ES ragina atlikti nepriklausomą tyrimą dėl „al Jazeera“ žurnalistės nužudymo

Europos Sąjunga trečiadienį pasmerkė palestiniečių ir amerikiečių žurnalistės Shireen Abu Akleh nužudymą ir pareikalavo atlikti nepriklausomą tyrimą dėl jos žūties aplinkybių.

„Europos Sąjunga griežtai smerkia „al Jazeera“ palestiniečių ir amerikiečių žurnalistės Shireen Abu Akleh nužudymą okupuotame Vakarų Krante“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
„Europos Sąjunga griežtai smerkia „al Jazeera“ palestiniečių ir amerikiečių žurnalistės Shireen Abu Akleh nužudymą okupuotame Vakarų Krante“.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2022, 7:19 PM

Atitinkamas ES Išorės veiksmų tarnybos (EIVT) pareiškimas paskelbtas po to, kai buvo nušauta ši televizijos „al Jazeera“ reporterė, rengusi reportažą apie Izraelio reidą palestiniečių stovykloje okupuotame Vakarų Krante.

„Europos Sąjunga griežtai smerkia „al Jazeera“ palestiniečių ir amerikiečių žurnalistės Shireen Abu Akleh nužudymą okupuotame Vakarų Krante“, – pabrėžiama pareiškime.

Jame priduriama: „Labai svarbu, kad kuo greičiau būtų atliktas išsamus ir nepriklausomas tyrimas, siekiant išaiškinti visas šių įvykių aplinkybes, o kaltininkus patraukti atsakomybėn.“

„Nepriimtina kėsintis į žurnalistus jiems atliekant savo darbą. Konfliktines situacijas nušviečiantiems žurnalistams visada turi būti užtikrintas saugumas ir apsauga“, – nurodė EIVT.

Briuselio pareiškime niekam nepriskiriama kaltė dėl incidento.

51 metų reporterės darbdavys, Katare įsikūręs naujienų tinklas „al Jazeera“, apkaltino Izraelio pajėgos ją sąmoningai ir „šaltakraujiškai“ nušovus.

Izraelio premjeras Naftali Bennettas savo ruožtu pareiškė, jog „tikėtina“, kad „ginkluoti palestiniečiai, kurie tuo metu beatodairiškai šaudė, yra atsakingi už tragišką žurnalistės žūtį“.

Įvykio vietoje dirbęs naujienų agentūros AFP fotografas pranešė girdėjęs, kaip Izraelio pajėgos šaudė tame rajone, o paskui pamatė ant žemės gulėjusį žurnalistės kūną. Pasak fotografo, ginkluotų palestiniečių tuomet nebuvo matyti toje vietovėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.