Honkongas reikalauja, kad Jungtinės Karalystės teisių grupė ištrintų medžiagą savo tinklapyje

Viena Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi teisių gynimo grupė pirmadienį pažadėjo netylėti, Honkongo valdžiai pareikalavus, kad organizacija ištrintų medžiagą savo tinklapyje dėl neva keliamo pavojaus Kinijos nacionaliniam saugumui.

„Hong Kong Watch“ (HKW) tapo pirmąja užsienio žmogaus teisių organizacija, kuri patvirtino atsidūrusi nacionalinio saugumo įstatymo taikiklyje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
„Hong Kong Watch“ (HKW) tapo pirmąja užsienio žmogaus teisių organizacija, kuri patvirtino atsidūrusi nacionalinio saugumo įstatymo taikiklyje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-14 12:50

Nors žemyninėje Kinijos dalyje internetas smarkiai ribojamas, Honkongas paprastai jo necenzūruoja ir leidžia gyventojams naršyti svetainėse, kur gali būti skelbiamas Pekino atžvilgiu kritiškas turinys.

Vis tik pirmadienį nuskambėjusi žinia reiškia, kad „Hong Kong Watch“ (HKW) tapo pirmąja užsienio žmogaus teisių organizacija, kuri patvirtino atsidūrusi drakoniško nacionalinio saugumo įstatymo taikiklyje. Šį teisės aktą tarptautiniam finansų centrui primetė Pekinas, siekdamas nuslopinti mieste vykusius antivyriausybinius protestus.

„Šis laiškas rodo, kodėl Honkongo nacionalinio saugumo įstatymas yra toks pavojingas: JK įsikūrusiai NVO grasinama finansinėmis baudomis ir kalėjimu už tai, kad ji tiesiog informavo apie žmogaus teisių padėtį Honkonge“, – pabrėžė HKW vadovas Benedictas Rogersas.

„Nesileisime nutildomi autoritarinio saugumo aparato, kuris beprasmiško brutalumo ir neveiklumo deriniu sukėlė sparčią masinę migraciją iš miesto ir uždarė pilietinę visuomenę“, – pridūrė aktyvistas, kuriam 2017 metais buvo uždrausta lankytis mieste.

Honkongo saugumo biuras apkaltino grupę „sąmokslu su užsienio jėgomis siekiant sukelti grėsmę nacionaliniam saugumui“, teigiama kovo 10 dieną išsiųstame elektroniniame laiške. Visą jo tekstą „Hong Kong Watch“ pirmadienį paskelbė savo tinklapyje.

Už minėtą nusikaltimą – vieną iš keturių rimčiausių pagal saugumo įstatymą – gali būti baudžiama laisvės atėmimu iki gyvos galvos.

„Tiriant baudžiamąją bylą paaiškėjo, kad „Hong Kong Watch“ užsiėmė... lobizmu užsienio šalyse, siekiant įvesti sankcijas ar blokadą“ Kinijai ir Honkongui, teigiama Saugumo biuro elektroniniame laiške.

Honkongo policijos viršininkas tą pačią dieną išsiuntė pranešimą, kuriuo pareikalavo, kad HKW pašalintų visas publikacijas savo tinklapyje.

„Jei to nepadarysite, bus imtasi tolesnių veiksmų... be papildomo įspėjimo“, – įspėjama elektroniniame laiške.

Honkongo policija pirmadienį pareiškė nekomentuojanti konkrečių bylų, bet pridūrė, jog visuomenė ir toliau gali „teisėtai“ naudotis internetu.

2017 metais įkurta „Hong Kong Watch“ savo tinklalapyje sako stebinti „grėsmes pagrindinėms Honkongo laisvėms, teisės viršenybei ir autonomijai“.

Nacionalinio saugumo įstatymas yra vienas iš daugelio pastaraisiais metais įvykusių seisminių pokyčių Honkongo politikoje ir teisėsaugoje, Kinijai pertvarkant buvusią britų koloniją pagal savo autoritarinę viziją.

HKW remia kai kurie Britanijos politikai, įskaitant paskutinį britų Honkongo gubernatorių Chrisą Patteną.

Grupės svetainė nuo praėjusio mėnesio nepasiekiama Kinijos teritorijoje neprisijungus prie virtualaus privataus tinklo (VPN).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.