgštis ir piritinolis – medžiaga, panaši į dvi sujungtas vitamino B6 molekules.

Gvazdikėlių ekstrakto tabletes gėrimo metu vartojusių dalyvių pagirių simptomai vidutiniškai sumažėjo 19 %, o placebo tabletes vartojusių dalyvių – 43 %.

Nors tyrėjai teigė, kad tokių medžiagų vartojimas nedaug kenkia, atrodo, kad reikia daug daugiau tyrimų, norint ištirti, ar jos iš tikrųjų padeda ryte po išgertuvių. Pavyzdžiui, gvazdikėlių ekstrakto tyrime dalyvavo tik 16 dalyvių.

Žurnale „Addiction“ Londono karališkojo koledžo Nacionaliniame priklausomybių centre dirbantis daktaras Emmertas Robertsas su kolegomis rašo, kad jie išnagrinėjo 21 tyrimą, kuriuose buvo vertinami skirtingi tariami vaistai nuo pagirių ir kuriuose dalyvavo 386 dalyviai.

Vis dėlto sąraše yra keletas stebinančių spragų. Kaip pažymi E.Robertsas, nors kai kurie gali manyti, kad tokie skausmą malšinantys vaistai kaip aspirinas ar paracetamolis padeda nuo pagirių, nė vienas iš jų nebuvo tiriamas atsitiktinės atrankos kontroliniais tyrimais.

Be kitų trūkumų, komanda pažymi, kad aštuoniuose tyrimuose dalyvavo tik vyrai, o nė viename tyrime nedalyvavo vyresni nei 65 metų amžiaus suaugusieji. Taip pat neaišku, ar vienoje šalyje atliktų tyrimų rezultatai gali būti taikomi ir kitur.

Be to, komanda atkreipia dėmesį, kad daugelyje tyrimų buvo „didelis gydymo poveikio vertinimo netikslumas“, o 16 iš 21 tyrimo imtis buvo mažesnė nei 30 dalyvių.

E.Robertsas pasiūlė, kad, kalbant apie pagirias, prevencija yra geriau nei gydymas.

„Protingiausia būtų susilaikyti nuo alkoholio arba gerti saikingai“, – sakė jis.

Tiems, kurie planuoja išgerti daugiau, E.Robertsas teigė, kad hidratacija gali padėti, nors tai nėra „patikimas būdas išvengti pagirių“.

Pats E.Robertsas taip pat pasirūpino dar viena galimybe.

„Įsigijau buteliuką gvazdikėlių ekstrakto“, – sakė jis.

Londono imperatoriškojo koledžo profesorius Davidas Nuttas, buvęs Jungtinės Karalystės vyriausiasis vyriausybės patarėjas narkotikų klausimais, kuris šiame darbe nedalyvavo, teigė, kad vienintelis būdas sustabdyti pagirias – gerti mažiau arba vartoti alternatyvius produktus be alkoholio.

D.Nuttas sukūrė nealkoholinį spiritinį gėrimą „Sentia“, kuris, kaip teigiama, gali sukelti „lengvą lengvumo ir atsipalaidavimo jausmą“, tačiau nesukelia pagirių.

Pagirios yra bene mažiausiai ištirtas pagrindinis sveikatos sutrikimas – Jungtinės Karalystės ekonomikai jis kasmet kainuoja daugiau kaip 10 mlrd. svarų sterlingų“, – sakė jis.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.