V. Putino įsakymas nešturmuoti „Azovstal“ gamyklos: ką žinome ir kodėl Rusija staiga sustojo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė savo pajėgoms nešturmuoti paskutinės likusios Ukrainos gynybinės tvirtovės apgultame Mariupolio mieste po to, kai jo gynybos ministras pripažino, kad Rusijos kariuomenė ten vis dar kovoja su tūkstančiais ukrainiečių karių.

Plieno gamykla „Azovstal“ Mariupolyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Plieno gamykla „Azovstal“ Mariupolyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 21, 2022, 7:13 PM, atnaujinta May 11, 2022, 11:52 AM

V.Putinas planą šturmuoti plieno gamyklą „Azovstal“ pavadino „nepraktišku“ ir paragino Rusijos karius vietoje to blokuoti teritoriją, „kad pro ją nepraeitų nė musė“.

Šis pareiškimas nuskambėjo per susitikimą Kremliuje, kuriame Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pateikė V.Putinui ataskaitą apie atidžiai stebimą mūšį dėl Ukrainos uostamiesčio ir teigė, kad miestas buvo užimtas, nors kovos tebesitęsia.

Jis sakė, kad rusams prireiks dar kelių dienų, kad įveiktų ukrainiečius, kovojančius plieno gamykloje – išsiplėtusioje tunelių ir dirbtuvių masėje, išsidėsčiusioje dešimties kvadratinių kilometrų plote miesto pietryčiuose.

Panašu, kad susitikimas buvo surengtas tam, kad rusai atsitrauktų nuo puolimo plieno gamykloje, kurį stabdo nuožmus ukrainiečių pasipriešinimas ir sunkumai veikiant pramoninėje teritorijoje.

Palikus gamyklą ukrainiečių rankose, rusai netektų galimybės paskelbti visišką pergalę Mariupolyje. Šio miesto užėmimas Maskvai turi strateginę ir simbolinę reikšmę.

„Šiuo atveju turime galvoti, tai yra visada turime galvoti, o šiuo atveju dar labiau – apie mūsų karių ir karininkų gyvybių ir sveikatos išsaugojimą, – sakė V.Putinas. – Nereikia lipti į šias katakombas ir šliaužti po žeme per šiuos pramoninius objektus“.

Rusija nusprendė blokuoti gamyklą, nes negali jos užimti jėga, savo ruožtu sakė Ukrainos prezidento patarėjas Oleksijus Arestovičius. „Jie fiziškai negali paimti „Azovstal“, jie tai suprato, jie ten patyrė didžiulių nuostolių. Mūsų gynėjai ir toliau ją laiko“.

V.Putinas nurodė Rusijos pajėgoms apsupti ir uždaryti „Azovstal“ plieno gamykloje likusius ukrainiečių kovotojus.

O.Arestovičius sakė, kad šį sprendimą „taip pat galima paaiškinti tuo, kad jie perkėlė dalį savo pajėgų (iš Mariupolio) į šiaurę, kad sustiprintų karius, bandančius įvykdyti savo pagrindinį tikslą... pasistūmėti prie Donecko ir Luhansko sričių administracinių sienų“.

Rusijos pareigūnai, įskaitant čečėnų karo vadą Ramzaną Kadyrovą, tvirtino, kad Rusijos kariai netrukus užims gamyklą ir jos ukrainiečių gynėjus.

„Iki pietų arba po pietų „Azovstal“ bus visiškai kontroliuojama Rusijos Federacijos pajėgų“, – trečiadienį sakė R.Kadyrovas.

Mariupolyje kovojančių Ukrainos jūrų pajėgų vadas trečiadienį pareiškė, kad jo pajėgoms „galbūt atėjo paskutinės dienos, jei ne valandos“, nes baigėsi dar vienas Rusijos ultimatumas likusiems apgultame uostamiestyje ukrainiečių kariams pasiduoti arba žūti, tačiau masinė kapituliacija neįvyko.

Akivaizdus Rusijos požiūrio pasikeitimas taip pat gali atspindėti didėjančias aukas, kurias ji patyrė kare.

Rusijos gynybos ministerija atsisakė atskleisti, kiek jūreivių žuvo praėjusią savaitę nuskendusiame kreiseryje „Moskva“, todėl įsiutę kareivių tėvai pradėjo viešai reikalauti, kad vyriausybė surastų jų vaikus.

V.Putino viešas raginimas „apsaugoti rusų karių gyvybes“ gali reikšti, kad Kremlius nerimauja, jog jis atrodo abejingas savo nuostoliams, sakė kritikai.

„Kai Putinas ką nors viešai pasako, tai beveik visada yra pasekmė to, kad [Kremlius] atliko viešosios nuomonės matavimus ir priėjo prie išvados, kad dabar reikia kalbėti, norint pelnyti politinių taškų“, – rašė Leonidas Volkovas, įkalinto opozicijos politiko Aleksejaus Navalno sąjungininkas.

Kremlius taip pat gali norėti užimti Mariupolį gerokai prieš gegužės 9 d. šventę, kuri, kai kurių nuomone, yra simbolinis tikslas Rusijos valdžiai paskelbti pergalę.

Valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ generalinės tarybos sekretorius Andrejus Turčakas šią savaitę pasirodė vienoje Mariupolio mokykloje ir pareiškė: „Pergalė bus mūsų, priešas bus nugalėtas“.

„Logiška manyti, kad V.Putinas savo „pergalę“ turėtų prilyginti 1945 m. pergalei ir švęsti ją gegužės 9 d.“, – rašė Andrejus Kolesnikovas iš Maskvos Carnegie centro. „Tačiau sprendžiant iš to, kaip vyksta operacija, jis gali pratęsti karo veiksmus, o gegužės 9-oji bus tik diena tarpiniams tikslams pasiekti“.

Tuo tarpu JAV esantis Karo analizės institutas (ISW) jau trečiadienį nurodė, kad Rusija gali savo pergalę Mariupolyje paskelbti net ir visiškai neužėmusi visų teritorijų ar neįveikusi uostamiestyje esančių gynėjų.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.