Somalilando ministras sveikina istorinį vizitą Taivane

Taivanas, stengdamasis didinti savo vaidmenį pasaulinėje scenoje, kur Kinija siekia patraukti jo diplomatinius sąjungininkus, trečiadienį patiesė raudoną kilimą naujam, panašioje padėtyje esančiam draugui – Somalilandui.

Taivanas ir Somalilandas yra klestinčios, savarankiškos demokratijos, vis dar nepripažįstamos daugumos kitų valstybių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Taivanas ir Somalilandas yra klestinčios, savarankiškos demokratijos, vis dar nepripažįstamos daugumos kitų valstybių.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-09 12:17

Taivanas ir Somalilandas yra klestinčios, savarankiškos demokratijos, vis dar nepripažįstamos daugumos kitų valstybių.

Turėdamos panašų specifinį tarptautinį statusą, šios demokratijos 2020-aisiais apsikeitė de facto ambasadomis – papiktindamos Kiniją ir Somalį – ir palaiko glaudžius ryšius.

Trečiadienį per pirmą Somalilando ministrų lygio vizitą užsienio reikalų ministras Essa Kaydas Mohamoudas ryšius su Taivanu pavadino „ypatingais ir istoriniais santykiais tarp dviejų demokratijos gynėjų Afrikoje ir Azijoje“.

„Šis istorinis vizitas žymi svarbų mūsų šalių stiprių ir širdingų santykių etapą“, – sakė jis, susitikęs su Taivano prezidente Tsai Ing-wen.

„Visos priverstinės ar grasinamos priemonės siekiant neleisti vykti tokiam bendradarbiavimui tarp tarptautinių partnerių... nepadeda skatinti regionui ir pasauliui reikalingų taikos bei saugumo“, – pridūrė jis.

Somalilandas nepriklausomybę nuo Somalio paskelbė per 1991 metų pilietinį karą.

Nors tarptautinė bendrija nepripažįsta Somalilando nepriklausomybės, ši teritorija klesti ir sąlyginai yra stabilumo švyturys.

Somalis griežtai kritikavo Somalilando biuro Taivane ir Taivano biuro Somalilande atidarymą, pavadindamas tai „beatodairišku bandymu“ pažeisti jo suverenumą, o Pekinas apkaltino Taibėjų separatizmu bei „desperatiškais“ veiksmais.

Autoritarinė Kinija laiko demokratinį Taivaną savo teritorija ir žada kada nors ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Pekino ginklų žvanginimas Taivano atžvilgiu labai sustiprėjo valdant prezidentui Xi Jinpingui.

Abi šalys dešimtmečius kariauja diplomatinį karą, bandydamos patraukti savo pusėn viena kitos sąjungininkes finansinėmis ir kitokiomis paskatomis.

Diplomatijos srityje ne Kiniją, o Taivaną šiuo metu pripažįsta vos 14 valstybių. Jų buvo daugiau, bet gruodžio mėnesį Nikaragva paskelbė, kad diplomatiškai pripažins nebe Taivaną, o Kiniją.

Tačiau kai kurios valstybės laiko Taibėjuje ambasadoms prilygstančius prekybos biurus, be to, daug Vakarų šalių, reaguodamos į priešiškesnę Pekino retoriką, pasaulio scenoje vis dažniau palaiko Taivaną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.