Ukrainoje „babuškas“ karui ruošia neonaciai: „Rusai nėra mūsų broliai“

Įtampai su Rusija visa labiau augant, kai kurios vyresnio amžiaus ukrainietės pasirengusios padaryti viską, kad apgintų savo šalį.

79 metų Valentyna Konstantinovska yra pasirengusi paimti į rankas ginklą ir kovoti su Rusijos kareiviais, kad apgintų savo miestą.<br> lrytas.lt koliažas.
79 metų Valentyna Konstantinovska yra pasirengusi paimti į rankas ginklą ir kovoti su Rusijos kareiviais, kad apgintų savo miestą.<br> lrytas.lt koliažas.
79 metų Valentyna Konstantinovska yra pasirengusi paimti į rankas ginklą ir kovoti su Rusijos kareiviais, kad apgintų savo miestą.<br> Twitter nuotr.
79 metų Valentyna Konstantinovska yra pasirengusi paimti į rankas ginklą ir kovoti su Rusijos kareiviais, kad apgintų savo miestą.<br> Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-02-17 06:11

79 metų Valentyna Konstantinovska yra pasirengusi paimti į rankas ginklą ir kovoti su Rusijos kareiviais, kad apgintų savo miestą, jei prezidentas Vladimiras Putinas įsakytų savo kariams įsiveržti į Ukrainą.

Nuo 2014 m., kai šalyje prasidėjo konfliktas, V.Konstantinovska ir „babuškų“, vyresnio amžiaus moterų, armija kasė tranšėjas, tiekė atsargas ir medicinos pagalbą, net pastatė apžvalgos bokštą.

Įtampai su Rusija augant, o JAV įspėjant, kad kariai per kelias dienas gali surengti kruviną kampaniją ir užimti šalį, kai kurios moterys yra pasirengusios padaryti viską, kad padėtų karo veiksmams – net įkurti „babuškų“ batalioną.

„Aš myliu savo miestą, neišvažiuosiu. V.Putinas negali mūsų išgąsdinti. Taip, tai baugina, bet mes ginsime savo Ukrainą iki pat galo“, – sakė V.Konstantinovska per renginį, kurio metu miesto gyventojai buvo mokomi, kaip pasiruošti ir apsiginti.

Kraštutinių dešiniųjų judėjimo „Azov“ surengtuose mokymuose buvo mokoma pirmosios medicinos pagalbos, išgyvenimo ir evakuacijos, ginklų saugumo ir šaudymo iš ginklo pagrindų.

Gyventojai sakė, kad tai vieninteliai saugumo ar sąmoningumo mokymai, kuriuos jie gavo per beveik aštuonerius konflikto metus.

„Nuo 2014 m. svajojau išmokti naudotis ginklu, bet man buvo pasakyta: „močiute, tu tam per sena. Nuo atatrankos tave išmuš iš vėžių“, – sakė V.Konstantinovska, šilkiniu citrinų spalvos paltu gulėdama ant jogos kilimėlio ir treniruodamasi taikytis AK-47 modelio automatu.

Organizavo neonacionalistai

Judėjimas „Azov“ – kraštutinių dešiniųjų savanorių pėstininkų karinis dalinys – yra ultradešinieji nacionalistai, kurie kaltinami puoselėjantys neonacių ir baltųjų viršenybės ideologiją.

Kijeve įsikūręs politinis sparnas sulaukia mažai paramos – per paskutinius 2019 m. rinkimus jiems nepavyko iškovoti nė vienos vietos parlamente.

Tačiau Mariupolyje „Azov“ karinė atšaka dažnai laikoma miesto gynėjais, kai 2014 m. atgavo miestą po trumpos Rusijos remiamų separatistų okupacijos. Jų bazė yra už 40 km nuo strategiškai svarbaus uostamiesčio, todėl puolimo atveju jie yra pirmoji gynybos linija.

Kadangi 2019 m. „Azov“ buvo uždrausta dalyvauti socialiniame tinkle „Facebook“ dėl neapykantą kurstančių kalbų, renginys buvo reklamuojamas per „Instagram“, neminint „Azov“ dalyvavimo, ir ne visi iš maždaug 300 dalyvių žinojo, kas jį organizavo.

