V. Zelenskis paaiškino, kas būtų laikoma Ukrainos pergale kare su Rusija Nebesitiki įstoti į NATO

Prezidentas Volodymyras Zelenskis paaiškino, ką jis laikytų Ukrainos pergale kare su Rusija.

 Volodymyras Zelenskis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Volodymyras Zelenskis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 2:36 PM

„Pirmiausia, suvereniteto išsaugojimas. Tai labai svarbu. Antra, labai noriu, kad neprarastume šimtų tūkstančių žmonių. Trečia: negalima kalbėti apie tai, kad Krymą būtų galima vadinti kieno nors kito teritorija. Tai tik mūsų Ukrainos teritorija. Sutinku, kad ten (sutartyje dėl Ukrainos saugumo garantijų – UNIAN) gali būti klausimas dėl jos atidėjimo. Tai gali būti toks kompromisinis sprendimas... Ir Donbasas man yra Ukraina, mums visiems jis yra Ukraina“, – sakė V.Zelenskis.

Pasak jo, apie Rusijos Federacijos laikinai okupuotas teritorijas „mes paprasčiausiai nekalbame“.

„Mes net nekalbame apie teritorijų, kurias kontroliavome iki vasario 24 d., statusą. Mes apie tai nekalbame, nors tokios sąlygos yra, mes nuo pat pradžių girdėjome jų ultimatumą nuo pat pradžios. Tai karas dėl Donbaso, to paties „Stalingrado“, kuris gali būti, o gali ir nebūti.

O tai, kad Rusija pripažino laikinai okupuotas Ukrainos teritorijas, reiškia, kad turime rasti išeitį iš šios padėties. Ukraina laikosi iš vien. Mums šios teritorijos yra ukrainietiškos, ir mums labai svarbu išlaikyti jų ukrainietišką statusą“, – sakė V.Zelenskis.

Jis patikslino, kad Ukrainos pergale kare laikytų Rusijos karių pasitraukimą į savo pozicijas prieš vasario 24 d. įvyksiančią plataus masto invaziją.

„Aš asmeniškai tikiu, kad šiai dienai – tai būtų Ukrainos pergalė. Tiesą sakant, šiandien taip manau. Suprantu, kur esame, kas esame, kokia šalis esame, ką praradome, ką galime prarasti ir ką išsaugojome. Ir manau, kad atremti visavertį karą iki tokio lygio, koks jis prasidėjo prieš 24-ąją, neabejotinai yra mūsų pergalė“, – sakė V.Zelenskis.

Kaip pranešė UNIAN, Ukraina siūlo pasirašyti tarptautinę sutartį dėl naujos saugumo garantijų sistemos.

Ukrainos delegacijos atstovas derybose su Rusija Davidas Arahamiya sakė, kad tarp oficialių garantų Kijevas šiuo metu mato JT Saugumo Tarybos šalis, įskaitant Rusiją, JAV, Jungtinę Karalystę, Kiniją, Prancūziją, taip pat Turkiją, Vokietiją, Kanadą, Italiją, Lenkiją ir Izraelį.

Diplomatas Oleksandras Čalis sakė, kad Ukrainos delegacija siekia pasirašyti susitarimą dėl saugumo garantijų, kuris turėtų tapti diplomatiniu formatu karui užbaigti. Pasak jo, Ukraina yra pasirengusi įtvirtinti nebranduolinės valstybės statusą nuolatinio neutralumo forma bei pasiruošusi nesijungti į jokius karinius-politinius aljansus.

Be to, D.Arahamiya pažymėjo, kad tarptautinės saugumo garantijos laikinai nebus pratęstos laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose bei Krymo srityje.

Tuo pat metu prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas sakė, kad Krymo klausimas yra atskira susitarimo sąlyga, kurioje Ukrainos pusė siūlo įtvirtinti Ukrainos ir Rusijos poziciją – per 15 metų surengti dvišales derybas dėl Krymo ir Sevastopolio statuso.

Ukrainos galimybė įstot į NATO

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Ukraina yra pasirengusi prisijungti prie NATO kad ir rytoj, jei jai bus pasiūlyta, tačiau pripažino, kad tai jau neįvyko ir ko gero neįvyks.

Tai jis pasakė per interviu Ukrainos žiniasklaidai.

„Jei rytoj būsime pakviesti prisijungti prie NATO, ne tam, kad vėl žaistume savo gyvenimais, bet rimtai, mes prisijungsime. Deja, taip neatsitiks. Deja, taip neįvyko. Štai kodėl mes sukursime tas saugumo garantijas, kurios galės mus apsaugoti, apsaugoti mūsų gyvybes. Mes galime apsisaugoti, tai jau suprantame. Tačiau apsaugoti visus žmones yra sudėtingesnė užduotis“, – sakė V. Zelenskis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prokurorai baigė ikiteisminį tyrimą dėl R. Žemaitaičio