Mirė buvęs Š. Airijos pirmasis ministras, Nobelio taikos premijos laureatas

Pirmadienį mirė Davidas Trimble'as, Nobelio taikos premijos laureatas, buvęs Šiaurės Airijos pirmasis ministras, kurio valstybinė veikla padėjo užbaigti dešimtmečius trukusį konfliktą.

Pirmasis Š. Airijos ministras pirmininkas Davidas Trimble'as.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pirmasis Š. Airijos ministras pirmininkas Davidas Trimble'as.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 26, 2022, 10:14 AM

Jam buvo 77 metai.

D. Trimble'as buvo vienas iš 1998 metų Šiaurės Airijos taikos susitarimo architektų. Šiuo paktu saloje buvo užbaigtas ne vieną dešimtmetį trukęs tarpkonfesinis smurtas.

Pasirašę istorinį Didžiojo penktadienio taikos susitarimą, D. Trimble'as kartu su proairišku lyderiu Johnu Hume'u tais pačiais metais laimėjo Nobelio taikos premiją

„Su dideliu liūdesiu lordo Trimble'o šeima praneša, kad jis šiandien ramiai mirė po trumpos ligos“, – sakoma jo probritiškos Šiaurės Airijos Olsterio junionistų partijos (UUP) pranešime.

Daugiau detalių apie politiko, kuris, nepaisant savo griežtų probritiškų įsitikinimų, bendradarbiavo su airių nacionalistais, kad būtų nutrauktas tris dešimtmečius trukęs kraujo liejimas, vadinamas „neramumais“, mirtį nepateikta.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pavadino D. Trimble'ą „Britanijos ir tarptautinės politikos milžinu“.

Jis „ilgai bus prisimenamas dėl savo intelekto, asmeninės drąsos ir ryžto keisti politiką į gerąją pusę“, tviteryje rašė B. Johnsonas.

Airijos premjeras Michealas Martinas pavadino Nobelio premijos laureatą „žmogumi, kuris suvaidino lemiamą ir drąsų vaidmenį atkuriant taiką Šiaurės Airijoje“.

Atsinaujinusi įtampa

Michelle O'Neill, turinti tapti naująja Šiaurės Airijos pirmąja ministre, jos nacionalistų partijai „Sinn Fein“ iškovojus istorinę pergalę gegužę vykusiuose rinkimuose, gyrė D. Trimble'o „labai svarbų indėlį į taikos procesą“.

„Jo drąsa, padėjusi pasiekti Didžiojo penktadienio susitarimą, po ketvirčio amžiaus paliko palikimą, kuriuo jis ir jo šeima turėtų pagrįstai didžiuotis“, – pridūrė ji.

D. Trimble'as mirė Šiaurės Airijoje atsinaujinus įtampai. Probritiška Demokratinė junionistų partija (DUP) boikotuoja dalyvavimą Belfasto valdžios institucijose, kol susitarimas dėl prekybos po „Brexito“ susitarimas su Europos Sąjunga nebus atšauktas arba perrašytas.

Nuogąstaujama, kad tokia pozicija sukels pavojų dalijimosi valdžia principui, kuriuo grindžiamas Šiaurės Airijos taikos susitarimas.

JK vyriausybė siekia priimti teisės aktą, kad vienašališkai perrašytų vadinamąjį Šiaurės Airijos protokolą, todėl ES ėmėsi teisinių veiksmų.

Tačiau DUP vis dar atsisako prisijungti prie vyriausybės su „Sinn Fein“.

UUP taip pat nepritaria protokolui. Tačiau per savo paskutinįjį viešą pasirodymą birželio pabaigoje D. Trimble'as teigė, kad taikos kertinis akmuo išlieka.

„Žmonės iš tikrųjų neplėšo (Didžiojo penktadienio) susitarimo į gabalus, jų skundai vis dar grindžiami susitarimo buvimu“, – sakė D. Trimble'as.

„Jie nesako „išmeskite jį“, todėl tai reikia turėti omenyje“, – pridūrė jis.

JK užsienio reikalų sekretorė Liz Truss, kuri parengė ginčijamą teisės akto projektą dėl protokolo keitimo ir kuri pretenduoja pakeisti B. Johnsoną ministro pirmininko poste, gyrė D. Trimble'ą kaip „puikią asmenybę“.

Ji tviteryje rašė, kad D. Trimble'as „prisidėjo prie Belfasto Didžiojo penktadienio susitarimo ir šiandieninės optimistinės Šiaurės Airijos“.

Televizijos debatų su L. Truss pradžioje jos varžovas iš Konservatorių partijos Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) taip pat gyrė D. Trimble'ą kaip „junionizmo milžiną“ ir „nusipelniusį Nobelio taikos premijos laureatą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.