Šveicarai pereina prie „numanomo sutikimo“ dėl organų donorystės

Sekmadienį Šveicarijos rinkėjai nubalsavo už tai, kad būtų padidintas organų transplantacijos prieinamumas, nes kiekvienas žmogus po mirties taps potencialiu donoru, nebent jis tam bus aiškiai išreiškęs prieštaravimą.

Šveicarai pereina prie „numanomo sutikimo“ dėl organų donorystės.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Šveicarai pereina prie „numanomo sutikimo“ dėl organų donorystės.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2022, 9:25 PM, atnaujinta May 15, 2022, 9:26 PM

Šis teisinis pakeitimas, kuriam referendume pritarė 60 proc. rinkėjų, reiškia dramatišką posūkį nuo dabartinės sistemos.

Pagal galiojančius įstatymus transplantacijos galimos tik tuo atveju, jei miręs asmuo sutiko joms dar būdamas gyvas, bet jo valia dažnai lieka nežinoma. Tokiais atvejais sprendimas paliekamas giminaičiams, kurie dažniausiai nepritaria organų donorystei. Dėl to daugelis tų, kuriems reikia transplantacijos, veltui laukia organų.

2021-ųjų pabaigoje Šveicarijoje, turinčioje apie 8,6 mln. gyventojų, organų transplantacijos laukė daugiau kaip 1,4 tūkst. pacientų.

Praėjusiais metais Šveicarijoje savo organus paaukojo 166 mirusieji, o iš viso buvo persodinti 484 mirusių donorų organai. Tačiau organizacijos „Swisstransplant“ duomenimis, pernai 72 žmonės mirė taip ir nesulaukę transplantacijos.

„Visuomenė pademonstravo, kad yra pasiruošusi suteikti šansą žmonėms, kurie yra laukiančiųjų sąraše“, – sakė „Swisstranspant“ vadovas Franzas Immeris.

Siekdami sumažinti laukiančiųjų skaičių, vyriausybė ir parlamentas inicijavo „numanomo sutikimo“ modelį, kuris jau priimtas keliose kitose Europos šalyse.

Medicininės donorystės sąlygos išlieka tos pačios: organus gali paaukoti tik ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje mirę žmonės, o mirtį turi patvirtinti du gydytojai.

Pagal turtingos Alpių valstybės tiesioginės demokratijos sistemą, rinkėjai keturis kartus per metus kviečiami balsuoti referendumuose ir priimti sprendimus konkrečiais klausimais, kurie atrenkami atsižvelgiant į visuomenės paklausą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.