Artimas V. Zelenskio komandos narys ir fronto kariškė – apie tikrąją karo mėsmalę Ukrainoje

Rusijos puolimas Ukrainoje toliau stringa, tačiau aukų ir, pirmiausia, civilių, skaičiai toliau auga siaubingu greičiu. Gal tai sustabdytų bent Vakarų pagalba karo lėktuvais ir oro gynybos sistemomis, dėl kurios, regis, jau apsispręsta?

Karas Ukrainoje.<br>Marienko Andrii/unian.info nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Marienko Andrii/unian.info nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Marienko Andrii/unian.info nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Marienko Andrii/unian.info nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Marienko Andrii/unian.info nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Marienko Andrii/unian.info nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Ratynskiy Vyacheslav/unian.info nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Ratynskiy Vyacheslav/unian.info nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 7, 2022, 3:29 PM, atnaujinta Mar 7, 2022, 7:49 PM

Bene baisiausia padėtis – apsuptame pietiniame uostamiestyje bei didmiestyje Mariupolyje. Būtent dėl humanitarinių koridorių iš šio miesto dabar pirmiausia deramasi Rusijos ir Ukrainos derybose. Tačiau vis nesėkmingai – bandymai atverti tuos koridorius vis žlunga.

Apie tai, kaip sukasi ir artimiausioje ateityje suksis karo mėsmalė ir į kurią pusę krypsta jo svarstyklės, portalas lrytas.lt pasikalbėjo su įtakingu Ukrainos prezidento administracijos pareigūnu, vienu iš žinomiausių šalies karo ekspertu ir kariške fronte.

Derybininkas ragina nedelsti

Portalas lrytas.lt pabendravo su Michailu Podoliaku, prezidento Volodymyro Zelenskio administracijos vadovo Andrejaus Jermako patarėju ir vienu iš pagrindinių Ukrainos derybininkų su Rusija šiuo metu.

Jis su lrytu.lt bendravo kaip tik tuo metu, kai kartu su derybų delegacija vyko į naują derybų su Kremliaus pasiuntiniais raundą.

„Kai kalbame apie oro erdvės saugumą bei uždarymą, turime omenyje, ne tik karinį, bet ir humanitarinį komponentą. Rusija vykdo karo nusikaltimus, kai pradeda oro antskrydžius į gyvenamuosius rajonus, civilinę infrastruktūrą, universitetus, ligonines.

Visų civilizuotų šalių moralinė pareiga yra užtikrinti pagrindinių humanitarinių įsipareigojimų laikymąsi, sustabdyti tarptautinės humanitarinės teisės ir karo taisyklių pažeidimus. Jeigu Vakarų valstybės bijo prisiimti atsakomybę už save, pasiūlėme kitą variantą – aprūpinti mus koviniais orlaiviais ir oro gynybos sistemomis“, – lrytui.lt sakė M.Podoliakas.

Pasak jo, būtent oro erdvės uždarymas ar pagalba ukrainiečiams ją „uždaryti“ savo rankomis – esminė aplinkybė šiuo metu.

„Bet kuris iš šių dviejų variantų gali padaryti dangų saugesnį ir išgelbėti tūkstančius gyvybių. Kalbant apie agresyvius Rusijos karių planus, jie tikrai vis dar bando judėti į priekį. Bet jie jau turi daugiau nei 11 tūkstančių žuvusių karių, daug sužeistųjų, didžiulė demoralizacija.

O tai pernelyg smarkiai silpnina puolimo potencialą. Taigi, kad pralaimėjimas nebūtų įtvirtintas, Rusijai derėtų derybose būti konstruktyviai. Priešingu atveju, padėtis okupacinėms pajėgoms ir pačiai Rusijai tik blogės. Karo prieš tautą negalima laimėti“, – sakė įtakingas V.Zelenskio komandos narys.

Žudo civilius ir jais dengiasi

Šiek tiek detaliau apie žiaurią padėtį apsiaustame ir nuolatos bombarduojamame Mariupolyje lrytui.lt papasakojo Ukrainos kariuomenės kariškė iš šio miesto Marija. Ji šiuo metu yra ne mieste, o kitoje fronto vietoje, tačiau vis tiek palaiko ryšį su miestu, likusiu be interneto ir mobilaus ryšio.

„Miestas ginasi. Padėtis labia sudėtinga, tačiau vis tiek ginasi. Iš Zaporožės pusės miestą gina pulkas „Azovas“, kuris ne tik atmušinėja atakas, bet net ir užeina priešui į užnugarį. Apskirtai, daro neįtikėtinus dalykus. Iš kitos pusės – reguliarioji kariuomenė, pasieniečiai.

Žinoma, jiems visiems trūksta pajėgų ir resursų, tačiau užduotis jie atlieka, laukdami paramos ir pastiprinimo“, – sakė kariškė.

Pasak Marijos, jei anksčiau Rusijos pajėgos bombardavo porą miesto rajonų jo pakraščiuose, tai dabar bombarduojamas visas miestas ir tai daroma „chaotiškai“, nesirenkant taikinių.

„Saugių vietų nebėra. Nėra dujų, šilumos, elektros, interneto, transporto. Jau kalbama apie tūkstančius sužeistųjų civilių. Tačiau kol kas niekas, taip pat ir miesto valdžia, neįvardija žuvusiųjų civilių skaičiaus. Kol kas iš degančių griuvėsių net negalima organizuotai ištraukti kūnų. Jeigu kokie nors vietiniai žmonės tai savarankiškai ir pavieniui daro, tai ir viskas“, – sakė Marija.

