NVO: Haityje per gaujų karą žuvo mažiausiai 148 žmonės, kai kurie – sudeginti gyvi

Haičio sostinėje per dviejų gaujų karą, pradėtą praėjusio mėnesio pabaigoje, žuvo mažiausiai 148 žmonės, kai kurie – sudeginti gyvi, antradienį pranešė viena žmogaus teisių organizacija.

Gaujų karai Haityje.<br>„Twitter“ asociatyvi nuotr.
Gaujų karai Haityje.<br>„Twitter“ asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2022, 11:16 AM

Nuo balandžio 24-osios iki gegužės pradžios „buvo nužudyti mažiausiai 148 žmonės“, tarp jų septyni banditai, kuriems egzekucijas įvykdė jų lyderis, po tyrimo Port o Prenso šiauriniuose rajonuose, kur vyksta gaujų karas, paskelbė Nacionalinis žmogaus teisių gynimo tinklas (RNDDH).

Organizacija, kuri pasmerkė su „neįtikimu žiaurumu“ vykdomas „žudynes“, sakė, kad žmonės žudomi kulkomis ir peiliais, o kai kurie buvo sudeginti gyvi „padegtuose jų namuose“ ar „gatvėse, panaudojant padangas“.

„Dauguma nužudytų moterų ir mergaičių prieš tai buvo išžagintos“, – sakoma organizacijos pareiškime.

RNDDH nurodė žinanti apie vieną bendrą kapą su 30 lavonų, užkastų vienos iš gaujų. Prieš tai šie lavonai buvo palikti per karštį pūti gatvėse. Kitus lavonus žudikai sumetė į šulinius ar išvietes.

Jungtinės Tautos praėjusį penktadienį paskelbė sužinojusios apie mažiausiai 75 civilių, įskaitant moteris ir vaikus, nužudymą per šį smurto protrūkį.

Mažiausiai 9 tūkst. smurto apimtų rajonų gyventojų paliko savo namus ir prisiglaudė pas giminaičius ar laikinose prieglaudose, tokiose kaip bažnyčios ir mokyklos.

Nors smurtas pastarosiomis dienomis kiek aprimo, dauguma pabėgusių žmonių dar negrįžta į savo namus.

Ištisus dešimtmečius ginkluotos gaujos siautėja skurdžiausiuose Port o Prenso rajonuose, bet pastaraisiais metais jos labai sustiprino savo įtaką sostinėje ir visoje šalyje; dėl to smarkiai išaugo nužudymų ir pagrobimų skaičius.

Per daugiau kaip dvi savaites nuo vėliausio smurto protrūkio pradžios Haičio vyriausybė dėl jo nepateikė jokio komentaro, nors sostinė praktiškai gyvena apsiausties sąlygomis – keliais neįmanoma saugiai išvykti į kitas šalies vietas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?