„Amnesty International“ kaltina Iraną „įkaitų ėmimu“

Žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ trečiadienį paragino Jungtinės Karalystės vyriausybę ištirti šešerius metus trukusį dvigubą pilietybę turinčios britės Nazanin Zaghari-Ratcliffe suėmimą Irane kaip „įkaito ėmimo aktą“, taip pat pamėginti patraukti atsakomybėn iraniečių pareigūnus.

Irano vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Irano vėliava.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 1, 2022, 5:02 PM, atnaujinta Jun 1, 2022, 8:36 PM

Teisių gynimo grupė parengė išsamią bylos analizę, kurioje, pasak jos, yra „įtikinamų įrodymų, kad Nazanin Zaghari-Ratcliffe sulaikymas Irane prilygo įkaito ėmimo aktui“.

43 metų N. Zaghari-Ratcliffe, pirmą kartą sulaikyta Irane 2016 metais, kovą grįžo į Didžiąją Britaniją kartu su kitu JK ir Irano pilietybę turinčiu sulaikytuoju, Anoosheh Ashoori, Londonui sutikus sumokėti seną skolą Teheranui.

„Irano valdžia sąmoningai ir begėdiškai atėmė Nazanin Zaghari-Ratcliffe laisvę“, – „Amnesty International“ pareiškime nurodė grupės direktorės pavaduotoja Artimiesiems Rytams ir Šiaurės Afrikai Diana Eltahawy.

„Ji panaudojo melagingus su nacionaliniu saugumu susijusius kaltinimus ir fiktyvius teismo procesus prieš ją, taip siekdami spausti Jungtinės Karalystės vyriausybę padengti savo skolas“, – pridūrė ji.

Praėjusį mėnesį „Amnesty International“ pateikė savo įrodymus JK parlamento Užsienio reikalų komitetui, pradėjusiam savo tyrimą dėl situacijų, kai įkaitai paimami valstybės lygiu.

Pasak NVO, tarptautinė bendruomenė turėtų aktyviau stengtis užkirsti kelią įkaitų ėmimui, taip pat bausti kaltininkus, daugėjant įrodymų, kad Irano valdžia neteisėtai sulaiko ir kitus asmenis.

Aktyvistai atkreipė dėmesį, kad Irane šiuo metu laikomi už grotų mažiausiai septyni dvigubi piliečiai, tarp jų – Švedijos ir Irano pilietis Ahmadas Reza Djalali, Austrijos ir Irano piliečiai Kamranas Ghaderi bei Massudas Mossahebas, taip pat Vokietijos ir Irano piliečiai Nahid Taghavi ir Jamshidas Sharmahdas.

Be to, Teheranas yra sulaikęs dar du JK ir Irano piliečius – Mehraną Raoofą ir Moradą Tahbazą. Pastarasis turi ir JAV pasą.

„Irane vyraujanti nebaudžiamumo atmosfera padrąsino valdžią ir toliau naudotis dvigubais ir užsienio piliečiais kaip politiniais derybų įrankiais, nebijant jokių pasekmių“, – pareiškė D. Eltahawy.

„Nazanin Zaghari-Ratcliffe paėmimas įkaite neturi likti nenubaustas“, – pabrėžė ji.

„Amnesty International“ paragino britų vyriausybę peržiūrėti įrodymus šios JK ir Irano pilietės byloje, taip pat paprašyti išduoti Irano pareigūnus, „kad jie būtų patraukti atsakomybėn per nešališkus teismo procesus“.

NVO vadovė priminė, jog tiek Iranas, tiek Britanija yra pasirašiusios Tarptautinę konvenciją dėl kovos su įkaitų ėmimu. Šiuo dokumentu kriminalizuojami valstybinių ir nevalstybinių subjektų įkaitų ėmimo aktai, o signatarės įpareigojamos užkirsti jiems kelią ir bausti pažeidėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.