„Der Spiegel“ atskleidė – Lietuva patiria didelį Vokietijos spaudimą: Berlynas nori nutraukti tranzito į Kaliningradą draudimą

Lietuva blokuoja dalies prekių tranzitą į Rusijos eksklavą Kaliningradą, taip taikydama ES sankcijas. Tačiau šiuo metu Europos Sąjungoje vyksta derybos dėl šios priemonės nutraukimo, o nuožmiausiai ją nutraukti ragina Berlynas, praneša Vokietijos dienraštis „Der Spiegel“.

Prie Kybartų pasienio geležinkelio stoties iš Lietuvos į Rusijos anklavą Kaliningradą kursuojantys krovininiai traukiniai.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Prie Kybartų pasienio geležinkelio stoties iš Lietuvos į Rusijos anklavą Kaliningradą kursuojantys krovininiai traukiniai.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 1, 2022, 6:29 PM, atnaujinta Jul 1, 2022, 6:33 PM

Ginčas dėl tam tikrų prekių tranzito draudimo į Rusijos eksklavą Kaliningradą kaista. Remiantis „Der Spiegel“ informacija, ši priemonė Vokietijos vyriausybės prašymu netrukus gali būti panaikinta.

ES Komisija ir Lietuva jau beveik dvi savaites diskutuoja, ar Kaliningradui tranzitu gabenamoms prekėms taip pat turi būti taikomos ES sankcijos. Dabar Vokietijos vyriausybė siekia, kad šiai sričiai būtų taikoma išimtis ir taip būtų išvengta eskalacijos. Galima būtų įsivaizduoti, kad Briuselis paskelbtų vadinamąsias gaires, t. y. teisinį paaiškinimą dėl ketvirtojo sankcijų paketo, apie kurį kalba lietuviai.

Jame būtų galima paaiškinti, kad sankcijos neturi įtakos transportui į Kaliningradą. Tačiau su Lietuvos vyriausybe vis dar nesusitarta. Šis klausimas yra jautrus, nes komisija nori išvengti nemalonumų su vyriausybe Vilniuje.

Nuo birželio 17 d. Lietuva, remdamasi ES sankcijomis dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, uždraudė į eksklavą vežti tokias prekes kaip statybinės medžiagos, metalai ir anglis. Draudimas taip pat turi įtakos traukinių maršrutui tarp Maskvos ir Kaliningrado bei kelių transportui. Oro ir jūrų maršrutams sankcijos įtakos neturi.

„Tai transportas iš Rusijos į Rusiją“

Vokietijos leidinio „Der Spiegel“ žiniomis, Vokietijos vyriausybė piktinasi Lietuvos veiksmais. Berlynas nepritaria lietuvių vertinimui, kad sankcionuotų prekių tranzitas į Kaliningradą neturėtų vykti per ES teritoriją. „Tai yra transportas iš Rusijos į Rusiją, – sako Vokietijos pareigūnai. – Tai yra leidžiama.“

Vokietijos vyriausybė baiminasi, kad dėl tranzito ginčo konfliktas su Rusija gali dar labiau paaštrėti. Nuogąstaujama, kad Maskva gali panaudoti jėgą, kad sukurtų sausumos koridorių. Kaliningradas ribojasi su Lietuva, Lenkija ir Baltijos jūra.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas ne kartą pabrėžė, kad vienas svarbiausių jo tikslų – neleisti NATO tapti karo šalimi. Pabrėžtina ir tai, kad Lietuvoje yra dislokuoti Vokietijos kariai, kurie galėtų įsitraukti į galimą konfliktą.

Ketvirtadienį Lietuvos valdžios sluoksniai pranešė apie susidariusį ginčą, praneša „Der Spiegel“: „Vokiečiai daro spaudimą Komisijai, kad sankcijos nebūtų taikomos Kaliningradui. Jie baiminasi, kad jų kariai gali įsivelti į karinį konfliktą ir leidžiasi įbauginami Rusijos.“

Sprendimas turi būti priimtas iki liepos 10 d.

Pranešama, kad sprendimas turėtų būti priimtas iki liepos 10 d., kuomet turi įsigalioti kitos sankcijos. Lietuva primygtinai reikalauja, kad aiškinant sankcijas būtų vadovaujamasi įstatymais.

„Mes savo požiūrio nepakeitėme, jį pakeitė ES“, – sakoma Vilniuje. Dar balandį Europos Komisija patikino, kad sankcijos bus taikomos ir tranzitui į Kaliningradą ir iš jo – „kai tik prekės iš Rusijos kerta ES sieną tiek geležinkeliu, tiek keliais“. Net ir priėmus penktąjį sankcijų paketą, Komisija nieko daugiau nepranešė. „Manėme, kad viskas išspręsta“, – vokiečių leidiniui sakė aukštas šalies atstovas.

Lietuvių požiūriu, Rusija, priešingai nei buvo pateikta, buvo gerai pasirengusi sankcijų įsigaliojimui. Tranzito dokumentai rodo, kad plieno importas prieš pat birželio 17 d. išaugo daugiau nei dvigubai. Gegužės mėnesį gabenamo plieno kiekis išaugo nuo 38 ar 40 tonų iki 90 tonų.

Vilnius dabar baiminasi, kad bet koks sankcijų panaikinimas gali pabloginti saugumo padėtį. „Sankcijos turi būti vykdomos. Joks sprendimas neturėtų pakenkti ES sankcijų politikos patikimumui ir veiksmingumui“, – neseniai sakė Lietuvos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai.

Parengta pagal „Der Spiegel“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.