Ukrainoje už karo nusikaltimus teisiamas Rusijos karys paprašė jam atleisti

Pirmasis už karo nusikaltimus Ukrainoje teisiamas Rusijos karys ketvirtadienį per bylos nagrinėjimą Kijeve paprašė jam atleisti, išsamiai nupasakojęs, kaip nušovė vieną civilį Maskvos pajėgų invazijos pradžioje.

Rusijos seržantas Vadimas Šišimarinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos seržantas Vadimas Šišimarinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-05-19 13:42

„Žinau, kad negalėsite man atleisti, bet vis tiek prašau jūsų atleidimo“, – teisme sakė 21 metų Rusijos seržantas Vadimas Šišimarinas, kreipdamasis į 62 metų civilio, kurį jis prisipažino nužudęs pirmosiomis invazijos dienomis, žmoną.

„Man jo (V. Šišimarino) labai gaila. Bet už tokį nusikaltimą aš atleisti negaliu“, – sakė nušauto civilio žmona.

Ukraina yra nustačiusi virš 10 tūkst. galimų Rusijos karių vykdytų karo nusikaltimų. Ukrainos generalinė prokurorė Iryna Venediktova savo paskyroje „Twitter“ nurodė, kad „šiuo pirmu teismu mes siunčiame aiškų signalą, kad kiekvienas (nusikaltimų) vykdytojas, kiekvienas asmuo, kuris įsakė arba prisidėjo prie nusikaltimų Ukrainoje vykdymo, neišvengs atsakomybės.

I. Venediktova balandį nustatė dešimt Rusijos 64-osios mechanizuotosios pėstininkų brigados karių, kurie įtariami „žiauriu elgesiu su civiliais ir kitais karo nusikaltimais“. Vyksta tyrimas, ar jie dalyvavo ir žudynėse Bučoje.

Maskva neigia, kad jos kariai taikosi į civilius, bet tyrėjai renka su karo nusikaltimais susijusią medžiagą, kuri bus pristatyta Tarptautiniam baudžiamajam teismui Hagoje. Ukrainoje jau dirba TBT 42-iejų tyrėjų grupė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.