V.Konstantinovskai, kuri nepritaria „Azov“ politinėms pažiūroms, vienintelė ideologija, kuri jai rūpi, yra „ginti savo tėvynę“, su kuria ji nuoširdžiai sutinka ir daro, ką gali, kad padėtų.

65 metų Liudmyla Smahlenko neteko giminaičio, kuris 2015 m. žuvo kovodamas su separatistais Rytų Ukrainoje. Ji sakė, kad po daugelio metų savanoriškos veiklos ji išsiugdė stiprius jausmus kovojantiems jaunuoliams.

„Mes jau esame bobučių batalionas. 2014 m. kasėme tranšėjas, įrenginėjome lauko bazes, o nuo tada dovanojame savo pagalves ir antklodes, lėkštes, puodelius – nešame jiems viską, ką galime“, – sakė L.Smahlenko, nuo galvos iki kojų apsirengusi tamsiai rožine spalva.

„Stengiesi padėti kariams, ir jie tampa tarsi tavo vaikai. Tada vienas iš jų miršta. Dabar jau daug jų išėjo, ir kiekvieną kartą miršta tarsi tavo vaikai“, – sakė ji.

Ji taip pat pasirengusi padaryti viską, ko reikia, kad apsaugotų Mariupolį ir parodytų dėkingumą jauniems vyrams, kurie pasirodė 2014 m. ir buvo „pirmieji tarp sužeistųjų nuo apšaudymo“.

„Esu pasirengusi kovoti, jei Rusija įsiverš, net jei teks su jais susiremti kumščiais. Jie nėra mūsų broliai“, – sakė ji.

Nors Ukrainos vyriausybė sumenkino puolimo, kuris, kaip perspėjo JAV, gali įvykti bet kurią dieną, grėsmę, judėjimas „Azov“ pareiškė, kad krizė dabar yra pasiekusi aukščiausią tašką ir tapo „labai pavojinga“.

Vyriausybės priemonės kelia abejonių

Buvo keliami klausimai dėl vyriausybės pasirengimo, nes bombų slėptuvės stovi netvarkingos, o skaitmeninė perspėjimo sistema neįdiegta, nors ją planuojama įdiegti.

Metų pradžioje buvo įsteigta civilinė teritorinės gynybos grupė, kuri mokė kariuomenės rezervistus, tačiau visuomenei nebuvo pasiūlyta daug priešiškos aplinkos mokymų.

„Azov“ nariai teigė, kad jie organizavo mokymus, kuriuos nuo šiol ketina rengti reguliariai, siekdami padėti gyventojams pasirengti, kad jie galėtų būti savarankiškesni užpuolimo atveju, o kariai galėtų sutelkti dėmesį į karinius reikalus.

„Negalime kišti galvos į smėlį, nes tai geriausiu atveju neatsakinga, todėl šį renginį šiandien organizavome būtent tam, kad prisiimtume atsakomybę ant savo pečių. Čia esantys civiliai gyventojai yra mūsų atsakomybė ir jie turi žinoti, kad mes čia stovėsime iki paskutinio kraujo lašo, – sakė vienas „Azov“ vadas, prašęs neskelbti jo pavardės. – Mes ginsime savo žemę, kol mirsime“.

„Viskas degė“

72 metų Liudmylai Halbay, kuri veda nemokamas ukrainiečių kalbos pamokas regione, kuriame vyrauja rusakalbiai, šie mokymai padėjo pasijusti saugesnei Vakarų žiniasklaidos vadovaujamų apokaliptinių prognozių fone.

Tačiau, kad ir koks aukštas būtų grėsmės lygis, jai išvykti nėra išeitis.

„2014 m. neturėjau evakuacinio krepšio, neturiu jo ir dabar. Kai viskas aplink mane degė ir griuvo, tik stebėjau, kaip galėčiau padėti“, – sakė L.Halbay, apsirengusi visiškai juodai, o jos kepurės kailis švelniai plevėsavo žiemos vėjyje.

„Turime kažkaip išsilaikyti, o tai padeda sumažinti baimę. Taip pat tikimės, kad visas pasaulis mums padės ir karas neįvyks“, – sakė L.Halbay.

Parengta pagal „Al Jazeera“ inf.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.