Australijos premjeras tikisi „diplomatinės“ pažangos J. Assange'o teisinėje sagoje

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is pirmadienį pareiškė, kad dėl JAV vykdomo vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjo Juliano Assange'o baudžiamojo persekiojimo imsis „diplomatinių veiksmų“.

Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is.<br>AP/Scanpix nuotr.
Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2022, 10:45 AM

Šalies viduje didėjant spaudimui įsikišti į Australijos piliečio J. Assange'o bylą, A. Albanese'is pareiškė, kad laikosi praėjusiais metais būnant opozicijoje išsakytos pozicijos, jog persekiojimo „jau gana“.

„Nesuprantu, kokiu tikslu toliau vykdomas J. Assange'o persekiojimas“, – tuomet sakė A. Albanese'is.

Tačiau Australijos lyderis sukritikavo „žmones, kurie mano, kad jei „Twitter“ rašote didžiosiomis raidėmis ir uždedate šauktuką, tai kažkokiu būdu tai tampa svarbiau“.

„Aš noriu vadovauti vyriausybei, kuri diplomatiškai ir tinkamai bendradarbiauja su mūsų partneriais“, – pareiškė jis.

J. Assange'o žmona Stella Assange pirmadienį ABC radijui sakė, kad, jos supratimu, A. Albanese'io vyriausybė jos vyro bylą aptaria su JAV prezidento Joe Bideno administracija.

„Tai labai džiugi žinia“, – sakė ji ir pridūrė, kad negali pasimatyti su savo vyru nuo tada, kai praėjusią savaitę Jungtinės Karalystės vyriausybė patvirtino JAV prašymą išduoti joms J. Assange'ą.

„Kai išgirdau naujieną, norėjau jį apkabinti, – sakė S. Assange.

Ilgai besitęsianti J. Assange'o teisinė saga prasidėjo 2010 metais, „WikiLeaks“ paskelbus daugiau kaip 500 000 slaptų JAV dokumentų apie karus Irake ir Afganistane.

Nuo 2019 metų J. Assange'ui taikomas kardomasis kalinimas griežčiausio režimo kalėjime Londono pietryčiuose už tai, kad pažeidė paleidimo už užstatą sąlygas ankstesnėje byloje, kurioje jis buvo kaltinamas lytiniu išpuoliu Švedijoje.

Ta byla buvo nutraukta, tačiau J. Assange'as nebuvo paleistas iš kalėjimo, kai atliko bausmę už paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimą. Toks sprendimas motyvuojamas tuo, kad yra didelė jo pabėgimo tikimybė dėl gresiančios ekstradicijos į JAV.

Artėjant galimai J. Assange'o ekstradicijai į JAV, keli aukšto rango australų politikai, įskaitant buvusį užsienio reikalų ministrą Bobą Carrą, paragino A. Albanese'į prašyti, kad JAV nutrauktų persekiojimą.

„Jei Albanese'is paprašys, spėju, kad Amerika sutiks“, – pirmadienį laikraštyje „Sydney Morning Herald“ rašė B. Carras.

B. Carras teigė, kad J. Assange'o baudžiamasis persekiojimas smarkiai skiriasi nuo JAV malonės suteikimo buvusiai kariuomenės žvalgybos analitikei Chelsea Manning, kuri „WikiLeaks“ nutekino slaptus dokumentus.

„Mūsų naujasis ministras pirmininkas gali pasakyti: „Mes taip pat nesame šio vaikino gerbėjai, pone Prezidente, bet tai tęsiasi jau pakankamai ilgai. Mes esame geri sąjungininkai. Meskite šį reikalą“, – rašė B. Carras.

Per kampaniją prieš gegužės rinkimus, per kuriuos į valdžią atėjo jo Leiboristų partija, A. Albanese's sakė, kad J. Assange'as „jau sumokėjo didelę kainą už šios informacijos paskelbimą“.

2012 metais, kai J. Assange'as, paprašė prieglobsčio Ekvadoro ambasadoje Londone, kad išvengtų išsiuntimo į Švediją, B. Carras ėjo Australijos užsienio reikalų ministro pareigas.

Didžiąją praėjusio dešimtmečio dalį ankstesnė Australijos konservatyvioji vyriausybė viešai nepasisakė už J. Assange'o išlaisvinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.