Pentagonas: savaitgalį Rusija toliau stiprino pajėgas prie sienos su Ukraina

Rusija praeitą savaitgalį toliau stiprino prie sienos su Ukraina sutelktas pajėgas, pirmadienį pranešė Pentagono atstovas, nors Maskva nurodė baigianti kai kurias karines pratybas.

 Johnas Kirby.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Johnas Kirby.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-02-14 21:05

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „toliau didina pajėgas prie sienos su Ukraina ir Baltarusijoje; tas pats vyko praeitą savaitgalį. Jis yra sutelkęs gerokai daugiau kaip 100 000 [karių]“, televizijai CNN sakė JAV Gynybos departamento atstovas Johnas Kirby.

„Svarbu ne vien skaičiai, – tęsė J. Kirby. – Svarbu jam prieinamos kombinuotos pajėgos – viskas, pradedant šarvuotąja technika, baigiant pėstininkais ir specialiųjų operacijų, kibernetinėmis [pajėgomis], priešlėktuvine ir priešraketine gynyba.“

Jungtinės Valstijos pastarosiomis dienomis perspėjo, kad Rusija įsiveržimą į Ukrainą pajėgi pradėti bet kuriuo metu. Vakarų valstybės perspėjo, kad tokiu atveju Maskvai būtų įvestos itin griežtos ekonominės sankcijos.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pirmadienį raportuodamas V. Putinui sakė, kad kai kurios iš Maskvos pradėtų didelių karinių pratybų Rusijoje ir Baltarusijoje jau baigiamos, bet dalis jų tęsiamos.

Anksčiau Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė V. Putinui, kad yra galimybė pasiekti susitarimą su Vakarais dėl saugumo. Šis pareiškimas atrodo esantis užuomina, kad Maskva galbūt linkusi deeskaluoti padėtį.

„Mūsų galimybės dar toli gražu neišsemtos. Jos (derybos) tikrai neturėtų tęstis amžinai, bet aš siūlyčiau jas tęsti ir intensyvinti“, – S. Lavrovas sakė per kruopščiai surežisuotą susitikimą su V. Putinu.

Nepaisant kai kurių įtampos mažėjimo ženklų, J. Kirby patvirtino, kad Kremliaus lyderis tebeturi visas galimybes bet kuriuo metu pradėti didelį puolimą prieš Ukrainą, o juo labiau mažesnę ataką, galinčią destabilizuoti padėtį kaimyninėje šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.