Pekine augantis COVID-19 atvejų skaičius skatina masinį testavimą ir panišką pirkimą

Baimė, kad gali būti įvestas griežtas COVID-19 karantinas, pirmadienį Kinijos sostinėje sukėlė panišką pirkimą, nes dideliame centriniame Pekino rajone susidarė ilgos eilės į privalomą masinį testavimą.

Pekine augantis COVID-19 atvejų skaičius skatina masinį testavimą ir panišką pirkimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Pekine augantis COVID-19 atvejų skaičius skatina masinį testavimą ir panišką pirkimą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2022, 4:28 PM

Kinija bando suvaldyti užsikrėtimų bangą didžiausiame savo šalies mieste Šanchajuje, kuris jau kelias savaites yra beveik visiškai uždarytas, o pirmadienį ten pranešta apie 51 naują mirties nuo COVID-19 atvejį.

Šanchajuje ima trūkti šviežio maisto namie uždarytiems žmonėms, o pacientai praneša, kad jiems sunku gauti medicinos paslaugas ne dėl koronaviruso. Augantis COVID-19 atvejų skaičius sostinėje sukėlė baimę, kad bus paskelbtas panašus uždarymas.

Tankiausiai apgyvendintame Pekino centriniame Čaojango rajone, kuriame gyvena apie 3,5 mln. žmonių, nuo pirmadienio nurodyta masiškai testuoti gyventojus ir į darbą atvykstančius asmenis. Šiame rajone įsikūrusios ambasados ir daugelio tarptautinių įmonių būstinės.

Eilės nusidriekė aplink prekybos centrus ir prie biurų kompleksų, nes žmonės laukė, kol sveikatos priežiūros darbuotojai, dėvintys apsauginius drabužius, atliks tyrimus.

„Jei bus rastas nors vienas atvejis, šis rajonas gali būti uždarytas“, – sakė 25 metų biuro darbuotojas Yao Leimingas, su grupe kolegų vykęs į Čaojango rajone esančią testavimo vietą.

Nurodymas atlikti masinį testavimą ir perspėjimai apie „niūrią“ COVID-19 situaciją mieste paskatino žmones naktį vykti į Pekino prekybos centrus ir kuo skubiau apsirūpinti būtiniausių maisto produktų atsargomis.

Pekino sveikatos apsaugos pareigūnas Pang Xinghuo pirmadienį spaudos konferencijoje sakė, kad nuo penktadienio pusėje miesto rajonų buvo užregistruota 70 užsikrėtimo atvejų, ir teigė, kad „užsikrėtusių žmonių paplitimo teritorija išsiplėtė“.

Pareigūnai nurodė gyventojams neišvykti iš miesto per artėjančią penkių dienų gegužės mėnesio valstybinę šventę ir nesibūriuoti.

Skrydžių stebėjimo duomenimis, pirmadienį buvo atšaukta apie 40 proc. numatytų skrydžių iš sostinės oro uostų. Atvykstantieji į miestą privalo turėti ne senesnį nei 48 val. neigiamą COVID-19 testą.

Po valdžios institucijų perspėjimo, kad virusas plinta nepastebimai, sostinėje pirmadienį pranešta apie 19 naujų užsikrėtimo atvejų, įskaitant besimptomius.

Dideli skaičiai

Tačiau Pekino skaičiai nublanksta, palyginti su Šanchajumi, kuriame nuo kovo 1 dienos užregistruota daugiau nei pusė milijono susirgimų.

Ekonomikos centras, kuriame gyvena 25 mln. žmonių, stengiasi įveikti didžiausią per pastaruosius dvejus metus Kinijoje protrūkį, nors jau kelias savaites taikomos griežtos priemonės.

Kinija, vykdydama „nulinio COVID“ strategiją, įvedė karantinus, masinius testavimus ir kelionių apribojimus, kad užkirstų kelią infekcijai.

„Nomura“ analitikų skaičiavimais, šiuo metu maždaug 340 mln. žmonių gyvena visiškame arba daliniame karantine.

Pareigūnai teigia, kad ši politika padėjo išvengti visuomenės sveikatos krizių, kurias pandemijos metu patyrė kitos pasaulio šalys, tačiau smarkiai paveikė verslą ir visuomenės nuotaikas.

Honkongo ir žemyninės Kinijos akcijos pirmadienį smuko, kilus nuogąstavimams dėl protrūkio poveikio šalies viduje, o pasaulinės naftos kainos smuko daugiau kaip penkiais procentais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.