Buvęs JAV pareigūnas J. Boltonas pripažino „padėjęs planuoti perversmus“

Buvęs JAV nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas antradienį duodamas interviu televizijai pripažino padėjęs planuoti perversmus kitose šalyse, bet teigė, kad 2021 metais sausio 6-ąją Vašingtone įvykusios riaušės nėra tapačios tokioms pastangoms.

Buvęs JAV nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs JAV nacionalinio saugumo patarėjas Johnas Boltonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2022, 3:55 PM, atnaujinta Jul 13, 2022, 6:59 PM

Puolimas prieš Kapitolijų tebuvo tuomečio JAV prezidento Donaldo Trumpo „klupinėjimo griebiantis tai vienos, tai kitos idėjos“ rezultatas, J. Boltonas sakė televizijos CNN laidų Jake'ui Tapperiui.

„Kaip žmogus, padėjęs planuoti valstybės perversmus – ne čia, bet, žinot, kitose vietose – [žinau, kad] tam reikia daug darbo“, – tvirtino jis.

J. Boltonas, 2018–2019 metais ėjęs D. Trumpo nacionalinio saugumo patarėjo pareigas, neatskleidė, kurias vyriausybes jis padėjo nuversti, bet tuo laikotarpiu jis pasisakydavo už JAV karinę intervenciją Venesueloje.

Sausio 6-osios įvykiai Vašingtone buvo „ne puolimas prieš mūsų demokratiją. Tai buvo Donaldas Trumpas, besirūpinantis Donaldu Trumpu. Tai kartą per gyvenimą pasitaikantis atvejis“, kalbėjo J. Boltonas.

„Galiausiai jis paleido riaušininkus į Kapitolijų. Dėl to nėra jokių abejonių. Tačiau jis nepanaikino konstitucijos, kad laimėtų daugiau laiko, kad permestų šį reikalą atgal valstijoms, stengdamasis viską perdaryti“, – pridūrė J. Boltonas, kalbėdamas apie D. Trumpo pastangas panaikinti prezidento rinkimų rezultatus.

Tvirtas griežtosios linijos šalininkas J. Boltonas anksčiau dirbo JAV Teisingumo ir Valstybės departamentuose, vadovaujant trims respublikonų administracijoms, pradedant prezidento Ronaldo Reagano kadencija 9-ame dešimtmetyje.

Vadovaujant prezidentui George'ui W. Bushui jis ėjo JAV ambasadoriaus prie Jungtinių Tautų pareigas.

J. Boltonas atkakliai reikalavo surengti JAV invaziją Irake ir pasisakė už Irano ir Šiaurės Korėjos bombardavimą. Dėl savo palaikymo intervencionistinei JAV užsienio politikai įsiplieskė jo nesutarimų su D. Trumpu, atleidusiu J. Boltoną 2019 metais.

Šiuo metu Kongreso komitetas sprendžia, ar D. Trumpas arba jo bendražygiai atliko kokį nors vaidmenį planuojant ar skatinant sausio 6-osios smurtą, per kurį žuvo mažiausiai penki žmonės ir buvo sužeista 140 policininkų.

Antradienį įstatymų leidėjai sakė, kad vieną D. Trumpo „Twitter“ žinutė, kurioje buvo žadama „pašėlęs“ sausio 6-osios mitingas, buvo „kvietimas griebtis ginklų“ dešiniųjų grupuočių nariams ir kitiems prezidento šalininkams, kurie galiausiai šturmavo Kapitolijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.