G7 užsienio reikalų ministrai pareiškė nerimą dėl naujojo Honkongo lyderio paskyrimo proceso

Didžiojo septyneto (G7) šalių užsienio reikalų ministrai pirmadienį pareiškė nerimą dėl naujojo Honkongo lyderio paskyrimo proceso ir apkaltino šią Kinijos pusiau autonominę teritoriją pažeidus demokratines normas.

J. Lee.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Lee.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2022, 3:19 PM

Kanada, Prancūzija, Vokietija, Italija, Japonija, Jungtinė Karalystė (JK) ir JAV prisijungė prie Europos Sąjungos (ES) ir pareiškė „didelį nerimą dėl paskyrimo proceso“, kurio metu nedidelis Pekinui lojalių asmenų komitetas naujuoju Honkongo lyderiu išrinko 64-erių Johną Lee.

J. Lee yra buvęs saugumo stuktūrų Honkonge vadovas, kuris buvo atsakingas už čia vykusio demokratinio judėjimo nuslopinimą. Jis buvo vienintelis kandidatas, siekęs pakeisti kadenciją baigiančią Honkongo vadovę Carrie Lam.

Pasak G7 užsienio reikalų ministrų, J. Lee paskyrimas „yra dar viena ataka prieš politinį pliuralizmą ir pagrindines laisves“.

„Dabartinis nominavimo procesas ir paskyrimas yra smarkus nukrypimas nuo visuotinės rinkimų teisės ir atima iš honkongiečių galimybę būti tinkamai atstovaujamiems valdžioje“, – pridūrė ministrai. Kartu jie paragino J. Lee gerbti Honkongo žmonių teises ir laisves bei užtikrinti, kad tenykštė teismų sistema laikytųsi teisinės valstybės principų.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis sekmadienį pareiškė, kad naujojo Honkongo lyderio paskyrimas buvo „dar vienas žingsnis griaunant „vienos šalies – dviejų sistemų“ principą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.