S. Lavrovas atvyko derybų į Alžyrą, kuris domina ES kaip galimas dujų tiekėjas

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas antradienį atvyko į Alžyrą, dujas išgaunančią šalį sąjungininkę, deryboms, Europai iš šios šalies siekiant užsitikrinti alternatyvų energijos tiekimą.

Sergejus Lavrovas Alžyre.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Sergejus Lavrovas Alžyre.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2022, 5:17 PM

S. Lavrovas susitiko su Alžyro prezidentu Abdelmadžidu Tebboune ir užsienio reikalų ministru Ramtane Lamamra, pranešė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

Pasak Rusijos URM, S. Lavrovas sakė R. Lamamrai, kad Maskva remia „Alžyro draugų iniciatyvą parengti naują tarpvalstybinį strateginį dokumentą, kuris atspindėtų naują mūsų dvišalės partnerystės kokybę“.

„Mūsų politinis dialogas aktyviai plėtojamas, kaip ir ekonominis, karinis bei techninis bendradarbiavimas, humanitariniai ir kultūriniai ryšiai“, – pridūrė jis.

Tai pirmasis jo vizitas nuo 2019 metų sausio mėnesio ir vyksta abiem šalims minint diplomatinių santykių užmezgimo 60-ąsias metines.

S. Lavrovas taip pat padėjo vainiką prie paminklo kovotojams, žuvusiems per Alžyro karą už nepriklausomybę nuo Prancūzijos.

Alžyras yra gana svarbus dujų tiekėjas Europai – iš jo importuojama 11 proc. dujų, o iš Rusijos – 47 proc.

Italija, Ispanija ir kitos Europos Sąjungos valstybės narės, siekdamos sumažinti savo priklausomybę nuo Rusijos naftos ir dujų po vasario 24 dienos, kai prasidėjo invazija į Ukrainą, žvalgosi į Alžyrą.

Praėjusį mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas telefonu kalbėjosi su Alžyro prezidentu apie „koordinavimą OPEC+ viduje ir padėtį Ukrainoje“, pranešė Rusijos naujienų agentūra TASS.

OPEC+ yra forumas, kuriame OPEC naftos kartelis kartu su Rusijos vadovaujamomis sąjungininkėmis gamintojomis bendradarbiauja valdant naftos gavybą ir kainas.

Tačiau pramonės ekspertai teigia, kad Alžyrui trūksta infrastruktūros ir laisvų pajėgumų, kad galėtų padidinti dujų eksportą ir artimiausiu metu pakeisti tiekimą iš Rusijos. Panašiai tvirtina ir vyriausybė, siekdama neįžeisti savo ilgametės sąjungininkės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.