Ji taip pat papasakojo apie vis žlungančius bandymus suorganizuoti humanitarinius koridorius.

„Jie iš karto pabandė tą koridorių panaudoti, kaip vieną iš kelių įsiveržti į miestą. Lygiai taip pat – pasinaudoti juo kita kryptimi. Tarp autobusų kolonų su vaikais, moterimis ir seneliais įbrukti karinę techniką ir taip prasiskverbti į Zaporožę.

Taip ir buvo ką tik, išvakarėse. Kai tik pajudėjo pirmieji autobusai, jie, suprasdami, kad nešaudysime, iš karto pajudėjo link jų su tankais. Bet „Azovas“ buvo pasiruošęs ir juos sustabdė“, – pasakojo kariškė.

Ji ironiškai įvertino naujausius Rusijos siūlymus atverti koridorių į Rusiją – pasak jos, juo nevyks net patys anksčiau buvę prorusiškiausi gyventojai.

Kariškė, kaip ir aukščiausi šalies politikai ir dauguma piliečių, ragino Vakarus kuo greičiau uždaryti oro erdvę virš Ukrainos ir nebijoti įsikišti į karą bei tiesioginės akistatos su Kremliumi. Pasak jos, tai tik laiko klausimas, o Rusija – ne tokia stipri, kaip atrodė.

Lūžis įvyko jau pradžioje?

– Kokia Mariupolio padėtis? Pats šiomis dienomis socialiniuose tinkluose rašėte, jog miestas apsuptas ir Rusija žūtbūt stengiasi iš jo padaryti naują Ilovaiską, tik kur kas didesnį – apsuptyje išžudydama tūkstančius civilių ir karių. Ar ji artėja prie šio tikslo? – portalas lrytas.lt paklausė vieno žymiausių Ukrainos karo ekspertų bei žurnalistų, portalo „censor.net“ redaktoriaus Jurijaus Butusovo.

– Taip, Mariupolio ir šalia esančios Volnovachos padėtis itin sudėtinga, tačiau gynyba laikosi. Štai ir išvakarėse gynėjai įvykdė sėkmingą kontrataką, sunaikino 7 tankus, 7 šarvuočius, kelias dešimtis okupantų, keletą paėmė į nelaisvę. Vienas iš paimtųjų – karininkas. Taigi, nepaisant to, kad rusai itin žiauriai bombarduoja miestą, sunaikino visą jo infrastuktūrą, miestas laikosi.

– Kaip Kijevas ir Charkovas?

– Dalis Rusijos pajėgų apskritai nustumtos nuo Charkovo ir net išvarytos atgal į Rusiją. Jie, žinoma, bombarduoja miestą ir jo prieigas, bet mūsų pajėgos vis numuša jų naikintuvus, net paima gyvus pilotus. Taigi Charkovas laikosi tvirtai.

Kijevas – taip pat, tačiau Rusijos pajėgos, nors ir lėtai, tačiau skverbiasi pro mūsų gynybą, taip sakant, praspaudžia ją. Tokie prie Kijevo esantys miestai, kuriuose vyksta itin intensyvūs mūšiai, dar visai neseniai ėjo iš rankų į rankas, tačiau didžiąsias jų dalis jau kontroliuoja Rusijos pajėgos.

Vis dėlto, tai – tik Kijevo prieigos. Priešas ir toliau negali prieiti prie paties miesto, kuris lieka už keliolikos kilometrų. Tačiau, be abejo, bandys toliau tai daryti, perlaužti situaciją.

– O vis dėlto, į kurią pusę krypsta apskritai viso karo svarstyklės? Daugelis teigia, kad kiekviena diena vis labiau jas kreipia į Ukrainos pusę, tačiau čia pat prideda, kad Rusijos jėgos ir puolamasis potencialas tikrai neišseko, be to, ji imasi masinio visų ir visko naikinimo. Kai kas teigia, kad jau artimiausiu metu turėtų išsekti Rusijos kariuomenės aprūpinimo ir logistinis potencialas. Ką jūs į tai?

– Pirmasis ir esminis lūžis įvyko jau pirmosiomis karo dienomis, kai paaiškėjo, jog Rusijai nepavyko planuotas žaibo karas. Galima sakyti, kad tai reiškia, jog tokiu būdu Rusija jau tuomet apskritai pralaimėjo šį karą. Tačiau, žinoma, iki jo pabaigos dar toli.

Rusijos kariuomenės logistikos, aprūpinimo ir, žinoma, ginkluotės potencialas kaip tik neišseks – bent taip gretai, kaip kai kam norisi. Šiuo požiūriu ji kaip tik ir yra pranašesnė už mūsų kariuomenę. Nepaisant visų jų klaidų, jie mus tuo lenkia.

Negana to, jie turi pranašumą ore. Tai – didžiulis faktorius.

Tačiau Rusijos kariuomenė – nedidelė, be to, paruošta greitam lokaliniam karui. Tad pagrindinė jos problema ir kliūtis jai – tokio masto pasipriešinimas, su kuriuo ji susidūrė, ir gyvosios jėgos nuostoliai. Būtent pastarasis faktorius – pagrindinis.

Be to, reikia pabrėžti, kad kare žuvo jau net keletas aukščiausio rango Rusijos kariškių, net generolas.

Juolab, mūsų pajėgos sėkmingai kontratakuoja kitomis kryptimis – Donbase, kur ir toliau kontroliuoja situaciją, prie Chersono, kur oro uoste ką tik sunaikinta daug Rusijos karinės technikos ir sraigtasparnių, prie Nikolajevo, kurį Rusija taip pat mėgina žūtbūt paimti, tačiau nesėkmingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.