Pasaulio reakcijos: E. Macronas smerkia V. Putino „moralinį cinizmą“, Japonija skelbia papildomas sankcijas Rusijai

Vasario 24-osios rytą Rusijos prezidento Vladimiro Putino pradėta plataus masto karinė invazija į Ukrainą sukėlė didžiulį tarptautinės bendruomenės pasipiktinimą ir precedento neturinčią ekonominių sankcijų Rusijai bangą. Daugelyje pasaulio miestų žmonės protestuoja prieš Kremliaus vykdomą agresiją ir visos Europos saugumui keliamą grėsmę. Tuo tarpu nedidelė dalis šalių Rusijos vykdomo karo atžvilgiu laikosi neutralumo ar net jam pritaria. Sekite naujausias pasaulio šalių, jų lyderių ir gyventojų reakcijas į karą Ukrainoje su lrytas.lt.

E. Macronas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
E. Macronas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Londono protestas prieš karą Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Londono protestas prieš karą Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos palaikymo akcija ledo ritulio rungtynėse Kanadoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos palaikymo akcija ledo ritulio rungtynėse Kanadoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 8, 2022, 10:22 AM

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pirmadienį apkaltino Rusijos vadovą Vladimirą Putiną veidmainiškumu ir cinizmu, Maskvai paskelbus, kad ji atvers humanitarinius koridorius evakuoti civiliams iš kelių apsiaustų Ukrainos miestų, tačiau tik į Rusijos ar Baltarusijos teritoriją.

„Visa tai nerimta, tai moralinis ir politinis cinizmas, kurį laikau netoleruotinu“, – televizijai LCI sakė E. Macronas.

Anot jo, pažadai apsaugoti civilius, kad šie galėtų trauktis į Rusiją, yra „veidmainystė“.

„Nepažįstu daug ukrainiečių, norinčių vykti į Rusiją“, – sakė E. Macronas ir pridūrė, kad civiliams apsaugoti reikia visiško ugnies nutraukimo, o ne koridorių.

Po sekmadienį įvykusio E. Macrono ir V. Putino pokalbio telefonu Maskva pirmadienį paskelbė Prancūzijos prezidento „asmeniniu prašymu“ atidaranti humanitarinius koridorius, kad civiliai galėtų evakuotis iš Kyjivo, Charkivo, Mariupolio ir Sumų.

Tačiau Eliziejaus rūmai pareiškė, kad toks prašymas per pokalbį nebuvo pateiktas, o E. Macronas Maskvos paskelbtą pareiškimą pavadino „viešųjų ryšių triuku“.

Prezidentas įspėjo, kad padėtis Ukrainoje blogėja su kiekviena diena.

Anot jo, pagrindinis prioritetas yra išvengti „katastrofų“ Ukrainos atominėse elektrinėse. Praėjusį penktadienį Rusijos pajėgos atakavo ir užėmė didžiausią Europoje Zaporižios atominę jėgainę.

Šalyje yra keturios veikiančios atominės elektrinės ir Černobylio elektrinė, kur 1986 metų balandžio 26-ąją įvyko didžiausia pasaulyje branduolinė katastrofa.

Tačiau E. Macronas taip pat pabrėžė, kad „Prancūzija nekariauja su Rusija“, ir sakė, kad „norime sustabdyti šį karą patys netapdami kariaujančiąja šalimi“.

E. Macronas sekmadienį su V. Putinu kalbėjosi valandą ir 45 minutes. Tai buvo ketvirtas jų pokalbis nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios vasario 24-ąją.

Pasak vieno iš Prancūzijos prezidentūros pareigūnų, V. Putinas pareiškė E. Macronui, kad Rusija pasieks savo tikslus Ukrainoje „arba derybomis, arba karu“.

Šaltinis pridūrė, jog Rusijos prezidentas tvirtino „neketinąs“ atakuoti branduolinių objektų Ukrainoje.

Pirmadienį vakare Rusija paskelbė, kad nuo antradienio 7 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku bus atverti humanitariniai koridoriai evakuoti civiliams iš sostinės Kijevo, Mariupolio, Charkivo ir Sumų.

„Sunkios derybos“

Vėlesniuose komentaruose pirmadienį E. Macronas įspėjo, jog mažai tikėtina, kad Rusijai ir Ukrainai artimiausiomis dienomis ar savaitėmis pavyktų rasti būdą karui užbaigti.

„Trumpuoju laikotarpiu... karas bus toliau tęsiamas“, – sakė jis per apsilankymą netoli Paryžiaus esančiame Puasi.

„Nemanau, kad artimiausiomis dienomis ar savaitėmis derybų keliu bus rastas sprendimas“, – pridūrė E. Macronas.

„Derybos su V. Putinu sunkios, nes jis atmeta paliaubas“, kurios yra būtina sąlyga bet kokioms realioms deryboms tarp Rusijos ir Ukrainos, sakė Prancūzijos vadovas.

„Mūsų atsakomybė“ – toliau kalbėtis su Rusijos ir Baltarusijos žmonėmis bei šių šalių lyderiais ir „visada gerbti Rusiją kaip valstybę“, jei būtų pasiekta ilgalaikė taika, sakė E. Macronas.

„Visi nepaprastai žavimės Ukrainos žmonių, jų lyderių ir jų prezidento pasipriešinimu“, – pridūrė jis.

E. Macronas taip pat sakė, kad Prancūzija prisidės prie nuo karo bėgančių ukrainiečių priėmimo ir tikriausiai imsis žingsnių padėti Ukrainos kaimynei Moldovai, į kurią jau atvyko daugiau kaip 800 tūkst. pabėgėlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.