Š. Makedonija pasiekė kompromisą su Bulgarija, galintį priartinti šalį prie narystės ES

Šiaurės Makedonijos ministras pirmininkas Dimitaras Kovačevskis šeštadienį paskelbė, kad Skopjė pasiekė kompromisą su Bulgarija dėl ilgai besitęsiančio ginčo ir galės pradėti derybas dėl narystės Europos Sąjungoje.

 Makedonų parlamentas pritarė pasiūlymui, galinčiam priartinti šalį prie narystės ES.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Makedonų parlamentas pritarė pasiūlymui, galinčiam priartinti šalį prie narystės ES.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 16, 2022, 7:48 PM, atnaujinta Jul 16, 2022, 8:53 PM

„Pagaliau, po 17 metų, pradedame stojimo derybų su Europos Sąjunga procesą“, – po vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė D. Kovačevskis.

Jo šalies parlamentas anksčiau šeštadienį pritarė Prancūzijos pasiūlymui, pagal kurį Šiaurės Makedonija įsipareigotų pakeisti savo konstituciją, kad būtų pripažinta bulgarų mažuma, apsaugotos mažumų teisės ir uždrausta neapykantos kalba, kaip to reikalauja nuo 2007 metų ES priklausanti Bulgarija.

„Šiandien mūsų šaliai atsiveria nauja perspektyva... nuo šiandien mes sparčiai judame į ES šeimą“, – spaudos konferencijoje po to, kai jo kabinetas patvirtino parlamento išvadas, sakė ministras pirmininkas.

D. Kovačevskis sakė, kad pirmasis jo vyriausybės ir ES susitikimas įvyks antradienį.

Pasiūlymas 120 narių turinčiuose parlamento rūmuose priimtas 68 balsais, 61 mandatą turinčią kairiųjų koaliciją parėmus mažoms etninių albanų partijoms. Opozicijos įstatymų leidėjai protestuodami paliko posėdžių salę ir susilaikė nuo balsavimo.

Praėjusį mėnesį siūlymą pristatęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pabrėžė, kad jame nekvestionuojamas oficialus makedonų kalbos egzistavimas, tačiau pažymėjo, kad, kaip ir visi susitarimai, jis „paremtas kompromisais ir pusiausvyra“.

Tačiau keičiant Šiaurės Makedonijos konstituciją gali iškilti didelių kliūčių, nes tam reikia dviejų trečdalių balsų daugumos, t. y. 80 balsų.

Pagrindinė opozicinė partija, centro dešinioji VMRO-DPMNE, ir jos sąjungininkai, taip pat viena nedidelė kairiųjų partija, kartu turinčios 46 mandatus, pareiškė, kad niekada nesutiks keisti konstitucijos.

Įstatymų leidėjai taip pat nubalsavo už tai, kad derybos su ES vyktų lygiateisiškai ir principingai, laikantis tarptautinės teisės normų, be išlygų gerbiant makedonų kalbą ir nacionalinį identitetą.

Vyriausybė pabrėžė, kad pasiūlymas nekelia pavojaus nacionaliniams interesams ar šalies tapatybei. Vis dėlto VMRO-DPMNE ir kitos jėgos su tokia pozicija nesutinka ir teigia, kad ją priimti reikštų nusileisti Bulgarijos reikalavimams, keliantiems pavojų Šiaurės Makedonijos istorijai, kalbai tapatybei, kultūrai ir paveldui.

„Tai nusikaltimas prieš visą tautą. Nuo pat nepriklausomybės paskelbimo dar nebuvo tokios didelės klaidos“, – sakė VMRO-DPMNE įstatymų leidėjas Aleksandras Nikoloskis.

Bulgarija priėmė minimą Prancūzijos pasiūlymą, bet šios šalies premjero Kirilo Petkovo centristinė vyriausybė buvo nuversta parlamentui birželio 22 dieną nubalsavus už nepasitikėjimą kabinetu.

Viena mažesnioji valdančiosios koalicijos partija pasitraukė iš keturių partijų aljanso, pareiškusi, kad K. Petkovo nusiteikimas nebeblokuoti Šiaurės Makedonijos stojimo į ES yra „tautos išdavystė“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.